Zöldségért, gyümölcsért, egyéb hozzávalóért. Találkozni, beszélgetni, alkudni vagy órákig nézelődni. Színek, illatok, hangok és friss levegő mentén igaz értékek után kutatva hamis drágakövekre lelni. Igen, piacoztunk. Összegyűjtöttük egy csokorba azokat a Balaton környéki termelői piacokat, amelyeken az élményekkel teli bevásárláson túl, általában még különleges standokkal is találkozhatsz. A legnagyobb piacokkal kezdtünk, de olyanok leszünk, mint a gonosz hatásvadász sorozatírók: folytatjuk.

1/6

Csalán Termelői Piac

A Csalán Természet- és Környezetvédő Egyesület repertoárján nem csak az eszme és a mozgalom, hanem termelői áru is szerepel. A Veszprém sétáló utcáján található Csalán piac minden pénteken megörvendezteti közönségét füstölt árukat, fűszerezett házi sajtokat, egészséges kenőkéket, vitaminpótló rostos leveket és a társaikat kínálva. Az egyesület rendszeresen ellenőrzi a helyi termelői piac árusait, így a szezonalitás mellett az eredetre vonatkozó minőség is garantált. 

2/6

Biobalaton öko- és kézműves piac

Tavaly azt írtuk a balatonfüredi Biobalatonról, hogy “itt még átélheted az "első Sziget" érzést, amikor még minden új, mindenki lelkes és nincsenek ezren”. Többen lettek, de a misszióként definiált feladat iránti lelkesedés megmaradt. A kistermelőkkel és a vevőkkel szemben is tisztességes hozzáállást képviselő bio brigád remek hangulatot teremt, amelyben a kézművesek mellett csak bio zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. A Malackrumpli Bisztró az egyik legjobb az egészben, mert azonnal fogyasztható portékáját nem méri drágán, úgyhogy ha a főzési időt inkább piaci barátkozással töltenénk, akkor itt két legyet üthetünk egy csapásra. 

Update: A piac 2017. tavaszán a Malackrumpli költözése miatt bezárt!

3/6

Tihanyi PIAC placc

A PIAC placc a tihanyi révnél kecsegtet antikvitással, húsos, sajtos, fűszernövényes árusokkal, és mindenekelőtt visszafogott bazárhangulattal. A gyerekek örömére van játszótér is, és egy Hellowood-fainstalláció teszi barátságossá a szellős elrendezésű placcot. Nem itt találjuk meg a legtöbb balatoni őstermelőt, de alapanyagok terén nem lesz hiányérzetünk. Éhesen kell érkezni, hogy minél több specialitást (almás rétes) megkóstolhassunk. 

4/6

Liliomkert Piac

A lázadó, a befogadó, a paradicsom. Nem ebben a sorrendben, de mind igaz. Érzi ezt bárki, aki akár csak egy-két napot is eltölt itt, de a piaci sokaság nagy része általában visszajáró piacozó.  A budapesti nyüzsgés elől tartósan vagy időszakosan a Káli-medencébe menekült emberek kedvelt helye a káptalantóti Liliomkert, sokaknak hobbijukból lett munkájukat is támogatja egy-egy standdal. A közösségi élményhez itt borok, sajtok, lekvárok, kézműves termékek, bioelixírek sokasága szolgáltatja a díszletet.

5/6

Hévízi Termelői Piac

A gazdag őstermelői kínálat mellett, a piac egyik legnagyobb kuriózuma, hogy rengeteg kézműves talál itt nem csak lehetséges kiállító helyre, hanem erős vásárló közönségre is. Híres fazekasok, csuhébaba készítő, látvány-kovács, csipkeverők mind el tudják itt adni minőségi termékeiket. Ami a régiségeket illeti, a hévízi piacon úgy működik a kereskedés, mint egy irányított bolhapiac. Fúrógépek, használt ruhák, kínai kések nem csúfítják a piac képet, csak olyan tárgyakat lehet kapni, amelyek régi időket idéznek. Extra: a piacon kiállító emberek mára remek közösséggé kovácsolódtak, van olyan árus, akinek tényleg ez a közeg a családja. 

6/6

Szántódpuszta termelői és bolhapiac

Porcelán baba és termelői hús. Ez csak egy példa a lehetséges duók közül, amelyekkel nem csak szabadtéren, hanem a bezárt Ménes Csárda posztapokaliptikus hangulatú termeiben is találkozhatunk itt. Mi több, a néhol abszurd részletekkel megáldott helyszínen magunkévá is tehetjük az árut. Ha a déli parton szeretnénk alkudozni, akkor Szántódpuszta kötelező állomás.