A Vindornyaszőlős és Nagygörbő határán található Kovácsi-hegy tíz állomásos sziklaösvénye – ami a nemzeti park fokozottan védett része és 2010 óta Zala megye hét csodájának egyike – egy fiatalon elhunyt természetvédő meteorológusról kapta a nevét. Az összesen 8 kilométeres ösvény legizgalmasabb része a Bazaltutcának nevezett, a néhai bányászat miatt már csupán 800 méteres szakasz, amely néhol 15 méter magas bazaltoszlopok között halad.

Az „utcában” több helyütt hasadékokkal lehet találkozni, amelyek közül a legismertebb a Vadlány-lik: a legenda szerint a szerelmesétől elszakított lány bánatában ide bújt el, majd őrült bele a vágyakozásba. Ha nem is igaz, mindenesetre a barlangi keresztespók és a közönséges denevér otthonra talált ezekben az üregekben. Keletkezésüket a hozzáértők a szél hatásának tulajdonítják: a bazalttakaró alól kifújva a homokot a tömbök a repedések mentén egyszerűen kibillentek.

Tipp: A tanösvény és a Bazaltutca Vindornyaszőlős felől közelíthető meg a kőbányán keresztül; kocsival a bánya bejáratáig lehet felmenni, majd egy Sziklafolyosó-feliratú tábla mutatja az utat onnan.

Hasonló tartalmak

Admin mode