11 boros vendégház a Balatonnál, 11 jó történet: van, ahol maga a tulajdonos ül le zongorázni a vendégeknek, máshol óriási bazaltkövekből építették a házat, megint máshol vitorlázós pikniket szerveznek annak, aki szeretne ilyet, vagy a központi borászat napi munkálataiba lehet belenézni. Az ezeken a helyeken töltött esték egyetlen kellemetlen mellékhatása legfeljebb az, hogy utána nem lesz kedved hazamenni, hanem még több nyugalmat és még több minőségi bort akarsz.

1/11

Bencze Családi Birtok – a meghitt

Áll a régi présház a Szent György-hegyen, nézi bölcsen a Balatont már több mint kétszáz éve. Óriási bazaltkövekből és szikár tölgyfagerendákból építették, csillag alakú falhímzésekkel díszítették: megpillantani is öröm. Odabent egy pár elbújhat a világ szeme elől, legfeljebb a szigligeti várromok leselkednek a távolból. Nyáron hűt a vastag kőfal, télen kis vaskályha duruzsol. Egy présháznál autentikusabb boros szállás talán nincs is. Erre koccintani kell, például egy pohár Bencze-borral, amivel fogadnak minimum két éjszakára (25 ezer Ft / két személy). Kutyák is rendszeresen jönnek (a felár 4000 Ft), jól kijönnek Csetével, a helyi kan vizslával.

2/11

Borbarátok, Fata Pincészet – a szívélyes

Kellett hozzá egy családi összefogás és a csodálatos badacsonyi vidék, hogy a borpince mellett megszülessen az étterem és a panzió. A vendégházban kilenc ízlésesen berendezett, modern, meghitt szoba van, mindegyik egy szőlőfajtáról kapta a nevét, bort pedig a közel 130 éves Fata Pincéből választhatunk. Az egyágyas szobájuk 13 500, a kétágyas 17 500 forintba kerül, kérhető teljes és félpanziós ellátás is. Kutya- és kisállatbarátok, 4000 forintért velünk nyaralhat a család kedvence is.

3/11

Borbély Vendégház – a családias

Badacsony egyik titkos ötös találata a frissiben felújított vendégházával csábító Borbély Családi Pincészet, ahol még badacsonyi mértékkel mérve is igazán markáns borokat találunk. Badacsonytomajból a Káptalantótiba vezető út bal oldalán (kb. 1,5 km-re a Bazalt templomtól), a szőlőbirtok közepén bújik meg a barátságos házikó, aminek teraszán vagy a pincében kóstolhatjuk végig a díjnyertes Borbély-borokat - közülük jó néhány csak itt, helyben érhető el. Négy különböző tanúhegyről elnevezett szoba (6500 Ft/fő/éj), vadiúj fürdőszobák, házi koszt és játszótér a gyerekeknek, ráadásul itt van a központi borászat, úgyhogy megleshetjük a napi munkálatokat is.

4/11

Kislaki Vendégházak – az ökotudatos

Ha nem lenne csodás pihenőhely, néhány itt töltött éjszakát akár kísérletnek is felfoghatnánk. Hogy megy a sparhelt begyújtása? Mit szólsz a fából készült dézsa-zuhanyhoz? És ahhoz, hogy nincs wifi? Légli Géza elképzelése a szőlőskislaki napelemmel felszerelt vendégházak (30-40 ezer Ft/ ház/ éjszaka) kialakításakor a rousseau-i „vissza a természetbe” elv volt. Nem lesz belőlünk ezután sem Robinson, de közelebb kerülünk a természethez, amit segít, hogy végtelen szőlősorok vesznek körül. Kutyabarátok, ez már csak természetes, és nem kérnek érte felárat.

5/11

Konyári Vendégház – a franciás

A balatonlellei Kishegy tetején álló, mediterrán hangulatú, kétszintes villában gyorsan otthonosan érezzük magunkat, mivel a berendezés a nagymama ódon bútoraiból és modern darabokból áll össze ízlésesen és stílusosan. Nincsenek szomszédok, csak a csend, a táj, a Balaton, és a pazar, napfelkeltenézős kilátás a teraszról. A három apartmanban franciaágy, teljesen felszerelt konyha, két közös helyiség és behűtött Konyári borok fogadnak. Mivel az egész házat egyszerre lehet csak kibérelni, úgy érezhetjük itt magunkat, mintha lenne egy házunk a Balatonnál. A reggelit felhozzák Lelléről, ha kérjük, de magunk is bevásárolhatunk egy napindító séta során. Egy éjszakára 100 ezer forintért a miénk a ház, a második naptól kezdve 70 ezer Ft/nap. Kutyabarát, amíg Morzsi és Fifike nem rágja szét a bútort.

6/11

Kreinbacher Birtok – a kortárs

Az elsőrangú pezsgőkhöz elsőrangú dizájn és vendéglátás társul. Nem hiszünk a tökéletességben, de az Ekler Dezső álmodta épületeket és a birtok belső tereit látva meginog a hitünk. Találkozik a fém és a fa, a komplexum minden egyes részlete egyszerre hihetetlenül modern és természetes, urbánus és rusztikus egyszerre. A tizenhat design vintage berendezésű szobákat mi más, mint a pezsgőkészítés ihlette. Mindig a foglaláshoz igazítják az árakat, amik reggelivel 17 950 forint/ éj/ főtől kezdődnek.

7/11

Kristinus Vinotel – a kozmopolita

A Kristinus Borbirtok egy boros miniuniverzum. A Somogy megyei Kéthelyen, a főutca végén emelkedik a táj fölé a borászati üzemen és pincén kívül egy menő étterem, egy szabadtéri színpad, rendezvénytermek és tíz, skandináv stílusú franciaágyas szoba. Minden csupa fény és natúrfa. És itt van a nagy durranás, a bormozi is, ahol filmnézés közben kortyolgathatjuk a borászat tételeit. Megszervezik nekünk a golfozást, a borkóstolót, a sétakocsikázást, és transzferszolgálatuknak köszönhetően megismerhetjük a környező vidéket is. Főszezonban két fő részére 30 ezer forint egy éjszaka reggelivel, 2 éjszakától 26 ezer forint/fő/éj a szállás ára. Kutyabarátok, a kedvencekért egyszeri 4500 forintot kell fizetni.

8/11

Liszkay Borkúria – a fényűző

Kinek francia château, kinek dél-amerikai szappanopera díszlet jut eszébe a borhotel luxusszínvonala láttán. Feszített víztükrű medence, pazar panoráma a Káli-medencére, nyitott, provence-i látványkonyha, világos, tágas szobák, amelyek mindegyikében olvasósarok található, a csendet pedig maximum a madarak csicsergése és Liszkay Mihály zongora-, illetve énekhangja töri meg. Idill ez, luxuskivitelben: egy lottóötös nyereményből talán mi is ilyet vennénk. Addig is marad a nyolc kétágyas szoba, ha aranyéletre vágyunk. A legolcsóbb 31 ezer Ft/ fő/éjnél kezdődik, de a legnagyobb lakosztályért főszezonban már 100 ezer forint körüli összeget kérnek. Ha pedig úgy tartja kedvünk, minimum hét éjszakára a komplett birtokot is kibérelhetjük, privát séffel, mindennel együtt. 

9/11

Tagyon Birtok – a szenvedélyes

A háziasszony, Veres Zsuzsanna született vendéglátó, ráadásul jókedve és lelkesedése ragadós: ha nem vigyázunk, elkap a borászkodás iránti vágy, a következő pillanatban pedig azon vesszük észre magunkat, hogy mi is földet veszünk a Nivegy-völgyben, a birtok mellett. A Balaton-felvidéki népi stílusban épült egykori pinceépületet alakították vendégházzá, ahol semmi nem zavarja a pihenésünket. De ha kimozdulnánk, Zsuzsa borkóstolót, vitorlás pikniket szervez, és lehet biciklivel vagy gyalog túrázni is. Sok barát és környékbeli termelő megfordul itt, úgyhogy aki szereti a pörgést, az a Tagyont is szeretni fogja. Egy nagy szoba két fő részére napi 39 ezer forintba kerül. Kutyabarátok, naná.

10/11

Válibor – a rusztikus

Két, száz évnél is öregebb házat alakított át vendégházzá Váli Péter borász és felesége, Bogi egyszerű, vidéki stílusban. A saját benti és nyári konyhás házakban jól elférnek nagyobb családok, 8-10 fős baráti társaságok, ehetnek-ihatnak, sütögethetnek, felmászhatnak a harangláb-kilátóra, vagy kidühönghetik magukat a természetben, saját „dühöngőjükben”: a Badacsonyörs feletti, eldugott részen ez nyilván nem zavar senkit. Főszezonban éjszakánként 14 ezer forintba kerül egy kétágyas szoba. Jól nevelt szobakutyákat szívesen látnak.