Speciális műszer méri a fonyódi löszfal elmozdulásait.

Első látásra hatalmas papírcsónakra emlékeztető fémszerkezet mellett sétálhatunk el a nemrég megújult Szaplonczay sétányon Fonyódon. A kerítéssel körbevett tárgy egyfajta geodéziai alappontként funkcionál, aminek részletes működéséről a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet számolt be az Economxnak.

Ehhez a geodéziai alapponthoz két úgynevezett sarokreflektor tartozik, amelyek képesek a mintegy 700 kilométeres magasságban Föld körüli pályán keringő Sentinel–1 műholdcsalád által kibocsátott mikrohullámú jelet visszaverni, árulta el a lapnak Bozsó István, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

Több ilyen felvétel műholdas adatai alapján geodéziai mérésekkel tudják pontosítani a felszíni elmozdulásokat.

„Az általunk érzékelt partfalmozgások nagyságrendje néhány mm/év süllyedés. Ez nem elhanyagolható felszínmozgás, azonban nem ad okot aggodalomra, a fonyódi partfal ezek alapján relatíve stabilnak mondható” – tette hozzá Bozsó István.

Mint írják, ezeket a sarokreflektorokat egy Európai Űrügynökség (ESA, European Space Agency) által finanszírozott pályázat keretében fejlesztették a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet vezetésével, együttműködve a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Széles sávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékével. Magyarországon a kutatóintézet gondozásában összesen négy ilyen hálózat van, a Balaton környékén a fonyódi az egyetlen.

A szerkezet működéséről itt olvashattok bővebben

(Borítókép: Heim Alexandra - We Love Balaton)

Címkék