Piroska Csárda, Siófok
A siófoki Piroska Csárda hatalmas kemencét formázó épülete elsőre ki sem tűnik a Széplak-felső vasútállomásnál lévő egész nyári vurstli-cirkusz-állatkert szürreális hangulatából. Pedig itt akkor sem állnak le a sütők, mikor nyár végén eltűnnek a vibráló dodzsemek körül legelő egzotikus állatok. A Piroska Csárda 1963 óta üzemel, fiatalos arculatát egy sajnálatos porig égésnek köszönheti. Az étlap a klasszikus csárdairányt követi, de a díjakkal szépen dekorált mesterszakács, Nótár László a korral haladást is ugyanolyan fontosnak tartja, mint a hagyományos fogásokat.
Kistücsök, Balatonszemes
Nehéz újat mondani a balatonszemesi Kistücsökről, ezért nem is próbálkozunk. A Balaton leg-leg éttermében mi azt szeretjük leginkább, hogy ételben-italban, árban és az étterem dizájnjában is sikerült megtalálnia az egyensúlyt a fine dining emelkedett hangulata és a kisvendéglő-életérzés között. Az étlapról egyértelműen a rendszeresen változó „éttermünk ajánlata”, valamint a régiónk ízei rovatokat ajánljuk. Már csak emiatt megéri visszajárni Balatonszemesre.
Mala Garden, Siófok
Balatoni pizzeriákból és trattoriákból Sió-csatornát lehetne rekeszteni, ellenben az ázsiai konyha képviselőivel. A siófoki Mala Gardenben viszont egész évben pirítják a thai tésztát. A keleties hangulatú, Buddha-szobrokkal díszített étterem-hotel konyhája mégis inkább világ, mint ázsiai konyha, mexikói sajtlevessel és magyar fogásokkal. A sokféle hatást ötvöző étlap és a buddhás-keleties dizájn mégsem egy füstölőboltos ízlésficamban egyesül, hanem egy visszafogott hangulatú étteremben. Bónusz pont az elhelyezkedés: a Mala Garden közvetlenül a vízpartra épült, nyáron a teraszáról, télen a nagy ablakokon át lehet bámulni a megunhatatlan balatoni panorámát.
Bock Bisztró Balaton, Vonyarcvashegy
Sokan és sokat vártak rá, de 2014 februárjában megérkezett a Balatonra is Bíró Lajos sztárséf legnépszerűbb kreációja, a Bock Bisztró. A Budán és Pesten már sikert aratott „étteremlánc” új tagja a vonyarcvashegyi Helikon Taverna étterem lett, mely azóta Bock Bisztró Balaton néven üzemel. A Vonyarc fölötti hegyen ülő egykori Festetics Pincében a panorámás terasz mellett a négycsillagos Zenit Hotel és egy izgalmas bormúzeum is társul a Bock gasztronómiai élményeihez. Az étlapon a Bock-specialitások mellett a környékbeli konyhára jellemző ételek is felkerültek.
Vígmolnár Csárda, Csopak
Nem az eső esik, csak a Vígmolnár Csárda emblematikus malomkerekének csobogója zubog. A Csopak határában álló egykori malom épületben pár éve született újra az évtizedekig működő csárda. Így minden egyszerre új és régi korokat idéző, hagyományos, csárdás. A szemes kályha és a hosszú csárdaétlap mellé már-már skandináv hangulatú letisztultság párosul. A Vígmolnár előnye az egész éves nyitva tartás mellett a visszafogott hangulat, és az ismert és kevésbé ismert helyi pincékre alapozó borlap.
Kerekes Pince, Balatonalmádi
Az almádi „túlfelén” eldugott Kerekes Pince fröccsteraszként népszerűsíti magát, mégis erős tévút fröccsözős helyként azonosítani. Annak is jó, a szűk erdős domboldalra néző hangulatos terasza és az igényes borkínálata miatt. Ilyet azonban máshol is találni a Balatonnál. Olyat viszont nem biztos, ahol wasabis-lazackaviáros pirítóst tesznek a bor mellé, a kínálatban pedig a legváltozatosabb ételek bukkannak fel, ázsiai fogásoktól a legszigorúbb olasz módszerek szerint sütött pizzán át a faszénen grillezett amerikai steakekig. A lényeg a változatosság és a kísérletezés, az egy-egy ételre építő egyedi alkalmak, amikhez olykor zene is társul.
Vitorlás Étterem, Balatonfüred
A Balaton legpatinásabb étterme címért is indulhatna a füredi Vitorlás, hiszen az első balatoni vitorlásklub épületében működik a füredi korzó közepén, a Tagore és a Zákonyi sétány találkozásánál. Az sem meglepő, hogy szekérkerekek és muskátlik helyett hajók tervrajzai és alkatrészei lógnak az étterem falain. Az étlapon a hagyományos magyar konyha mellett pizzák és más olasz ételek is találhatóak. Meleg tél végi napokon már a teraszon érdemes meginni egy kávét, Bujtor István szobra és az első napozók társaságában.
Hubertus-Hof Hotel&Restaurant, Balatonfenyves
A Balaton délnyugati csücskéről ritkábban hallani, pedig erre is érdemes körülnézni, akár télen is. A balatonfenyvesi Hubertus Hof Hotel étterme gondoskodik róla, hogy éhen ilyenkor se maradjon az ember. Nevéből is adódóan a Hubertus nem klasszikus tóparti étterem, inkább a déli part mögötti somogyi dombokat képviseli. A háromcsillagos hotel éttermének specialitása a vad; az étterem ebben a minőségében is ritkaságnak számít a balatoni kínálatban. Éppen ezért ajánlott felkeresni akár január közepén is, mivel itt még szünnap sincsen a téli hónapokban. Az őszi-téli időszakban viszont érdemes jó előre asztalt foglalni, mert a világhírű vadhús világhírű vadászokat is gyakran vonz ide.
Kukorica Csárda, Balatonföldvár
A Kukorica Csárdát muszáj megemlíteni, ha a Balatonról és csárdákról esik szó. Balatonföldvár gasztronómiájának stabil pontja, a 7-es út mellett mindig nyitva. Minden a klasszikus csárda iskola szerint, a szekér dekorációtól a bőséges magyaros konyháig, cigányzenével, borkóstolóval és egyéb programokkal. Hatalmas mérete miatt egyszerre jó nagy társasággal ehetjük a kardra tűzve tárolt grillezett húsokat, vagy a sült malacka combját.