Új építésügyi keretrendszert állított össze az Építési és Közlekedési Minisztérium a balatoni építkezésekre vonatkozóan.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkársága által összeállított új építésügyi keretrendszer – melyről az Építészfórum számolt be – alapján a korábbinál nagyobb területen lesz tilos a beépítés, emellett az új szabályozás megvédi a strandokat és a zöldterületeket és természetes partszakaszok kijelölésével elősegíti a természetes és természetközeli növényzettel borított területek ökológiai állapotának fenntartását, olvasható az építészeti államtitkár és országos főépítész, Lánszki Regő közleményében.

Mint írják, az új kormányrendelet-tervezet (BATÉK) célja, hogy megújítsa a Balaton vízparti területeire vonatkozó építésügyi keretszabályozást, megteremtse a területrendezési terv – Vízparti Terv – településrendezési terv – építési előírások világos és átlátható rendszerét, visszaszorítsa a vízparti területek beépítését, elősegítse a természetes és természetközeli állapotú területek hatékonyabb védelmét, megakadályozza az ökológiai degradációt, erősítse és ösztönözze a vízparti területek közcélú használatát, valamint a táji adottságok megőrzését, továbbá megteremtse a vízszintszabályozáshoz alkalmazkodó új területhasználat jogszabályi feltételeit.

Az államtitkár szerint az elmúlt évtizedeket jellemző, Balaton körüli építkezések és a természetes környezet eltűnésének problémája az eddigi elavult szabályozás miatt is következhetett be. Ezt a szabályozást tervezik most korszerűsíteni: a folyamatnak az első lépése az új építészeti törvény volt, most pedig elkészült a Vízparti Terv, ami a mára meghaladott, közel 20 éves vízpart-rehabilitációs tanulmányterveket vizsgálja felül – teszi hozzá.

A jelenlegi Vízparti Terv tervezetét is széles körű ágazati és önkormányzati bevonással hozták létre, mely számos szigorítást tartalmaz, célja, hogy ne csak egy egyszerű szabályozás, hanem

Balaton védő terv legyen, ami segít megőrizni a Balaton egyedi, különleges természeti, épített és kulturális környezetét.

Az Államtitkárság augusztus 31-ig várja a tervezettel kapcsolatos véleményeket, az önkormányzatoktól, a szakmai és civil szervezetektől a vizpartiterv@ekm.gov.hu emailcímen.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék