A korlátozást minden év szeptemberében és októberében vezetik be a Bakony és a Balaton-felvidék területén illetékes vadásztársaságok.

A szarvasbőgés miatt erdőlátogatási korlátozás van érvényben a Balaton-felvidék és a Bakony több területén is, amivel a vadak nyugalmához teremtenek megfelelő körülményeket az érintett vadásztársaságok.

„A Bakony és a Balaton-felvidék erdeiben is megkezdődik a gímszarvasok násza, a szarvasbőgés időszaka. A vadnak ebben az időszakban nagyobb a mozgásigénye és sokkal figyelmetlenebbé válik. A megszokottól eltérő napszakokban is nagyobb eséllyel találkozhatunk velük lakott területekhez közel. Nemcsak az éjszakai órákban, de a nappali világosban is űzik, kergetik a gímszarvas teheneket, ilyenkor a tőlük megszokott óvatosságot is mellőzik. A vadgazdálkodás egyik kiemelkedő feladata a nyugalom biztosítása a vad számára annak természetes élőhelyén.”

– olvasható A Csodálatos Bakony weboldalán.

A VERGA Zrt. Királyszállás, Zirc, a Kab-hegy és a Királykúti vadásztársaság területére – Zirc, Olaszfalu, Akli, Pálihálás, Borzavár és Kardosrét környéke – látogatási korlátozást vezet be szeptember 1. és október 15. között.

Ebben az időszakban 9 óra előtt és 16 óra után a területeken tartózkodni tilos, ami alól

a kijelölt turista- és kerékpárutak sem képeznek kivételt!

A Bakonyerdő Zrt. is arra kér mindenkit, hogy

  • a Balatonfüredi és Bakonybéli Erdészet által kezelt területeken szeptember 1–30. között,
  • a Farkasgyepűi, Devecseri, Pápai, Bakonyszentlászlói Erdészet által kezelt területeken szeptember 1. és október 30. között

9-től 16 óráig tervezzék az erdőterületek látogatását.

A VERGA Zrt. két alkalommal szervez vezetett szarvasbőgéstúrát szeptemberben, amiről a weboldalukon találtok információt.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék