Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Ahova nem csak eső elől lehet menekülni – őszi múzeumkörkép

Téved, aki azt hiszi, hogy augusztus 20-án véget ér a balatoni szezon. A nyári programok ugyan szép lassan elmaradoznak, de a múzeumok minden évszakban tárt karokkal, vagyis ajtókkal készülnek akkor is, ha a strandbüfék már a téli álomra hangolják magukat.

1/7

KOGART Tihany

A budapesti KOGART-ház kistestvére, a KOGART Tihany 2013 júniusában nyitotta meg kapuit a balatoni község főutcáján. A Kovács Gábor nevével fémjelzett gyűjtemény a legrangosabb hazai magángyűjtemények sorába tartozik, kiállításai között egyaránt megtalálhatók a kortárs művészet remekei és a magyar romantika festészete is.

Aktuális időszaki kiállítása, a Vaszary János balatoni és riviérai strandképeit bemutató Fürdőélet november 1-jéig tekinthető meg Tihanyban, a Kossuth Lajos utca 10. szám alatti KOGART-ban.

A balatonfüredi Vaszary Villa már több mint száz évvel ezelőtt is a híres család tulajdonában állt. A nyaralót Vaszary Kolos építette, aki esztergomi érseki címéről lemondva haláláig, 1915-ig élt Füreden. A 2010-ben befejeződött felújítás után pedig a nem kevésbé híres rokon, Vaszary János festőművész munkáiból nyílt a villában kiállítás. Az azóta eltelt időszakban olyan neves képzőművészek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők, mint Auguste Rodin, Joan Miró vagy Hemző Károly.

Jelenleg két időszaki kiállítás látogatható a Vaszary Galériában: január 3-ig A modern magyar festészet remekeiből tekinthető meg itt tárlat, 2017. december 31-ig pedig Cilinder és lokni címmel a Szépművészeti Múzeum osztrák biedermeier képeiből kínál gazdag válogatást a galéria.

A Jókai-villába belépve hirtelen egy száz évvel ezelőtti korban találjuk magunkat, és tényleg már csak maga Jókai Mór hiányzik a házból arisztokratikus megjelenésével, sétabotjával és fehér szakállával. Az emlékház berendezése szinte megszólalásig egyezik a korabeli stílussal, hiszen megtalálható itt Jókai íróasztala – amelyen többek között egyik leghíresebb regényét, Az arany embert is írta –, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, de felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái is helyet kaptak a múzeumban.

A balatoni vitorlázás első klubházának épületében kapott helyett az egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítás, mely egész évben várja a látogatókat. A Vitorlázeum hat termében a hagyományos vitrineket különböző élményelemek váltották fel, lehet itt vitorlafelvonást gyakorolni, megtanulható a kötélcsomózás, de egy szimulátor segítségével még a viharos Balatonon való hajózás is kipróbálható.

3/7

József Attila Emlékház

József Attila életének utolsó napjait töltötte abban a balatonszárszói házban, amelyben ma a róla elnevezett kiállítás működik. A súlyos beteg József Attila 1937. december 3-án este indult el élete utolsó sétájára, amelyről többé nem tért vissza, 19.30 körül ugyanis a szárszói állomásról induló tehervonat elgázolta őt. A múzeum a költő utolsó életszakaszának állít emléket a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő fotók, dokumentumok segítségével.

4/7

Latinovits Zoltán Emlékmúzeum

Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum. Ez a pontos megnevezése annak a kulturális intézménynek, amely otthont ad a „színészkirály”, Latinovits Zoltán emlékére létrehozott állandó kiállításnak. Az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum anyagából készült tárlat a színész írásai, fotói, pályájának dokumentumai segítségével mutatja be Latinovits életének legfontosabb mozzanatait. És miért éppen Balatonszemesen? József Attilához hasonlóan Latinovits is tragikus körülmények között hunyt el, 1976. június 4-én a szemesi vasútállomáson máig tisztázatlan körülmények között érte a halál. A város önkormányzata ezzel a kiállítással állít emléket a 20. század egyik legnagyobb magyar színészének.

5/7

Keszthely

Keszthelyről, mint múzeumvárosról már írtunk, itt a legnépszerűbb és legismertebb épületet, a Festetics-kastélyban található Helikon Kastélymúzeumot emeljük ki, amelyet éppen felújítanak. A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családja, melynek tagjai évszázadokon keresztül éltek a csodás épületben. A jelenleg múzeumként működő kastélyban a tizennyolc termet magába foglaló enteriőrkiállítás a 18–19. századi főúri életformát mutatja be eredeti, vagy korhűen rekonstruált tárgyak és szobabelsők segítségével. Bár a kastély szállodaként nem működik, a rendezvényekhez kapcsolódóan lehetőség van az épület északi szárnyában díszes lakosztályok és egyszerű szállodai szobák bérlésére.

Még maradunk Keszthelyen: Aki a lehető legtöbb információt szeretné megtudni a magyar tengerről, mindenképp Keszthely felé vegye az irányt. A Balatoni Múzeum ugyanis nemcsak a régi korok emlékeit és értékeit mutatja be, hanem kulturális és tudományos szempontból is sokoldalúan járja körül a Balatont. A háromféle állandó kiállítás (római és középkori kőtár, a tó élővilágát bemutató akvárium, illetve az Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből) mellett időszaki kiállítások, konferenciák, irodalmi felolvasóestek is színesítik a múzeum repertoárját.

6/7

Veszprém

A „királynék városában” vétek lenne csak egyetlen kulturális látnivalót kiemelni, ezért most hármat is a figyelmetekbe ajánlunk. A megyeszékhely legjelentősebb múzeuma a Laczkó Dezső Múzeum (korábbi nevén Bakony Múzeum), ahol mintegy 260 ezer műtárgyat és 25 ezer könyvet őriznek. Az állandó tárlat Veszprém és tágabb környezete múltjával ismerteti meg a látogatókat. Az időszaki kiállítások közül 2016. március 20-ig tekinthető meg a Kalandozás a népművészet motívumvilágában című tárlat, ez év decemberéig pedig „Összefirkált térkép” címmel nézhető meg egy gyűjtemény Kutasi Kovács Lajos életútjáról.

Az erősebb idegzetűeknek érdemes felkeresni a Börtönmúzeumot, amely idén májusban nyílt a veszprémi várban. A börtön történetét bemutató állandó kiállítás része többek között az őrbódé, a néhány négyzetméteres, sivár cellák, a parancsnoki szoba, de megtekinthető a nyilasok által bebörtönzött Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi hercegprímás egykori cellája is.

A kortárs művészet iránt érdeklődők sem unatkozhatnak Veszprémben. A Vass László Gyűjtemény 2003 óta állandó és időszaki kiállításokon mutatja be főként konstruktív-konkrét művészeti anyagát a veszprémi Modern Képtárban.

7/7

Látogatóközpontok

Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontjai – amolyan 21. századi múzeumokként – főként tudományos témákkal csábítják a kicsiket és nagyokat például a Balaton partján is. A tihanyi Levendula Házban interaktív kiállítás keretében lehet tájékozódni a Tihanyi-félsziget kialakulásáról, a levendulatermesztésről, az ajándékboltban pedig bárki kedvére válogathat a levendulás tárgyak közül.


A Zalavári Történelmi Emlékpark területén lévő Kis-Balaton Házban olyan érzése támad a látogatónak, mintha legalábbis a Tüskevár díszletei közé csöppent volna. A Vársziget történetét is bemutató kiállítás egyik legérdekesebb attrakciója az „élő közvetítés”: a Kis-Balaton szigorúan védett területein zajló történések kamerák segítségével követhetők nyomon.

A Pannon Csillagdáért ugyan kicsit többet kell autózni, mint a többi múzeumnál megszoktuk, de cserébe lehet meteort simogatni, életnagyságú Mars-járóval is találkozhattok, és Galilei saját készítésű, 17. századi távcsövét is kiállították. Bakonybélig minden science fiction rajongónak érdemes elzarándokolni, a 8 méter átmérőjű kupolára vetített ismeretterjesztő filmek pedig azoknak is érdekesek lehetnek, akik újfajta moziélményt keresnek.

Hasonló tartalmak

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Neked ajánlott

A