Veszprémben az a jó, hogy nem kell alkut kötnünk. Nemrég írtunk a múzeumokkal, galériákkal és egyéb érdekességekkel bíró Várnegyedről, most pedig azoknak a kedvébe járunk, akik a biciklivel vagy a longboarddal jobb barátságban vannak mint a kortársnak a kortárs rajongóival. Viszont alkut tényleg nem kell itt kötni: a kilátás Gulya-dombi Parkerdőből, az új skate park vagy a Jutas vitéz kilátó is könnyen hoz olyan naplementét, amilyet Monet festene.

Skate park, Kálvin park

Még csak egy hónapja nyílt meg a bmx-es, görkoris és rolleres lányok és srácok legújabb kedvenc talákozó- és gurulóhelye a város északi részén, a Jutasi úti sportpályáktól nem messze, a Kálvin János parkban. A bekerített, több elemmel felszerelt pályán bárki csúszhat, ahogyan a pálya körüli terület is szabad préda. Habár a térkő nem volt a legnyerőbb választás ide, azért így is lehet rajta jókat menni, de a bevállalós arcok az ugratást is megpróbálhatják.

Jassek Balázs, a STÉG Skateboarding üzletek tulajdonosa és egyben deszkás ősarccal is összefutottunk, szerinte az új park az egészen fiataloknak fog a leginkább beválni. Veszprémben egyébként stabil múltja van a deszkázásnak, az Éljen május elseje! - Gördeszkás Majális már hosszú évek óta az év egyik olyan eseménye, amelyen kötelező a megjelenés – még a legtöbb budapesti arcnak is.

A városban egyébként sok az új aszfalt és sok a leejtő is, ami pl. a longboardozáshoz is tökéletes a terep, de a Kálvin parkban is érdemes hosszabb időre maradni, ugyanis mini ketreces foci pályákon akár nagyon kevesen is nagyon jót lehet játszani, de a freestyle-os próbálkozókat sem zavarják majd haza a helyiek.

Fenyves tanösvény és erdei futópálya

A nemrégiben átadott Jutas vitéz kilátóhoz is el lehet sétálni vagy futni a Fenyves Tanösvényen és erdei futópályán. A Séd-patak mellett felépített kilátóból nagyon jól rálátni a Bakonyra, az Aranyos-völgyre, de a városra és benne a várra is. A hat és fél méter magas kilátó alakja egy “növekedési spirált’ formáz, ami az élő természetet számokkal legjobban leíró modell alapján készült el. Az építői úgy akarták - az egyébként fából készült építményt - a természetbe integrálni, hogy követték ugyanazt a számsort, ami a matematikai modellje a csigák házától kezdve a virágszirmok elhelyezkedésén át egészen a Tejút-rendszer alakjáig. Sőt, szerintük még a faágak is a modell alapján növekednek.

Egy ilyen komoly kilátó körül kell, hogy legyenek táblák, amelyek segítik a tájékozódást, de az otthon csomagolt szendvicset is megehetjük az itteni padoknál. Tájékoztató táblákat pedig nem csak az ösvény elején és a kilátónál találni, hanem számos más ponton is a gondosan kiépített erdei út mentén, ami egyébként futáshoz is teljesen jó választás. Az ösvény ruganyos fakéreg darabokkal van leszórva, ráadásul apróbb szintemelkedésekkel is lehet számolni – nekünk nagyon jól esett egy kicsit elveszni benne naplementekor.

Tekerj, mindenhol

Kerékpározni jó Veszprémben. Nagyon jó. Az biztos, hogy ha hétvégén rászánod magad, tovább fog majd pörgetni, mint a hétfő reggeli kávéd. Kevésbé sportosaknak sem kell megijedni: Veszprém dombjai egyáltalán nem esnek Tour de France-kategóriába. Előre megtervezett útvonalon is mehetünk, például a város titkos kolostorjait és kertjeit is érintő, 12 állomásból álló kirándulás során. A 3,5 kilométeres túra bárkinek könnyen teljesíthető, ráadásul a várost sem kell elhagynod, mégis gyönyörű környezetben tekerhetsz majd az őszi lombok között.

Ha kicsit bevállalósabbra veszed, akkor érdemes a belvároshoz közel eső zöld menedékben, a Gulya-dombi parkerdőben tekeregned. Itt ugyan nem mindig találsz majd rendesen kitáblázott útvonalakat, de ez nem is feltétlenül baj. A sok szerteágazó ösvény között ugyan nehéz eligazodni, de nem lehetetlen: a helyiektől pedig érdemes kérdezni, mert jól ismerik az erdő összes csapását. Minket ottjártunkkor el is kísértek mind a két kilátóhoz, nehogy véletlenül is kimaradjon valami, ezekből pedig valóban pazar volt a látkép.

Sőt, ha Bakony & Balaton kerékpárkölcsönző hálózattól bérlünk, akkor 4 különböző helyszín között választhatunk, annak megfelelően, hogy hol szeretnék felvenni a biciklit, majd leadni azt a nap végeztével. Mi kipróbáltuk, könnyen lehet haladni a bérelt biciklikkel bármelyik terepen, ráadásul így sokkal több helyre el tudtunk gurulni, mintha gyalog indultunk volna neki. Annak, aki először jár a városban, különösen ajánljuk ezt az opciót!

Azok pedig, akiknek a szép kilátás önmagában nem elég, útközben pattanjanak le a biciklijükről a Veszprémi Állatkert oldalánál sziklát mászni (kizárólag előzetessel tapasztalattal és megfelelő felszereléssel!), de a friss levegőjű parkerdőben a több állomásból álló tornapályát is érdemes tesztelni.