A Fodor család sokadik generációja él és dolgozik Szentbékkálla és Aszófő környékén, ahol igazán különleges és izgalmas borok születnek. Immár a legújabb generáció a hagyományokat tisztelve, ugyanakkor a jövő felé tekintve viszi tovább azt az örökséget, amit szüleitől és nagyszüleitől kapott.

Mesésen simogató őszi napsugarak, szüreti dolgos napok és egy varázslatos borbirtok. Szeptember legelején látogattunk el a Fodor család szentbékkállai ültetvényeire és üzemébe, valamint az aszófői vinotékába. Pont a szüret egyik utolsó napjára érkeztünk hozzájuk, ami ebben az évben a nagyon meleg időjárásnak köszönhetően jó pár héttel előbb lezajlik.

1858 óta ápolják a családi hagyományokat

A Fodor család első, ősi pincéje 1858-ban épült Aszófőn, a Vörösmáli-dűlőben. A műemlékké nyilvánított épületet a mai napig használják és szeretik a családtagok, illetve számos tervük van még vele a jövőben. Minden generáció kivette a részét a munkából az elmúlt bő 160 évben, együtt dolgoztak azért, hogy minél jobb borokat készítsenek a vásárlók számára, és minél nagyobb hírnevet szerezzenek a környék borvidékének.

Fodor Gyula még 1977-ben végzett a Kertészeti Egyetemen mint tartósító mérnök, felesége, Erzsébet pedig Kecskeméten szőlész-borász mérnökként 1980-ban. Gyula Aszófőről, míg Erzsébet Szentbékkálláról származik, ahol jelenleg a család egyes szőlőbirtokai mellett a feldolgozóüzem is megtalálható. Évről évre újabb földeket vásárolnak, sőt jelenleg is több területet bérelnek a környéken. 

 

Az aszófői Öreghegyi- és Vörösmáli-, valamint a szentbékkállai Körtvélyesi-dűlőn dolgoznak. Szőlőfajtákból is többfélét termelnek, például olaszrizlinget és rajnai rizlinget, Irsai Olivért, chardonnay-t, szürkebarátot, furmintot, kékfrankost, cabernet sauvignon-t, zweigeltet.

Közös volt a céljuk és a szenvedélyük is, hogy családi borászatukat egyre inkább fejlesszék. Szerencsére ezzel az újabb generáció, Dorina és Gábor is maximálisan tudott azonosulni, és mindketten aktívan részt vesznek a gazdaság életében. Dorina szőlész-borász mérnökként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, illetve kereskedelmi tanulmányokat is folytatott. Gábor a keszthelyi Georgikon Egyetemen tanult, de gyakorlatilag minden folyamaton rajta tartja a szemét az új tőkék telepítésétől kezdve a bor palackozásáig.

Pincészet Szentbékkállán, vinotéka Aszófőn

A pincészetet és feldolgozóüzemet Szentbékkállán találjuk, a Káli-medence szívében. Itt is van egy kisebb borbolt, ahol akkor tudunk vásárolni, ha a pincészetben éppen munka zajlik, vagy csoportok előzetes bejelentkezéssel tudják látogatni. Érdemes a vásárlás előtt a következő telefonszámon érdeklődni: +36/30/298-94-95, hogy biztosan ott találjuk őket.

Itt zajlik a szőlő feldolgozásának teljes folyamata: az erjesztés, az érlelés és a palackozás. Mi pont a szüret napján érkeztünk, amikor a friss levet préselték a szőlőből, amelyből évente 1500-1600 mázsa kerül feldolgozásra. Az illatosabb fajtákat először áztatják, majd utána kerülnek a présbe.

„Még egészen Márton napjáig kell várnunk az újborra, akkor tudjuk az első tételeket palackozni, amit már nagyon várnak a vendégeink, illetve a Márton-napi újborversenyen is mindig szépen szerepelnek, de már készül a murci, és természetesen must is van, amelyet tartósítószer nélkül, pasztörizált és dobozos formában árusítunk” – meséli Gábor.

A tartályos tételek vannak többségben, így minél többet meg tudnak őrizni a szőlő aromáiból, de dolgoznak még oxidatív technológiával is, amikor a borokat zempléni tölgyfa hordóban érlelik.

A borok egész évben elérhetők az Aszófőn található vinotékában, a 71-es út mentén (Hunyadi u. 9.), de tihanyi, füredi és csopaki éttermekben is találkozhatunk velük. A boltban vásárolhatunk a díjnyertes tételek mellet muzeális borokat, mustot és palackozott murcit is, sőt különböző boros kiegészítőket is.

