A 460 fős település lakói véletlenül találtak rá a tervekre, amik alapján a lakosság létszámának megduplázódása is bekövetkezhet.

Az önkormányzat egy lakossági fórumot hívott össze, ahol a jövőbeli építkezések korlátozásairól, kármentesítésről esett szó, és a résztvevők is megoszthatták aggályaikat – derül ki a HVG anyagából.

közzétett videóból kiderül, Aszófő lakosai nem tudtak a beruházásról (aminek építkezése már elkezdődött), a látványtervekre véletlenül bukkantak rá az interneten, és úgy gondolják, kártérítés járna nekik.

Az egyik lakos azt kérdezi, hogy egy falusias kertváros, vagy egy bájos faluból egy városias falu a cél, egy másik pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az itt élő, turizmusból, vendéglátásból élők lehetőségeit korlátozzák ezzel. A főépítész szerint sem a letelepedni szándékozók lesznek a leendő tulajdonosok, hanem főleg kiadási céllal vásárolják majd meg őket.

Varga Orsolya településtervező megosztotta, hogy az önkormányzat áprilisban úgy határozott, hogy a jelenlegi szabályozási kereteket szeretné észszerű módon korlátozni a túlzó épületmagasságok miatt.

Keller Vendel polgármester szerint a testület nem szándékozott kárt okozni, és kedvezni akart a falunak azzal, hogy ne egy nagy üzem épüljön a település kapujába.

Németh Ferenc főépítész akkor szembesült a problémával, amikor az első terület tervét megnyitották. Mint mondja, később az Országos Építészeti Tervtanács az első tervet elutasította, ezt követően pedig az országos főépítész hagyta jóvá az út melletti, első magas épületek terveit.

(Borítókép: Heim Alexandra - We Love Balaton)

Címkék