Az elmúlt időszakban szinte folyamatosan legyengült, éhes fecskékről lehet olvasni, ha nem a híroldalakon, akkor egymás bejegyzéseiben a közösségi média különböző felületein. Bár a madarak napokkal korábban megérzik a hideg időt és útra kelnek, a fecskeállomány egy jelentős része még itthon maradt, és rengetegen a Balatonnál várják a jobb időt. Mit lehet tenni, ha bajba jutott fecskéket látunk? Hogyan tudunk segíteni? Összegyűjtöttük a részleteket.

Az északi területek felől érkező, és dél felé tovább vonuló madarak a balatoni térségben tartózkodnak ebben az időszakban, a Kárpát-medence egyik legjelentősebb éjszakázóhelye a Kis-Balaton környéke – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) bejegyzésében.

Ebben az időben a melegebb aszfalt vonzza a madarakat, de nincsenek felkészülve a gyorsan közlekedő gépjárművekre, ezért egész csapatok eshetnek áldozatul. „Az ilyen esetek megelőzhetőek, ha útközben lelassítunk, amikor fecskeraj megjelenését látjuk”. Az Útinform közölte, hogy a Balaton északi partján végighaladó 71-es főúton sebességkorlátozás van érvényben állatvédelmi szempontok miatt. 

A fecskék nagyon érzékenyek a több napig tartó esős időjárásra, nemcsak a hideg miatt, hanem azért is, mert ilyenkor táplálékuk, a repülő rovarok eltűnnek – írja a Magyar Madártani Egyesület (MME). Ha sokáig áll fenn a rossz idő, akkor következhet be a tömeges pusztulás.

Hogyan lehet segíteni?

A garázsok, lépcsőházak, zárt teraszok, fedett melléképületek megnyitása hatalmas segítség lehet a fecskéknek. A balatonszepezdi Sir David Balaton Castle kastélyszállóban példaértékűen segítettek a madarakon azzal, hogy beengedték őket a garázsba, a kazán házba és a raktárba. Sokan hasonló módon biztosítanak menedéket az itthon maradt fecskéknek, de arra is felhívják a figyelmet, hogy a fák, bokrok megrázásával rengeteg szúnyog repül ki, így a közelben lévő fecskék élelemhez juthatnak.

Etetés

A fecskék úgy csökkentik az energiaveszteséget, hogy szorosan összebújva üldögélnek. Ha ilyet tapasztaltok, megpróbálkozhattok az etetésükkel. Az élő lisztkukacokat lapos tálkába kell kihelyezni. Mivel a fecskék repülő rovarra vadásznak, a nem mozgó egyéb táplálékot – például darabolt marhahúst, nedves macskakonzervet, túró-reszelt sajt-főtt tojás keverékét – nem ismerik fel, ezért érdemes lisztkukacot is tenni ezekre, ez segíthet felismerni a táplálékot.

Éhes fiókák esetén a táplálást másképp kell megoldani: a lisztkukacokat le kell forrázni, mert az élő egyedek könnyen kimászhatnak a madarak nyelőcsövéből vagy árthatnak az emésztőrendszerüknek.

Ha a fecskék annyira legyengültek, hogy kézzel megfoghatók, akkor a lakás melegében, dobozban tartva, kézzel etethetők.

Részletes infókat többek között az MME weboldalán és Facebook-oldalán, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bejegyzésében olvashattok.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék