látnivalók & kultúra

szerkesztés

12 nyugodt hely a Balatonnál, ahol kiélvezhetjük az ünnepeket

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 12. 23. 19:58

Az év végén végre van egy kis időnk lelassulni, és hosszabb-rövidebb sétákra indulni a Balatonnál és annak környékén. Kápolnák, sétányok, templomromok és olyan könnyű túraútvonalak következnek, amelyek tökéletesen alkalmasak a téli feltöltődéshez.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Veszprémvölgy

1/12

8200 Veszprém, Betekints-völgy (Séd patak mentén)

Több Infó

A szeszélyesen kanyargó Séd mellett sétálva régi házak, malmok, sziklafalak, romok és olyan látnivalók mellett haladunk el, mint a Várhegy, a Szerelem-sziget zöldje, a Margit-romok vagy a Laczkó-forrás. A Veszprémvölgy komolyabb hidegben azért nagyon jó választás, mert gyakorlatilag el sem hagyjuk a várost, ha megszomjaznánk, vagy felmelegednénk, számos étterem és kávézó közül választhatunk.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Balatonfüredi Tagore sétány

2/12

8230 Balatonfüred, Tagore sétány

Több Infó

Címkék

Bizonyára nagyon sokszor végigsétáltál már itt, de láttad már, hogy télen mennyire nyugodt és békés ez a nyáron szinte mindig zsúfolt sétány? Rá sem fogsz ismerni, ha végignézel innen egy téli naplementét, és végre nem kell sok emberrel osztoznod a legjobb kilátást nyújtó szpotért.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tihanyi Belső-tó

3/12

8237 Tihany, Major utca

Több Infó

A Belső-tó valójában egy tengerszem, ami vulkáni tevékenység eredményeként alakult ki Tihany területén. A tó partján sétálva tökéletes perspektívából gyönyörködhetsz a Bencés apátság tornyaiban. Ha több időd van, és a hőmérséklet is komfortos, érdemes hosszabb túrára indulni Tihanyban, vagy körülnézni a Csúcs-hegyről.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Dörgicsei templomromok

4/12

8244 Dörgicse, Fő utca

Több Infó

Címkék

Dörgicse három romos kőtemploma közül az Alsódörgicsei (Boldogasszony) templomrom a legismertebb, 22 méteres, filmbe illő oromfala koncerteknek ad romantikus helyszínt. A falu központjában található Szent Péter templom valójában egy 11. századi és 13. századi épületrész egymás mellé építésével jött létre. A legkisebb a mai településtől északkeletre, bazaltkőből épült román kori, Szent Miklós tiszteletére emelt templomrom, ahol már csak a déli hajó két ablaka és a nyugati oromfal egy része áll.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Salföldi páloskolostor-rom

5/12

8256 Salföld, Pálos kolostor romjai

Több Infó

Címkék

Az erdő mélyén található kolostorrom mindig lenyűgöző, de télen, naplementében talán még misztikusabb, és ezt még fokozza, ha az erdei hátteret éppen hó borítja. A világtól elzárva élő pálos szerzetesek egykori temploma egészen a boltozat magasságáig megmaradt, de a kolostor alapokig megőrződött falait is láthatjuk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Emberi komédia szoborcsoport

6/12

8254 Kővágóörs, Kornyi-tó

Több Infó

Címkék

Fura, emberszerű, 2-3 méteres figurák a Káli-medence közepén: Veszprémi Imre acélból és mészkőből készült szoborcsoportjának alakjait Kővágóörs mellett, a Kornyi-tó partján találjuk. A különös hely – ami nyári csillagnézős estékhez is alap - Jancsó Miklós több filmjében is szerepelt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bujdosók lépcsője

7/12

8263 Badacsonytördemic, Badacsony-hegy

Több Infó

lépcsők megmászása mindig egy kicsit meditatív hangulatba hoz minket, főleg, ha csendes, téli erdő vesz minket körül. A Badacsony oldalában található Bujdosók Lépcsője után biztosan nem fogunk fázni: már az ide vezető tördemici emelkedő felkészít a kaptatásra, aztán jön a 464 fokból álló, megmunkálatlan bazaltkockákból épült lépcsősor. Cserébe felejthetetlen panorámát kapunk: a Balatonra, Szigligetre, a Szent György-hegyre és a Tapolcai-medence egy részére is rálátunk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Rókarántó

8/12

8264 Szigliget, Külső-hegy

Több Infó

A Rókarántó legmagasabb pontján egy apró, fehér, tájba simuló kápolna áll, amit a szőlősgazdák építettek a 19. század közepén, hogy a viharos időjárás és a jégkár elkerülje a szőlőiket. A helynek van valamilyen különleges energiája. Talán azért, mert megúszta a II. világháborúban a közeli bombázásokat, és a kápolna előtti emlékművek a háború mindkét oldalán harcoló elesettek emlékét őrzik. A Szigliget kisebb dombjait és a tavat láttató panoráma pedig csak ráadás.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény

9/12

8300 Raposka, elágazótól balra

Több Infó

A Szent György-hegyi turistaútvonalakon és a Bazaltorgonák tanösvényen sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy fantasy díszletei közé kerültünk volna. A vadregényes, néhol szűk ösvények mellett egy gyönyörű lépcsősor is garantálja a különleges atmoszférát. A hegytető közelébe érve a 30-40 méteres magasságot is elérő bazaltorgonák mellett visz az út, fentről pedig csodás a panoráma. Érdemes a többi látnivalót, apró kápolnát is útba ejteni a tanúhegyen.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Szent Mihály-kápolna

10/12

8314 Vonyarcvashegy, Szent Mihály-domb

Több Infó

Címkék

Az ország egyetlen halászkápolnájához kapcsolódó legenda, miszerint a kegyhelyet egy csapat, halálos veszélybe került halász állította megmenekülésük miatti hálából, sajnos nem igaz, mert akkoriban a kis templom már állt a dombtetőn. Ettől függetlenül nagyon is megéri elsétálni ide, és élvezni a hely nyugalmát és a Keszthelyi-öböl panorámáját.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Donát-kápolna

11/12

8638 Balatonlelle, Kishegy-telep

Több Infó

Címkék

A 18. század közepén, a szőlősgazdák védőszentje tiszteletére épült apró parasztbarokk stílusú kápolna az egész déli part egyik leghangulatosabb helye. 300 méteres magasságból nézhetjük innen az északi part tanúhegyeit. Korai téli naplementékhez ideális hely, bevállalósaknak napfelkeltékhez is.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kvassay sétány

12/12

8723 Balatonföldvár, Kvassay sétány

Több Infó

Címkék

A balatonfüredi Tagore testvérének is nevezik a kicsit több mint 1 km-es, platánok által szegélyezett sétányt. A település az arisztokraták kedvelt üdülőhelye volt, még ma is sok gyönyörű villát csodálhatunk meg az alléról.

Hasonló tartalmak

Admin mode