„Mint egy terített asztal, úgy fogad minket a táj” – indította frappánsan beszédét Kardos Gábor, a Balatoni Kör egyesületének egyik alapítója a március 25-i évadnyitón a Club Tihany Resortban. A külön az erre az eseményre megálmodott Balaton asztala valóban Balaton formájú, a teríték nagy részét egy helyi alkotó, Lengyel Zsuzsa kerámiái tették ki. A poharakba már idei BalatonBor is kerülhetett, ugyanis a Balatoni Kör évadnyitóján azokat a borászatokat is kihirdették, melyek ebben az évben palackozhatnak az egységes, régiós márka alatt. A kezdeményezéssel, melyről Dobosi Győző mesélt, azt szeretnék elérni, hogy a jövőben minden balatoni vendéglátó- és kereskedelmi egységben elérhető legyen ez a bor, mint a térség minőségi szimbóluma.
A borászatok, MELYEKtől idén kóstolhatunk BalatonBort vagy Hegybort
BalatonBor: Androsics Birtok, Barna Pince, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Dóka Éva Pincészete, Dombi Pince, Fata Pince, Feind Pince, Homola Pincészet, Hujber Pincészet, Kányavári Borbirtok, Koronczai Pincészet, Laposa Birtok, Szabó és Fia Borpince, Szeremley Birtok, Tagyon Birtok, Veszprémi Pince, Zelna Borászat
Hegybor: Androsics Birtok, Cseh Családi Pince, Dobosi Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, kisspince, Martinus Pince, Szabó és Fia Borpince, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh Testvérek, Zelna Borászat

Mintegy száz Balaton környéki vendéglátós vett részt ezen az eseményen, amelyen egy részük egyfajta Balaton Expón be is mutatta termékeit – a BalatonBor premiere miatt leginkább borászatok, de jelen volt például a balatonboglári Mesés és a veszprémi Derce Pékbisztró is a pékáruival.
Szezon helyett
Az egyesület első évadnyitó rendezvénye azért is kapta az évad nevet, hogy végre kitörhessünk a szezon nyárra korlátozódó értelmezésével, mert a Balaton ennél sokkal többet jelent. A négy évszakos Balatonhoz persze szükség van négy évszakos infrastruktúrára is, Kardos Gábor szerint jó ötlet lenne például – a nyár kivételével – a strandokat korzóként használni. A darázsfészeknek számító balatoni árakról pedig a következőket mondta:
„Általában a lángos ára jelenik meg fő értékmérőként, hogy az milyen „drága”, de közel sem reális ez a kép, mert a mai bekerülési költsége egy sajtos-tejfölösnek valójában közel azonos egy alap Margherita pizzáéval, ami közel a duplájába kerül országszerte. Akkor miért a lángos számít drágának? A fagyi ára pedig mintegy másfélszerese az Adrián. Ez így nem reális és nem fair a Balatonnal szemben.”

Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője szerint a kiaknázatlan lehetőségekről is fontos beszélni, melyeket többek között a tavaszi, az őszi és a téli évszakban, valamint a parttól távolabbi településeken is megtalálhatunk. „Ezen rejtett tartalékok mobilizálása a térség turisztikai szereplőinek közös feladata és felelőssége, nincs más lehetőség, mint az együttműködés” – mondta Princzinger Péter.

A tó környéki önkormányzatokat tömörítő, már több mint 120 éves Balatoni Szövetséghez fűződik az évente meghirdetett Kék Hullám Zászló strandminősítés, mely a legjobb strandokra hívja fel a figyelmet, de az Év Balatoni Háza és a Balaton borrégió versenye is a szövetség kezdeményezései közé tartoznak, ismertette Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a szövetség titkára. Idén először tartották meg a Balatoni Tudástár nevű konferenciát, melyet ősszel is megrendeznek a közösségi együttélés témakörében – tette hozzá Fabacsovicsné Kovács Krisztina.

A Balatoni Kör a tervek szerint jövőre is folytatja évadnyitóját, idén a szervezésükben ismét várhatjuk, hogy melyik fogás lesz az Év Strandétele.
(Borítókép: Pesthy Márton)