Az ÉgSzínKék bárban saját készítésű gint is kóstolhatunk, a bodza íze citrusokkal és fűszerekkel egészül ki.

„Kóstoltad már bárunk hivatalos ginjét?” – kérdezi az ÉgSzínKék csapata egy Facebook-bejegyzésben. Mint kiderült, a Bodzafüred Gin már 2023 nyara óta kapható, és annak ellenére, hogy sok betérő vendég választja ezt, még mindig kevesen tudnak róla, mi sem olyan régen szembesültünk vele. A ginről Hámori Marcell, a bár tulajdonosa és az ital megálmodója osztott meg velünk egy-két részletet.

Amikor Marcell elhatározta, hogy saját gint dob piacra, egyből tudta, hogy a bodzára alapozza az ízvilágot: ez az, amiért a helyi gyógy- és fűszernövények mellett rajong.

Ötlete sikerét bizonyítja, hogy a megjelenés óta a Bodzafüreddel készült gin-tonik a legnépszerűbb, pedig több mint 300-féle párosítást tudnak elkészíteni a vendégeknek. Szakértői szemszögből Marcell a lágyság és a karakteresség közötti egyensúlyt emeli ki, „azok, akik laikusként kóstolják, gyakran mondják, hogy az ital nem túl fűszeres, mégis emlékezetes.” Az sem elhanyagolható, hogy ebből az italból vásárolnak a legtöbbet. A megszokott 0,7 vagy 1 literes kiszerelés helyett 0,5 literes palackokban árulják, és például olyan vevő is akad, aki

egy kartont is hazavisz belőle.

A gin a Somló Spirittel történt közös munka eredménye, hozzájuk fűződik a matt fekete üvegű díjnyertes Balaton Gin is, de badacsonyi és tihanyi gin is elérhető a régióban.

Összetevők

A Bodzafüredet a magyar és a Balaton-felvidéki természet ihlette. A bodzavirág frissessége és virágos jegye az ital alapja, a frissítő hatásról pedig a citrusok gondoskodnak. A borókabogyó erdei jegyként mélységet ad a ginnek, a fűszerek – a kardamom, a koriander és az íriszgyökér – a virágos, gyümölcsös jegyeket egyensúlyozza.

Az ÉgSzínkékbe akkor is érdemes betérni, ha szívesen kísérletezünk és próbálunk ki új italokat, vagy szeretjük az izgalmas kreációkat. Az egész évben nyitvatartó helyen olyan koktélokat is kipróbálhatunk, mint például a popcorn espresso martini vagy a banana daiquiri.

A gin egy olyan ital, amelyet ritkán fogyasztunk önmagában, jelenleg kétféle módon kérhetjük. Az egyik a már említett gin-tonik, amelyet mediterrán tonikkal, borókabogyóval és friss kígyóuborkával tálalnak, a másik változat pedig Füred Negroni néven kapható. A saját recept szerint a gin mellé kerül egy száraz vermut és egy olasz keserűlikőr, valamint egy házi levendula cordial, ami levendulaszörpöt, citrusokat, savakat visz az italba.

(Borítókép: Cercigüler Tobias)

Címkék