A balatoni kirándulások elengedhetetlen megállója egy-egy kilátóba való felkapaszkodás és gyönyörködés a panorámában. Idén több kilátót is felhúztak, vagy újjáépítettek a Balaton körül. Balatonföldvár 470 millió forintot érő új kilátója csak jövőre készül el, de idén Csopak és a Keszthelyi-hegység is felkészült a turistákra.

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

A régi, faszerkezetes kilátó már veszélyes volt, ezért új kilátót építettek a helyére Alsóörsön. A falu északi részén fekvő, 228 méteres Somlyó-hegyi magaslatról eddig is pazar kilátás nyílt a Balaton keleti medencéjére és az északi partra, de mostantól még magasabbról, még többet láthatunk. A vöröskő alapzaton álló, szintén fából épült új kilátóról 17,5 méter magasságból szemlélődhetünk.

Csákány-hegyi kilátó, Csopak

Május óta Csopakon is új fakilátóból lehet balatoni panorámát csodálni. A Csákány-hegyi kilátóról 12 méter magasságból nyílik rálátás a Balaton keleti medencéjére. A Csákány-hegy tetején lévő kilátó a falu felől kényelmesen megközelíthető, de aki nem riad vissza a kicsit meredekebb túraútvonalaktól, annak a Nosztori völgyön át haladó kék turistajelzésű ösvényt ajánljuk. Itt-ott meredekebb falat kell megmászni, úgyhogy aki ezt az útvonalat választja, az vigyen magával kényelmes túracipőt.

Pad-kövi kilátó, Keszthelyi-hegység

A Keszthelyi-hegységben elsősorban az érintetlen természeti táj miatt nagy élmény túrázni. A hegységen halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala és több turistaösvény is. Összesen hat, nem régen felújított kilátóban lehet megpihenni és gyönyörködni a Keszthelyi-öbölben és a nyugat-balatoni térség zöld lankáiban. A Keszthelyi-hegység déli részén lévő Pad-kövi kilátót azért is javasoljuk, mert egy domb tetején fekszik, körülötte piknikezésre alkalmas kis tisztással. A kilátót könnyű megismerni a mellette felállított három kopjafáról, amelyeket Zala megyei turisták állítottak fel a megye kiváló túrázóinak emlékére.

Kossuth-kilátó, Dörgicse

Mencshely és Dörgicse között magasodik a Halom-hegy, rajta a Kossuth-kilátóval. Az ötvenhárom éves kilátóra már alaposan ráfért a tatarozás, mert a kilátó – főleg a szép látvány és a könnyű megközelíthetőség miatt –  évtizedek óta egyik kedvenc úti célja a környéken túrázóknak. Az új kilátó háromszintes, és tíz méter magas. A kilátó már használható, de körülötte még zajlanak a munkálatok: tanösvényt, szabadtéri színpadot és bicikliutat építenek mellé.

Balatongyörök

A Balatongyörökről mindenkinek a Szépkilátó jut eszébe, pedig tavaly a Bél Mátyás- és a Batsányi-kilátót is felújították tavaly tavasszal. Utóbbi kettőt csak azért ismerik kevesebben, mert nem elég a 71-es főút mellett megállni, egy kisebb túrát is kell indítani a dombra. A kilátás viszont ugyanolyan lenyűgöző marad, sőt: körbe a Tapolcai-medence tanúhegyei és a szigligeti vár falai, előttünk pedig a Balaton.

Kis-Balaton

Jól megfigyelhető a Kis-Balaton élővilága arról a négyszintes, faszerkezetű kilátóról, amely a Kányavári-szigeten épült. A Kis-Balatonon már múlt ősszel befejeződtek az ökoturisztikai fejlesztések, de tavasztól, a költöző madarak visszatérésével indult meg az igazi élet. Az új kilátóból kiváló kilátás nyílik a Hídvégi-tó élővilágára, de felújították az Ingói-berekben már meglévő, leromlott állapotú kilátót is, ahonnan pedig az egybefüggő nádas vízi világára és a benne fészkelő madarakra nyílik remek kilátás.

+1 Balatonföldvár új kilátója