„Magyarországon még a murci nem kap elég figyelmet, de a külföldi vásárlók már keresik és nagyon szeretik, ezért palackozva is áruljuk a boltban. Érdemes sietni, mert csak korlátozott ideig elérhető” – meséli Dorina.

Készítenek emellett még többféle gyümölcspálinkát, illetve szőlőmagból olajat és őrleményt is, ez utóbbi kiváló szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Borválogatásokat, üveges és nagyobb kiszerelésű, kedvezőbb árú bokszos verziókat is találunk a polcokon.

Külön kiemelnénk a megújult borosüvegcímkéket, amelyekre Dorina méltán büszke:

„Mindenképp szerettük volna, ha megjelenik a Balaton a címkéken is, de nem direkt módon, így csak a tó északi sziluettje látszik, illetve a különböző kékes és zöldes árnyalatoknak is nagyon fontos szerepe van, hiszen ennyire sok színe van a Balatonnak.”

Aszófőn előzetes bejelentkezéssel nagyobb csoportokat is tudnak fogadni, hiszen a pincében két terem is rendelkezésre áll, ahol 20 és 40 fős társaságokat tudnak fogadni. Borkóstolókat tartanak a könnyű boroktól a testesebb tételekig némi borkorcsolya kíséretében, legyen az hús- vagy sajttál a környék finomságaival megpakolva. Közben pedig megismerhetjük a család és az egyes borok történetét is. Jó időben a bolt előtti hangulatos szaletliben is megkóstolhatjuk az általunk kiszemelt tételeket.

Amikor ott jártunk, Dorina és Gábor édesanyja, Erzsébet, aki szintén szőlész-borász, serénykedett a pult mögött, mivel a szeptemberi hétköznap ellenére igen sok vendég akadt.

„Nagyon örülök, hogy ennyi visszatérő vendégünk van, és akár messzebbről, illetve szezonon kívül is érkeznek hozzánk a vásárlók” – meséli.

Nemzetközi és hazai díjak

Méltán büszkék arra a rengeteg szakmai elismerésre, amelyet az elmúlt években kaptak, de arra talán még inkább, hogy számtalan visszatérő magyar és külföldi vásárlójuk van. Felsorolni is nehéz, annyi nemzetközi díjat bezsebeltek Franciaországtól az Egyesült Királyságig, a díjazott tételek is ott sorakoznak a vinotéka polcain.

2024-ben eredményesen szerepeltek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, ahol 3 borukat is aranyéremmel jutalmazta a zsűri: az Aszófői Chardonnay, a Balatonfüredi Irsai Olivér, valamint az Aszófői Cabernet sauvignon rozé is bezsebelte az elismeréseket. És ha már idei sikerek, akkor a 2023-as Aszófői Chardonnay aranyérmet nyert még a Berliner Wine Trophyn és az Országos Borversenyen is. Az Aszófői Cabernet sauvignon rozé szintén aranyérmes lett az Országos Borversenyen, és ezüstérmes a Vinalies Internationales párizsi megmérettetésén, a szintén 2023-as Balatonfüredi Irsai Olivér pedig aranyérmet kapott a MunDus Nemzetközi Borversenyen. Mellettük még a Cserszegi fűszeres is aranyéremmel távozott az Országos Borversenyről.

Gábor 2024-ben már 4. alkalommal nyerte el az „Év Fiatal Borásza” díjat a Szent Orbán-napi hegyközségi borversenyen elért eredmény alapján. Nyilván jólesnek nekik a szakmai elismerések, de ugyanolyan fontos a vásárlók és vendégek visszajelzése is. Mindenképp érdemes felkeresni őket az egész évben nyitva tartó aszófői vinotékában, ahol a kedves fogadtatás mellett egy borászattal és a szőlővel foglalkozó család történetét is megismerhetjük, nem mellesleg pedig számos díjnyertes tételt is végigkóstolhatunk. Itt minden bornak megvan a maga története, és szerencsére a legújabb generáció is lelkesen, rengeteg munkával, szívét és lelkét beleadva viszi tovább a Fodor Borbirtokot.

Elérhetőség

Fodor Borbirtok és Vinotéka

  • 8281 Szentbékkálla, Dózsa György út 17. (birtok)
  • 8241 Aszófő, Hunyadi utca 9. (vinotéka)
  • Weboldal
  • Facebook
  • Instagram

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék