1/6
Bencze Családi Birtok – Rajnai Rizling 2013
Bencze István, miután visszavonhatatlanul beleszeretett a Szent György-hegy egyedülálló termőhelyébe, 2011 novemberében egy 0,3 hektáros olaszrizling-parcellával megalapította birtokát, birtokocskáját, ahova azóta pazar vendégházakat is felhúztak,. Az apró területből mára 20 hektár szőlő lett, melyben István a kezdetektől fogva organikus szemlélettel dolgozik. Mint mondja: „Az emberhez hasonlóan a szőlőnél is alapvető fontosságú az immunrendszer fejlesztése, hiszen része a természetnek. Nagyon fontos az aktív talajélet, mely döntően határozza meg a szőlőből készült bor extrakt- és ásványianyag-tartalmát is, illetve a termőhely önkifejező képességét.”
István rajnaija az utóbbi évek, évtizedek egyik legsikerültebb tétele a borvidéken. Egy része hordóban, más része tartályban erjedt és érlelődött, ettől frissnek, gyümölcsösnek, de érettnek, fűszeresnek is hat. Az egész Badacsony New Yorkban kóstoló egyik legjobb fehérbora volt!
2/6
Málik Pince – Kéknyelű 2013
„A kéknyelű a Badacsony múltja és jövője” – tartja Málik Zoltán. A borász kizárólag fahordóban erjeszt és érlel, s meggyőződése, hogy „a borvidék hírnevének visszaszerzése a hagyományos szőlőfajtákból készült komoly, fahordós, száraz fehérborokkal lehetséges”. Kéknyelűje komplex, lehengerlő, csupa bazalt és aszalt gyümölcs. Nem a kezdők itala, és nem is a hétköznapoké.
4/6
Borbély Családi Pincészet – Rózsakő 2015
A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg Borbélyék családi vállalkozását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott, régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtokközpont alapjait tették le. A szőlőtermesztési, borkészítési munkálatokat édesapjával közösen viszi Borbély Tamás, akit a Magyar Bor Akadémia többször jelölt már Az év bortermelője díjra.
A rózsakő – mely egy 1957-es nemesítés eredménye – nem tartozik az általánosan ismert szőlőfajták közé. A névválasztás a Rózsakő legendájához köthető: a Kisfaludy-ház felett található, lapos bazalttömb a helyiek szerint varázserővel bír.
Borbélyék rózsakövéből mindössze 600 palack készült, s a pincén kívül máshol vélhetőleg nem is lesz fellelhető. Kellemesen virágos illatú, gyümölcsös ízű, sós lecsengésű bor. Igazi különlegesség!
5/6
Nyári Pince – Hárslevelű 2015
A pince története 1978-ra nyúlik vissza, amikor id. Nyári Ödön megvásárolta a pince alapját képező 0,4 hektáros területet, amely mára 7,5 hektárra bővült. A kezdeti három fajta – olaszrizling, chardonnay és szürkebarát – mellé a kínálat bővülésének érdekében cserszegi fűszerest, rajnai rizlinget, kéknyelűt és hárslevelűt telepítettek. Boraik elsősorban reduktív eljárással készülnek, de a 2008-ra elkészült ászoktér kiváló lehetőségeket teremt a kísérletezgetésre, hordós erjesztésre és érlelésre egyaránt. Nyári Ödön 2015-ös hárslevelűje ízre nekünk olyan volt, mintha nektarinba harapnánk.