Az 1990-es évek óta most először van jelentős árvaszúnyograjzás a Balatonnál. Az elmúlt hetekben többen tapasztalták, hogy esténként tömegesen jelentek meg a megszokottnál nagyobb méretű szúnyogok. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet közleményében reagált a jelenségre.

A balatoni árvaszúnyogok egyik jellegzetes, nagytestű, zöldes színű faja – a Chironomus balatonicustömegesen rajzik idén augusztusban. Leggyakrabban esténként, fényforrás közelében találkozhattunk velük az elmúlt hetekben, ugyanis napközben a partmenti növényzeten pihennek és csak zavarásra reppennek fel – olvasható a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BalatonScience) Facebook-posztjában.

Az árvaszúnyogok nem csípnek, így félni sem kell tőlük!

Mint írják, az árvaszúnyog lárvája a tó üledékében nevelkedik, és onnan rajzik ki, jellemzően két nagyobb hullámban, tavasz végén, nyár elején, valamint augusztusban és szeptemberben. Mennyisége általában nagyon eltér a tó egyes területei között, ráadásul csak az 1980-as és 90-es években volt kifejezetten gyakori – ahogy kiderült, az ideinél még sokkal nagyobb és zavaróbb mennyiségben.

Miért nem volt azóta? Mi történt most?

A kutatóintézet szerint a 90-es évek óta a vízminőség javulása miatt visszaesett algaprodukció az árvaszúnyogok csak ritkán jelentek meg, és inkább csak a tó nyugati részein. Az idei évben feltételezhetően a tartósan igen magas vízhőmérsékletnek is, az algák mennyisége a nyár végére már a tó egészében magasabban alakult az előző évekhez képest. Mindez pedig lehetővé tette az árvaszúnyogok szokásosnál nagyobb állományának kialakulását.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet hangsúlyozza, hogy az árvaszúnyogok

lényeges szerepet töltenek be a tó anyagforgalmában.

A megtermelődött algákat elfogyasztva alapvető táplálékot biztosítanak a halak és a víz mentén élő madarak, kétéltűek számára.

(Borítókép: HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet)

Címkék