Az ékfarkú halfarkas az érdekes hangzás ellenére nem hal és nem is emlős.

Ékfarkú halfarkas bukkant fel Szántódnál szeptember végén – olvasható a sonline.hu-n. A madár megjelenése hazánkban ritkaságnak számít. 

Rendszeres átvonuló, az évnek ebben az időszakában találkozhatunk vele, amikor természetes vizeink mentén jelenik meg. Az ékfarkú halfarkas táplálékparazita: elsősorban más madarak által elfogott halakat eszik. Addig zaklatja a sirályokat, cséreket és más tengeri madarakat, amíg azok fel nem öklendezik, vagy csőrükből el nem eresztik zsákmányukat.

Gál Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület  Nomenclator Bizottság titkára elárulta, hogy három madár is feltűnt a komp körül.

„Most már a harmadik, világosabb madár van a helyszínen. A halfarkasoknál nagyon változatos a színezet, ezért sokszor meg lehet különböztetni a példányokat. Itt most egy fiatal sötét, egy öreg világos, és egy fiatal, köztes színű madár volt. Az első, sötét színű eltűnt. Rendkívülinek számít, hogy ennyi halfarkas használja a Tihanyi-szorost, ennek az okát jelenleg nem ismerjük, de valószínűleg legkésőbb pár hét múlva biztosan eltűnnek a területről."

– fejtette ki megkeresésünkre Gál Szabolcs.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék