Az elmúlt hetekben sok balatoni vadasparkot és állatsimogatót végigjártunk, ezek közül most megmutatjuk a nyolc kedvencünket. Ősszel ezek kivétel nélkül nyitva tartanak, így Balatonszárszón a gyilkos krokodilok, Keszthelyen a jámbor őzek, Veszprémben az Ázsiából frissen importált elefántok, Füreden pedig a Balaton hatalmas akváriuma is kiváló program lehet a következő hónapokra.

Koloska-völgyi Vadaspark, Balatonfüred

A Balatonfüred határában lévő Koloska-völgybe több mindenért is érdemes ellátogatni. Itt van a Koloska-csárda, ami Jókai-bablevesével marasztal. Jelzett turistautakon közelíthető meg a kőbe foglalt Koloska-forrás. Ha pedig már ott vagyunk, érdemes egy kis szarvas- és őznézésre betérni a Koloska-völgyi Vadasparkba is, ahol a magasles védelméből szemlélhetjük a helyieket.

Salföldi Természetvédelmi Major, Salföld

Egy dologban biztosak lehetünk Salfölddel kapcsolatban: többé nem fogjuk összekeverni a pumit a pulival. Az olyan őshonos magyar fajták bemutatása mellett, mint a rackajuh, szürke marha és a különböző pásztorkutyák, a legtöbb kisgyerek a pónilovaglásért, a buszos turisták pedig a lovas kocsikázásért jönnek ide. Ló akad itt bőven, hiszen egy szám szerint negyventagú ménessel büszkélkednek. A fűszer- és gyógynövénykertben igazi növény ritkaságokat is termesztenek, amelyekkel ezerféle baj kezelhető. Vegetáriánusok és vegánok viszont kerüljék a büfét, mert a major nagytestűi bivaly-és szürke marha alapú szalámis szendvicsek formájában öltenek itt új alakot. Ellenben a házi szörpöket mindenki bátran fogyaszthatja.

Festetics Imre Állatpark, Keszthely

A Keszthely és Gyenesdiás határában létrehozott Festetics Imre Állatparkban nagy meglepetések nem érik az embert, kivéve ha nem  látott még életében kecskét, libát, tyúkot vagy rackajuhot. Szamarat simogatni persze mindig öröm, őzzel vagy szarvassal találkozni pedig egy erdei séta során viszonylag nehéz, de közülük mindannyian karnyújtásnyi távolságra vannak.

A park a ’mai gyerekeknek’ készült, akik a ’mai felnőttek’ szerint már úgyis csak képeken vagy vadasparkban látnak házi állatokat. Mi éppen az Állatok Világnapján jártunk a parkban, amikor lelkes ovis csapatok ostromolták a szamarat és becézgették a kecskéket.

Kis-Balaton Bivalyrezervátum, Kápolnapuszta

Tíz percnyi autóútra Fenékpusztától maga bivalyfalva fogadott minket, viszont a bivalyokig egy pár kecskén és egy hosszú ösvényen is át kellett vergődnünk. Aztán egyszer csak szemünk elé tárult a hatalmas, távolban legelésző bivalycsorda, akik a magaslesről még egészen ártalmatlannak tűntek. Ha kicsit közelebb megyünk, már nem annyira: egy kifejlett példány súlya (kb. 700 kg) kis túlzással egy férfi kézilabdacsapat kezdőcsapatának össztömegét is elérheti. A bivalyok amúgy nyugodt állatok, a hímek olykor egymásnak mentek valami apróság miatt, de egyébként békésen legelésztek. A másfél kilométeres bivaly tanösvény során kiderült róluk, hogy kísértetiesen hasonlítanak a balatoni nyaraló arcokra: ha vizet látnak, képtelenség őket munkára bírni, és nyáron akár 4-5 órát is képesek eltölteni dagonyázással, minden különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül.

A kápolnapusztai bivalyrezervátum fontos szerepet játszik a hazánkban őshonos faj génállományának megőrzésében. A bivalyokat bemutató tanösvény mellett egy interaktív kiállítással is készültek a Kis-Balaton élővilágáról. Az élő bivalyokat pedig több megfigyelő pontról, egészen közelről, magaslesről, de távcsöveken keresztül is tanulmányozhatjuk.

Bodorka Balaton Akvárium

A Balaton összes hala, egy házba és sok látványos akváriumba zárva. Így foglalnánk össze röviden a füredi Tagore sétányon idén nyáron átadott Bodorka Balaton Akvárium koncepciója. A 17 akváriumban a pár centiméteres szélhajtó küsztől a méretes keszegeken és több mázsás harcsákon át minden balatoni halfajta élőben képviselteti magát, természetesen a névadó bodorka is. Az akváriumok mellett érintőképernyős információs táblák mesélnek el mindent az úszkáló lakókról.

Sőt, a jó testvériség jegyében három adriai vendéghalfajta is helyet kapott, mivel a horvát Opatija Balatonfüred egyik testvérvárosa. Ha szerencsénk van, egy külső medencében még Bélát, az olykor kikandikáló mocsári teknőst is elcsíphetjük. A látogatóközpont közepén egy interaktív vetítőteremben forog a Balaton élővilágát bemutató oktatófilm, ami az első tapasztalatok alapján a felnőtteket foglalja le jobban, mert a gyerekek szeretnek inkább szorosan az akváriumokhoz tapadni. Füred idei újítására a nyitás óta több mint 30.000 látogató volt kíváncsi. A hűvös napok beköszöntével viszont a fűtött látogatóközpont még vonzóbb alternatíva lehet őszre.

Napfényudvar Minigazdaság Állatsimogató, Balatonszárszó

Mindenbe belekontárkodó kecske, félénk nyuszik, sármos birka, valamint a tyúkok mellett földet túró disznó. A balatonszárszói minigazdaság testközelből mutatja be a háztáji állatok világát. A simogatás mellett a tyúk-liba és kacsatartás szorgos hétköznapjaival is megismerkedhetnek itt a gyerekek. A nagy madárparkból külön említést érdemelnek a kecses gerlék és galambok.

Teknős park, Balatonszárszó

Maradjunk még egy kicsit Balatonszárszón, de azért a Teknős parkba (volt Krokodil Zoo) még véletlenül se menjünk olyan illúzióval, hogy ott is lehet egy-két kis kecskét simogatni. A krokodiltartás 2015-ben megszűnt ugyan, de még mindig találkozhattok különleges hüllőkkel, ugyanis rengeteg teknősfaj található itt. Megnézhetitek többek között a világ legnagyobbra növő teknősét, az afrikai óriásteknőst és az aldabrai óriásteknőst, de szép számmal tartanak görög teknősöket is. Az állatkert egyébként hüllőmenhelyként is működik, talált teknősöket, siklókat és egyéb fajokat fogadnak be. A terráriumok mellett jó idő esetén a gyerekek a játszóteret is birtokba vehetik.

Veszprémi Állatkert – Kittenberg Kálmán Növény- és Vadaspark

Nem régen az új Elefántpark átadása és a három új ázsiai kis elefánt érkezésének apropóján látogattunk el a Veszprémi Állatkertbe.
De ha már ott voltunk, akkor megnéztük az egymással csörtéző orrszarvúkat, az emberekhez hasonló mimikára képes csimpánzokat és az elképesztően összehangolt koreográfiát bemutató makákó csapatot is. Utóbbiakat egyébként simogatni is lehet a maki ösvényen, sőt, legnagyobb meglepetésünkre nem csak a fényképezőgépünket fogdosták kíváncsian, hanem macskákat megszégyenítő nyávogó hanggal üdvözöltek minket. Van még öt méter magas zsiráfjuk 46 cm hosszú nyelvvel, zebrájuk, lámájuk és persze egy igazi állatkertből nem maradhat el az oroszlán és a tigris sem. Mostanában érdemes többször is visszalátogatni a Veszprémi Állatkertbe, mert 2015 tavaszáig több szakaszban megújulnak.