A strand után itt az ideje, hogy hátat fordítsunk a víznek: ebben a tompán meleg napsütésben a legjobb kirándulni a Balaton mellett. Pár hete, az első részben már megkezdtük a romos várak és templomok felfedezését, itt van öt újabb úticél az őszi piknikekhez. A lenti romok egy részének és még sok minden másnak a leírása részletesen is megtalálható a Balatoni romok blogon, ahonnan további ötleteket is meríthettek.

1/5

Kövesdi templomrom, Aszófő

Aszófőn több látnivalót is találunk, elsőnek itt a több évszázados emlék, a Kövesdi templom romja. Az odavezető útról igazi panoráma nyílik a vidékre, jó időben még a tihanyi apátság hófehér tornyait is láthatjuk. Az 1260-70-es években épült, egyhajós templom szép, nyugodt környezetben fekszik, a nádasokkal körülvett természetvédelmi terület közelében.

Ha már itt járunk, a 71-es út túlsó oldalán is érdemes bóklászni egy kicsit, és belevetni magunkat a szőlőskertek közé: a pincesor házai ugyanis építészeti műemlékeknek számítanak. Az 1848-1883 között létrehozott, változatlan állapotban megőrződött épületek présházból és az ebből nyíló, részben a földbe épült dongaboltozatos pincéből állnak. Kirándulás előtt-után pedig pihenjünk meg a Skrabski Fröccsteraszon Nemrosét kortyolgatva, vagy jelentkezzünk be kóstolóra a pincéhez.

2/5

Három templomrom, Dörgicse

Bár Dörgicse lakossága ma 300 fő körül ingadozik, a négy aktív templom mellett három romtemplomot is találunk itt. Ennek magyarázata abban keresendő, hogy a mai falu területén hat település is volt: Boldogasszony vagy Alsódörgicse, Szentpéterdörgicse vagy Felsődörgicse, Szarkadörgicse, Akalidörgicse, Kisfaluddörgicse és Ságdörgicse. A három romos kőtemplom közül a legismertebb az Alsódörgicsei (Boldogasszony) templomrom, amely megmaradt 22 méteres oromfalával messzire látszóan magasodik a falu fölé. A templom akusztikája ma is kitűnő, több zenei műsort is rendeztek itt. A rom melletti területen szép és példásan rendben tartott pihenőhely van kiépítve, padokkal, mosdóval. A romhoz a Balaton felöl érkezve rögtön a település határában kell jobbra fordulni, a jelzést követve a domboldalra.

Ha a falu központjába érkezünk, a Szent Péter templomrom tűnik fel előttünk. Különlegessége, hogy valójában két templom - egy XI. századi és egy XIII. századi rész - egymás mellé építésével jött létre.
Dörgicséről Kisdörgicse felé haladva, a régi kőhíd után mintegy 100 méterre balra fordulva, rögtön az első földútra kanyarodva szintén találunk még érdekességet. Onnan már azonnal látszik a Bere-patak rétjén található, XIII. századi kis templom romja, amelyet Szent Miklós tiszteletére emeltek.

3/5

Mámai templomrom, Balatonfűzfő

Balatonfűzfőn a Jézus Szíve Plébániatemplom mögött egy hangulatos kis XIII. századi romtemplom bújik meg, amit láthatóan még ma is használnak, legalábbis egy modern faragott szószék is helyet kapott benne. Máma falu temploma, amelyet a XIII. század végén emeltek Szent László tiszteletére, a török időkben elpusztult. Feltárása és helyreállítása az 1960-as években történt, nyaranta hangversenyeket, zenés előadásokat tartanak benne.

4/5

Somlói vár, Doba

Doba közelében található a Somlói vár. A XIII. századi, szabálytalan alaprajzú, tornyokkal és udvarokkal ellátott belső vár jelentős része még ma is látható, és igazi vadregényes környezet egy jó bújócskázáshoz. Autóval a Margit kápolnáig lehet felhajtani, onnan egy 45 perces sétával lehet megközelíteni. A közelében található a Szent István-kilátó, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre.
A kilátó körüli réteken látogatásunkkor, júliusban valami egészen elképesztő mennyiségű pillangó röpködött, úgyhogy már csak miattuk is érdemes felkapaszkodni a hegy tetejére. A 433 méter magas, vulkanikus eredetű tanúhegy, a Somló lankáin különleges minőségű, jellegzetes ízvilágú borokat adó szőlők teremnek. A környéken járva hangulatos, barátságos szállásokat találhatunk a helyi pincészeteknél.

5/5

Avasi templomrom, Szigliget

Szigliget sokak kedvenc balatoni városa, hiszen igazán egyedi atmoszférája van. A táj szépsége, az Öregfalu romantikus hangulatú, nádfedeles épületei, a hegyoldalban kanyargó zegzugos utcák, a hegytetőn meredező középkori várrom számos költőnek és írónak adott évszázadokon át ihletet. A népszerű várrom mellett ugyancsak XIII. századi az Iharos és Réhelyi út találkozásánál, a régi temetőben fekvő Avasi templomrom, vagy másik nevén a Csonkatorony.