Legutóbb a déli partról szedtünk össze nagyszerű borokat, ezúttal pedig a Balaton északi dombjairól, hegyeiről válogattunk össze 10 + 1 lehetőséget - fehéreket és vöröseket egyaránt. Egy biztos: Csopak, a Káli-medence és Badacsony is felkészült a nyári borozásokra.
3/11
Jásdi Pince - Csopaki Rizling 2013
A Balatonfüred-Csopaki borvidék, de talán hazánk egyik legismertebb bortermelője Jásdi István, aki amellett, hogy az egész Kárpát-medence vonatkozásában elképesztő minőségben szállít olaszrizlingeket az arra szomjazók asztalára, a Csopaki Kódex egyik életre hívója is.
"Csopaki Rizling" névre hallgató olaszrizlingje alapvetése mindannak, amit erről a fajtáról a jelenkorban és elemi szinten gondolnunk kell. Zöldfűszeres, főleg fodormentás, de illatvilágában körtés is, almás is ez a tétel. A korty lendületes, friss savérzetű, az aromatika pedig hajaz az illatban megismertekre, némi mandulás, ásványos színezettel. Közepesen telt testű, hamar megkedvelhető bor.
40 000 palackot készített belőle a Mester és 1500 forintért adja a pincénél palackját. Nem pénz érte, nem pénz.
5/11
Villa Sandahl - "All of a kind" Rajnai Rizling 2013
Nagy öröm, hogy Magyarország - minden nehézség ellenére - borászati téren egyre vonzóbb a külföldi befektetők körében. A svéd származású Christers Sandahl személyében a Badacsonyi borvidék egyik igazi elkötelezettjét köszöntheti a honi borkultúra, aki - leginkább - rajnai rizlingjeivel (ami, semmiféle rokonságban nem áll az olaszrizlinggel!) hívta fel magára a figyelmet. És hát ha a Kárpát-medencében egyetlen olyan termőhelyet kellene megjelölnünk, ahol a rajnai igazán különleges arcát tudja mutatni, az minden kétséget kizáróan a Badacsony és annak bazaltra épülő terroirja kell, hogy legyen.
Ez a bazaltosság amolyan tűzköves formában az itteni borokban rendre tetten érhető. Nincs ez másképp a Sandahl 2013-as "All of a kind"-ja esetében sem, de a vulkanikus mineralitás mögött azért érett déli gyümölcsökre, olajos magvakra emlékeztető jegyeket is könnyen felfedezni. Olajos textúrájú, gazdag alkoholú (14%), lassú ritmusú, ugyanakkor kiváló gasztrobor ez, ami vastag, szaftos sertésszűz szeletekkel szétszakíthatatlan barátságot fog kötni.
7/11
Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Kéknyelű 2013
A legnagyobbak szerint egy észak-balatoni borokat ajánló íráshoz az ember úgy hozzá se kezdjen, ha abba nem szándékozik legalább egy kéknyelű szőlőfajtából készült bort belevenni. A Badacsonyi borvidéket ugyanis nehéz elképzelni kéknyelű nélkül, különlegességét pedig az adja, hogy ez a szőlőfajta mérhetetlen mennyiségben és minőségben képes borában megjeleníteni a talaj ásványosságát.
A badacsonyiak meg, ugye, a bazalt terén, mondhatni, nem állnak valami rosszul: így a badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as tétele gazdagon szállítja orrba is, szájba is a tűzköves-sós jegyeket. Egy évig érleli a borász a pincében ezt a bort a piacra kerülés előtt, ami kifejezetten jó ötlet, mert így nem kócosan és zabolátlanul, hanem éretten és élmentesen, őszibarackosan és citromvelősen, zöldfűszeresen és mandulásan tudjuk fogyasztani.
A pincénél palackját 1790 forintért. Ahol arra is lehetőségünk van, hogy ezzel a 2013-assal a 2012-est és a 2011-est is összekóstoljuk.
8/11
Laposa Birtok - PiNO 2013
100%-ban szürkebarát ez a tétel, amit persze a neve is mutat: "PiNO" (blanc). Termőhelye a hangzatos Istenek meredekje-dűlő. Fehér és sárga szirmú virágok, kései körte és tűzköves mineralitás gazdagítja az illatképét. A vulkanikus jelleg ízében intenzívebben jelenik meg citrusokra, különösen lime-ra, fehér húsú gyümölcsökre emlékeztető jegyekkel kiegészülve. Alkoholfoka 13%, teste közepesen telt, aminek bordáit életerős savak tartják. Szépen munkált, elegáns terroirbor a PiNO.
Érlelt, kemény sajtokkal nagyszerűen párosítható. De Laposa Bence speciel fogast ajánl hozzá. Lehet, hogy neki van igaza. 6000 palack készült belőle, 2500 forintért kapható a pincénél.
9/11
Borbély Családi Pincészet - Karós Olaszrizling 2013
Ékköve a Badacsonynak a "Karós", és maximálisan érdemes hajlani azon szakértők véleményére, akik úgy gondolják, e tekintetben mindenféle, ezzel ellenkező polémia teljességgel értelmetlen erőpazarlás. Borbély Tamás, aki harmincas éveiben járva az Év bortermelője cím egyik nagy várományosa, élete egyik fő művét tudhatja magáénak ebben az olaszban.
Nem érdemtelenül, mert a többi ajánlott olaszrizling közül leginkább e tétel képes arra, hogy a legtöbbet villantsa meg az Észak-Balatonra olyannyira jellemző magnéziumos mineralitásából, mellette tercier jegyekben (petrolban) gazdag, de nagyon kicsit a mazsolás íz is beköszön. A lényeg, hogy a fentiek miatt a "Nagy Bor" címkéjét most lelkiismeret-furdalás nélkül ráaggathatjuk.
Telt testű, tengermély karakterű, csak a pincénél kapható tétel. 4500 forintért.
11/11
Villa Tolnay - Névtelen Cuvée 2008
Egy tízes összeállításba mindig kell a "plusz egy bor". Szigorúan szubjektív alapon (nem mintha fentebb ne szubjektivitásról beszélnénk). Meg azért is, mert egyedül a prímszámok, mint a 11, képesek az igazi babonagyilkosságra.
Merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon házasítása ez a 2008-as tétel. Miért "Névtelen"? Ez amolyan munkanév volt először. Mikor a borász, Nagy László kóstolgatta ezt a cuvée-t kollégáival, elmondása szerint semmi használható fantázianév nem jutott eszükbe, ezért aznapra keresztet vetettek rá, s nemes egyszerűséggel ráírták a hordóra: "ez még névtelen". Nagy úr, mire másnap feleszmélt erdei gyümölcsös, étcsokoládés, tengeri sós álmából, már szaladt is a pincébe papucsban, köntösben: "hogyha a Jóisten a Balaton vizét merlot-vörösre is festi, ennek a bornak a neve az lesz, hogy Névtelen". Mert minden, ami fontos, név nélküli; minden, ami lényeges nem megnevezhető. Mert a név csak úgynevezett címke, és a címke sajnos determinál. Ugyanakkor az, ami túl van minden műfaji határon, nem megnevezhető és nem felcímkézhető. Mert egyedi és hasonlíthatatlan. Tehát névtelen.
Van egy akció a pincénél: 3750 forint helyett most 2000-ért juthatunk hozzá ehhez a tételhez. Korlátozott ideig!