Szakállas művészek, diszkózó KISZ-esek, legenda és fantasy – kápolnák, amelyeket érdemes útba ejtened, ha a Balatonnál kirándulsz.

Kápolna. Általában zárva lévő vallási kegyhely, turisztikai célpont. A településektől távol, gazos, erdős területen található. Részei: miniatűr torony, kisszoba méretű szentély, harmadrangú hobbifaragók suta angyalkaszobrai. Ha csak ennyiből állnának a Balaton-szerte elszórva álló kápolnák, nem lett volna értelme megírni ezt a cikket. Viszont hol máshol lenne autós búcsú, underground zarándokhely vagy strandpapucsos mise? Kiválogattunk párat, amit nem csak a környezet miatt érdemes felkeresni.

1/7

Buli a kriptában – Kék Kápolna, Balatonboglár

Szakállas-szandálos avantgárd művészek, nagy bulik és hatósági betiltás. A balatonboglári Temető-dombon álló két egykori, családi temetkezésekhez emelt kápolna, a Vörös és a Kék (mert ilyen színűek) közül a Kék tett szert kultikus hírnévre. Itt zajlottak a hetvenes évek elejének nyarain Galántai György képzőművész kápolnatárlatai, a korszak underground művészeinek híres találkozói, ahol festettek, performanszokat mutattak be, aztán buliztak. A rendszerellenesnek nyilvánított művészek kiállításait 1974-től betiltották, de a két kápolna ma is kiállítóhelyként működik.

2/7

A lékhalászok legendája – Szent Mihály-kápolna, Vonyarcvashegy

Jégtáblán evező halászok manapság csak az oroszországi kisszínes hírekben szoktak feltűnni. Viszont a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna a legenda szerint a létét is a jégen hánykolódó halászoknak köszönheti. A jeges Balatonban sodródó halászok megmenekülésükért hálából emelték a Vonyarcvashegy és Balatongyörök közti kis dombon álló kápolnát. Bár a minden lében kanál kutatók szerint az állítólagos esemény időpontjakor, az 1700-as évek közepén már régen állt ott kápolna, ettől még a legenda legenda marad. A Szent Mihály-kápolnát pedig már csak a festői környezet miatt is érdemes felkeresni. A Balatoni Bringakörút a domb alján halad el, így nem is lesz nehéz megtalálni.

Az autós búcsú olyasmi, mint az autós mozi, csak itt nem egy filmet nézel a kocsidból, hanem egy papot, aki megáld, hogy ne törd össze magad a kocsival. A szántódpusztai Szent Kristóf-kápolna nem csak a július 25-i Szent Kristóf-nap környékén megtartott autós búcsúk miatt érdekes. A kápolnához tartozó szántódpusztai majorság műemlék épületegyüttesét érdemes máskor is felkeresni az itteni programok, lovas bemutatók, vagy a pünkösdkor a helyszínen rendezett Pannónia Fesztivál miatt.

4/7

Az Árpádok és a csillagok háborúja – Vársziget, Zalavár

A Balaton délnyugati csücskében lévő Zalaváron az összes nép megvetette a lábát, aki csak a rómaiak óta a környéken járt. Így nem csoda, hogy frank, szláv, Árpád-, vagy török kori romokba, vagy az évtizedek óta ezeket ásó régészekbe botlik az erre kiránduló. A romterület központjában, a zalavári várszigeten történelmi emlékpark mutatja be az eseménydús évszázadokat. Az itt található múzeum mellett újraépítették az itt állt Árpád-kori templomot. Azóta ezt megtoldották egy inkább fantasy-díszletnek való másik kegyhellyel, Makovecz Imre építész egyik kései munkájával.

5/7

Strandpapucsos áhitat – Üdülőhelyi kápolna, Zamárdi

A zamárdi üdülőhelyi kápolna az eddigiektől eltérően azért érdekes, mert ma is kápolnának használják. És azért, mert eleve annak épült, aminek hívják: üdülőhelyi kápolnának, hogy a Zamárdiban nyaraló polgárok nyaralás közben se maradjanak a hit támasza nélkül. A hagyományok azóta is tartják magukat: nyaranta a kert fáinak árnyékában, strandpapucsban-kisruhában lehet hallgatni az igehirdetést.

6/7

Give peace a chance – Kiskápolna, Szigliget

A Balaton egyik legbékésebb helye a Rókarántó domb. Naná, hogy itt is áll egy kápolna, a helyiek által Kiskápolnának hívott Szentháromság kápolna. A hely szelleméhez igazodva a hófehér épület is a békét hirdeti. Remek elhelyezkedése majdnem a vesztére vált, amikor a II. világháborúban megpróbálták lebombázni, de túlélte a támadást. Ma viszont a háború mindkét oldalán harcoló elesettek emlékét őrzik az előtte álló emlékművek. A kápolna bejárata előtti kereszt a világháborúban meghalt szigligeti katonáknak állít emléket, míg a mellette álló emléktábla egy közelben lezuhant amerikai bombázógép legénységének.