Ha Dél-Balaton, akkor leginkább a laza, gyümölcsös borok jutnak az eszünkbe, pedig akadnak ám errefelé is tartalmas nagyágyúk. Nyár közeledtével persze igyekeztünk a könnyebb, akár sportfröccsösíthető tételekből is meríteni. Szerencsére a Dél-Balatoni Borút Egyesület nemrég tartott egy bemutatót, ahol bőven kóstoltunk a lehetőségekből.
Kislaki - Chardonnay Pezsgő 2012
Hogy miért van értelme a Dél-Balaton chardonnay ültetvényeiről pezsgőnek valót szüretelni, arra a Kislaki showman-borásza, tulajdonosa, Légli Géza adja meg nekünk a választ. Intenzív felhabzású tétele kifejezetten autolízises (kenyérhéjas, élesztős), érett fehér húsú gyümölcsös, kortyában vibráló savérzetű, citrusosan pattogó, gyors ritmusú – teljességgel megunhatatlan ital. Nagyon kevés palack létezik belőle, tessék iparkodni!
A pincénél, de Budapesten a Sarki Fűszeresben is kapható, cca. 4500 forintért.
Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok - Mr. Irsay 2014
Az egyik legnagyszerűbb dolog, ami valaha történt a déli parttal, hogy a Podmaniczky Brothers elgondolta, kipréselte, acéltartályban kierjesztette, majd csavarzár alá töltötte ezt a parfümös bájolgástól tökéletesen mentes "kérek még" Irsai Olivért. A nyár egyik nagy-nagy felfedezettje, de az a helyzet, hogy nem fogja magát meginni, úgyhogy ha a kánikulában valamikor a déli parton egykerekeznénk, okvetlenül kanyarodjunk el a balatonföldvári borászat felé!
Egyelőre a pincénél kapható cca. 1200 forintért. Kabátgomb érte.
Gutman Borpince – Rozé Házasítás 2014
Ha a bor struktúráját illetően kimondottan plasztikus, hovatovább antropomorf leírással szeretnénk élni, akkor vessünk most egy pillantást a Rozé Házasítás címkéjére, és ismerjük meg azt a bizonyos karcsú és feszes nőalakot, aki minden bizonnyal a borász jungi értelmű animája, és aki bennünket is olyan elgondolásokra késztet, hogy a bor szerkezete feszes és ránctalan, teste karcsú, aromái pedig szájban kimondottan izgalmasak. Zamatos piros bogyós gyümölcsök és grépfrútos jegyek vibrálnak ízképében, ami miatt nem lenne meglepő, ha a paradicsomos tésztákkal hamar barátságot tudna kötni ez a rozé.
Budapesten a Borkápolnában és a Dolce Vita Borszaküzletben is kapható. A pincénél cca. 1300 forintot fizetünk érte.
Pócz Pincészet – Páros Cuvée 2013
A balatonlellei pincészet egyik belépő szintű bora a Páros Cuvée, ami chardonnay és sauvignon blanc szőlők úgynevezett szüreti házasítása. Póczék cuvée-je illatában hozza a mindkét fajtától kötelezően elvárható fehér húsú gyümölcsösséget, ízben pedig a savak finomsága és a textúra kezdődő krémessége fogja – remélhetőleg – elnyerni tetszésünket. A borász csőben sütött balatoni fogashoz ajánlja ezt az italt. E tekintetben jobb is, ha nem szállunk vele vitába.
A pincénél cca. 1300 forintért kapható.
Légli Ottó Pincészete - Gesztenyés Rajnai Rizling 2013
A Gesztenyés-dűlő acéltartályban erjesztett, 11 hónapon át tölgyfában érlelt tétele ez a rajnai. Légli Ottó ezúttal is bizonyítja, miért nevezik őt a Hordómenedzsment Koronázatlan Királyának; finoman vaníliás egyszersmind fehér húsú barackos borának illat- és ízképe; az édes fűszer és a gyümölcs alkotta dualitás kikezdhetetlen harmóniát mutat. Nagy élvezeti értékkel bíró, műfajában etalon státuszú bor a Gesztenyés Rajnai, minden okunk meg van hát rá, hogy zen lassúságban, a horizonton lebukó napkorongra meredve, világbéke hangulatban fogyasszuk el.
A Bortársaságnál 2950 forintért kapható.
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Nemere 2012
Chardonnay, sauvignon blanc, királyleányka, szürkebarát felvetése, megfontolása, kiegyezése Bujdosóék Nemere névre hallgató, tölgyfahordós érlelésen átesett cuvée-je. A hordó dongáiból eredeztethető édes fűszeres és pörkölt olajos magvas világ elég rendesen meghatározza a bor aromaprofilját, de vélhetőleg érett őszibarackra, sós ásványosságra emlékeztető jegyeket is fogunk majd benne találni. Közepesen telt testű, fogyasztóbarát savérzetű folyadék. Ne féljünk mellé tejszínes szósz alapú tésztaételt rendelni az étlapról!
A Bor-bolt.hu online borkereskedéstől 2830 forintért juthatunk hozzá.
Katona Borház – Barrique Chardonnay 2012
Burgundiai, közelebbről Côte d'Ori stílusú chardonnay, legalábbis ami a bor érlelését illeti. Az alapanyag ugyanis fahordóban erjedt, majd vadiúj barrique tölgyben pihengetett, viszonylag sokáig. Ettől aztán egy intenzív, mély karakter bontakozik ki az illatban, amely főképp őszibarack befőttre, vaníliára emlékeztet. Ízében mindez vajas, karamelles jegyekkel egészül ki. Savai kerek érzetűek, barátságosak, a test a közepesnél valamivel teltebb, alkoholja ehhez mérten 13,5% – s végül is így áll be az egyensúly. Nehezebb tejszínes mártásokkal kínált csirke vagy sertéssült éppen olyan jó választás lehet mellé, mint valamilyen gombás szósszal felszolgált tészta.
A Bortererasz.hu online borpiacon 1900 forintos, hibátlan áron juthatunk hozzá.
Buzás Borok – Dögös Vörös 2012
A Dögös Vörös merlot és kékrfrankos jó érzékkel megmatematikázott házasítása. Illatában gazdagon gyümölcsös, elsősorban málnás és líciumos, kortyában meggyes, tanninjában kökényes, savaiban grépfrútos, testében elcipelhető, alkoholjában zsebre vágható, szöveteiben laza, hangulatában könnyed, felfoghatóságában gyorsan kipipálható, szerethetőségében mérhetetlen.
Kb. 1700-1800 forint a pincénél.