Nyitott és színes, egyszerre komoly és bohó. Ő az, akiért a naplemente bámulását is félreteszed bő másfél órára, de a figyelmedet minimum megosztod a kedvéért. Balaton, csillagos ég, zöld dombok és legalább olyan hatalmas vászon, mint a placcot körülölelő fák. Először az északi parton randiztunk vele, de később megyünk délre is. Ő a balatoni nyár koronázatlan királynője: a kertmozi.

Fövenyes - a bájos

Hallottunk már fövenyesi kertmoziról sok szépet, láttunk róla képeket, és már akkor is imádtuk, de amint megérkeztünk, végképp elvesztünk, és a távozásunk óta is csak az a gondolat jár a fejünkben: mikor lesz a következő légyott? Napraforgók jelzik a sorok végét, külön gyerekpáholy van. Ennek képtelenek voltunk ellenállni: azonnal birtokba is vettük. Leghátul pedig bazsalikomot és paradicsomot szüretelhetsz a frissen készült popcorn mellé. Szeszes italt vásárolni itt nem tudsz, viszont annak semmi akadálya, hogy az otthon bemixelt fröccsöt kortyolgasd, miközben a legújabb filmeket nézed. Persze, erre hagyj azért némi időt, ugyanis az első negyedórában bármilyen izgalmas premier is legyen műsoron – ami nem vicc, tényleg van –, tuti, hogy nem fogsz tudni mást bámulni, mint a mozit önmagát.

Ehhez jön még egy csipet végtelen jókedv Pálffy Mátyástól és párjától, meg a pár hónapos babájuktól, aki a fák alatt alussza minden bizonnyal a legszebb álmát a szúnyogháló baldachin alatt. A legújabb mainstream-filmek mellett heti egyszer az alternatív vonal is helyet kap, az egyik júniusi estén például a szörf- és szabadságfüggők kultikus filmje, a Point Break, azaz Holtpont terítette be a hatalmas vásznat. Bájos szabadtéri helyszín ez a fövenyesi kertmozi még bájosabb házigazdákkal.

Jegyár: 1000 forint

Révfülöp - a mindenes

Révfülöp azért jó hely, mert minden egy helyen van. Imádsz a strandon lenni, ezért ott sem hagyod napnyugtáig. Itt indítasz már a reggelivel, a felfrissülést adó fürdőzés után, persze. Itt ebédelsz és itt vacsorázol, közben itt mozgatod át magad a hinták közt megbúvó street workout placcon. Ugyanitt jön képbe a bármilyen találkozó is vagy egy egyedül töltött, de cseppet sem magányos este is. Az est sztárvendége is, a kertmozi is itt van karnyújtásnyira. A napnyugtát a hatalmas fák sziluettjei teszik varázslatossá, az estét pedig a mozit körülvevő fák koronájának méretével versenybe szálló mozivászon színezi majd be a strandon helyet kapott szabadtéri vetítéseken.

Ha mégis elunnád a látványt, vagy csak pihentetnéd a tekintetedet egy pillanatra, nézz balra! Itt ugyanis a Balaton és a déli part horizontja tárul majd eléd. Fröccsöt előre bekeverni itt is megéri, viszont itt már találsz büféket is közvetlenül a mozi tőszomszédságában. A pokróc a vízparti elhelyezkedés miatt jól jöhet hűvösebb estéken. A legújabb filmek, a színes székek és a Balaton illata azonban mind adottak a randihoz!

Jegyár: 1000 forint

Alsóörs - a kocsmamozi

Sokszor nehéz a döntés a nyári estéken, hogy inkább egy jó filmhez ülj le egy hűsítő itallal a kezedben, vagy tedd meg ugyanezt egy barátokkal körbevett asztalnál. Jó hírünk van: nem kell döntened! Menj egyenesen a találkozó- és beszélgetőhelyként is üzemelő alsóörsi Kocsmamoziba, ahol még a csodalámpást sem kell megdörzsölnöd, és máris teljesül a három kívánságod! A mozivásznat a szemközti ház falára applikálták, vele szemben pedig hosszú padok és asztalok várják a szocializálódásra, fröccsre és régi magyar filmekre szomjas közönséget.

Ahogyan a balatoni naplementét, úgy például a Macskafogót is képtelenség megunni. Ha esik az eső, akkor nincs vetítés, de a Kocsmamozit már csak az igazi vidéki házba való berendezés és a “Felsőkocsmában” kortyolható hűs italok miatt is érdemes felkeresni. Igazi “must see” látni, illetve nézni való!

Jegyár: 400 forint

Csopak - a szabad

Csopak határában, ugyanakkor nagyon is a község élő részeként üzemel egy zöld domb tetején a Csopak Forrás Kertmozi. Még kerítést sem húztak a méretes vászon és a piros, néhol romantikus rózsaszínre kopott műanyag széksorok köré. A hatalmas, zöld placcon az autós mozi szerelmesei is megtalálják a számításukat, ugyanis kocsival is ide lehet parkolni, és onnan bámulni a filmeket – vagy egymást. A repertoár a legújabb premier alkotásokból áll össze. Szerintünk a legjobb, ha a nyári filmnézős terveidet a balatoni nyaralás idejére halasztod, és a multiplex mozik légkondis termei helyett inkább a csillagos ég alá ülsz be a csopaki moziba.