A Balaton csodaszép ősszel. Ha meguntuk a mólón nézelődést, végre jöhetnek a városi kultúrprogramok, amiket nyáron úgyis hanyagoltunk. Veszprém tökéletes egy-két napos kirándulóhely: lebilincselő múzeumok és galériák, gasztronómiai különlegességek, a felújított Veszprémvölgy és az Állatkert, ami garantáltan jó program, ha gyerekekkel vagyunk.

Veszprém belvárosát pazarul felújították az elmúlt években, így gyönyörű sétát lehet tenni a műemlék épületek (például a Pósa-ház és a Városháza) között. A palotákból, múzeumokból és templomokból álló várnegyed egyetlen sétálóutca, de ez az ország legépebben fennmaradt barokk utcája. A várnegyed bejárata az Óváros térről nyílik, így itt célszerű kezdeni a város felfedezését a tér szép polgárházaival. A 48 méter magas Tűztorony védelmi célokat szolgált: tetejéről egész Veszprémet szemmel lehetett tartani, innen igyekeztek mihamarabb észrevenni a városban fellobbanó tüzeket. A toronyba megéri felmászni, mert csodálatos kilátás nyílik a várnegyedre és belvárosra. A régi tűzoltószertárban pedig Veszprém kulináris életének egyik zászlóshajója, az étteremként, borbárként és klubként üzemelő Decanter Bisztró található, ahol a tulajdonos biztosan ajánl egy jó bort, ha betérsz.

1/4

Barokk és kortárs

A közeli Művészetek Házában állandó és időszaki kiállítás is megtekinthető, de a város egyébként is bővelkedik galériákban. Minket teljesen lenyűgözött a Dubniczay-palota, ahol a László Károly kortárs gyűjtemény festményei meghökkentően jól mutatnak a régi, málló festékes falakon. Nehéz eltalálni egy régi épület és egy modern művészeti kollekció párosítását, de szerintünk itt nagyon jól sikerült.
A barokk Érseki Palotában a legjobban a lépcsőház tetszett, a túravezetés során úgy kellett finoman noszogatni minket, hogy haladjunk tovább. A gyönyörű sétálóutcáról mindenképp érdemes betérni a Szent Mihály Székesegyházba is, évszázadokon keresztül ugyanis itt koronázták meg a magyar királynékat.

A régi városrészben még számos múzeum, templom és köztéri szobor található, de mi indultunk tovább az Állatkert felé. A '90-es évekig a veszprémi állatkertről legtöbbünknek nem volt igazán jó emlékünk, különösen a kis ketrecekbe zárt medvék látványa volt elszomorító. Az elmúlt évtizedben, részben európai uniós támogatásból végbement fejlesztések nyomán a kiváló fekvésű állatkert végre vidám kikapcsolódást kínál, az állatok hatalmas, korszerű, kényelmes kifutókban élnek. Az állatkert nagy kiterjedése és a programok sokasága (Csimpánzvilág, Böbe majom tanodája, állatsimogató, a Kölyökdzsungel nevű, 300 négyzetméteres fedett játszóház, Afrika-ház, a régi bakonyi mesterségeket bemutató Erdei Mesterségek tanösvény) révén akár egész napos esőprogramnak is beillik. Az egyik leglátványosabb rész a Gulya-dombon elterülő Afrika-szavanna kifutó, ahol zsiráfok, orrszarvúk és zebrák élnek a közel egy hektáros közös élettérben. A bejáratnál érdemes rákérdezni az etetések időpontjára, akkor ugyanis a rejtőzködőbb állatokat is nagyobb sikerrel láthatjuk.

2/4

Adjunk a gyomornak!

Veszprémben kiváló éttermeket is találhatunk, például az állatkert mellett fekvő Villa Medici pazar éttermét, aminek különösen a kis tóval és fahíddal ékesített kerthelyisége hangulatos.
Ennél kedvezőbb árfekvésű a Chianti, amely a belvárostól néhány perces autóútra található és jó szívvel ajánljuk családi ebédekre: az ételek finomak, a kiszolgálás figyelmes, udvarias, a felszolgáló szinte olvasott a gondolatainkban.

3/4

Veszprémvölgy

Délutáni ejtőzésre és ebéd utáni sétára a felújított Veszprémvölgy a legjobb ötlet. A megújult, U-alakú veszprémvölgyi részt, a Séd-patak völgyét nemrég adták át, és tényleg lenyűgöző az eredmény: az EU-s támogatásból kivitelezett projekt egy mini Ausztriát hagyott a háta mögött furfangos vízcsobogókkal, fehérre meszelt házakkal, rendezett padokkal és bokrokkal, felújított romokkal. A völgyön végigmenő sétaút a veszprémi várat köti össze az állatkerttel. Itt könnyű belebotlani a Fricska Bisztróba, ahol barátságos vendéglátás és kemencében sült finomságok fogadnak. A völgy másik végén található a História Malomkert, ahol a gyerekek jól kirohangálhatják magukat a kertben, vagy ügyeskedhetnek a játszóházban, amíg a felnőttek egy kis nyugalmat találva kávézhatnak.