Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Ilyen is lehetne a Balaton környéke – A Média Építészeti Díj 10 balatoni jelöltje

Valahányszor kortárs építészetről írunk, mindig ugyanaz derül ki: az újító épületek megosztóak. Pedig tervek és ötletek folyamatosan születnek, nem véletlen, hogy tíz Balaton környékén készült elképzelés az idei Média Építészeti Díj jelöltjei közé is bekerült. Összeszedtük a balatoni jelölteket, mert még 9 napig lehet rájuk szavazni, hogy bekerüljenek az Európa Hajón rendezett döntőbe.

A Média Építészeti Díja 2017 közönségdíjáért 82 meglepő, változatos és érdekes projekt verseng a hazai építészet idei terméséből, ebben a cikkben összegyűjtöttük azt a tízet, amelyek a Balaton környékére készültek. Az online szavazás hét legtöbb szavazatot kapó épülete kerül majd be az Európa Hajóra meghirdetett élő döntőbe november 18-án. A tervekre az Építészfórum honlapján lehet szavazni október 20., pénteken 14:00-ig, valamint azzal párhuzamosan Facebook-oldalukon is, ahol minden lájk egy ponttal járul hozzá a végeredményhez.

Letisztult kikötőátalakítás Zamárdiban

Hauk Gergely siófoki építészhallgató pavilonszerű épülete közös nevezőre igyekszik hozni a Zamárdi kikötőjének felújításáért küzdők és a túlzott beépítéstől tartók érdekeit. A város önkormányzata nemrég adott be egy EU-s pályázatot, így a diplomamunka tervei felhasználhatók volnának a kikötőbővítés megvalósulása esetén. A funkciókat két új épület látná el: az egyikben a vitorlásklub, a másikban a kikötőmester és a vízimentők kapnának helyet, valamint itt lehetne a hajókat a vízbe engedni. Fontos szempont volt az épületek átláthatósága, illetve a letisztult és feleslegektől mentes alaprajz.

Új kilátópont a zirci apátság egyik romjánál

Bedő László, Kovács Christopher és Vági Péter korábban általunk is bemutatott terve a zirci apátság lepusztult, de jó adottságokkal rendelkező présházához egy új, de egyenrangú épületet illesztene. A hegyoldalon található rom felett „lebegő” épület anyagában, szerkezetében, tömegében és térformálásában egyértelműen kortárs alkotás, de az új a régit hivatott óvni. Az emeleten – ahonnan pazar kilátás nyílna a Balaton-felvidékre – büfé és vizesblokk kerülne kialakításra, a földszint teraszként funkcionálna, a pincében pedig kiállítóteret létesítenének.

Harcsázó a fonyódi szabadstrandon

A BME-n végzett Mándoki Réka tervéről már mi is beszámoltunk szeptemberben. Elmondása szerint azért esett választása a harcsázóra, mivel a harcsa az idei év hala, ami „felhívhatja a figyelmet a Balaton és hazánk valódi értékeire”. Az épület egy olyan franchise-koncepciót vázol fel, amely mindig egyedi, de arculatában hasonló épületeket létrehozását tűzi ki célul a geometria és a számok kapcsolatán alapuló parametrikus tervezés segítségével. A kialakításnál fontos szempont volt, hogy a vendégtér egy nyitott és vízpartra nyíló, „csupaüveg” tér legyen.

Siófok központi üdülőterületének fejlesztése

Mészáros János, Jäger Krisztián, Mészáros András és Mészáros Márton terve a Siófok központi üdülőterületének fejlesztésére kiírt pályázatra készült. A területet nagysága miatt kilenc különálló területi egységre – többek között a hajóállomás, a Viharjelző Obszervatórium és a Nagystrand területére – bontották időben és térben szakaszolt projektjükben, amelynek célja egy rendezettebb, nyitottabb, városiasabb és egész évben használható környezet létrehozása. Vezérelvük, hogy a fejlesztések külön-külön megvalósulva se maradjanak torzók, hanem önmagukban is megállják a helyüket.

Urnatemető és ravatalozó Ábrahámhegyen

Mokos Mariann diplomatervében egyszerre kap helyet egy katolikus urnatemető és egy ravatalozó. Az Ábrahámhegy közelében található kápolnák egyike a Szent Iván-kápolna, ami a kutatások szerint a község középkori eredetű temetője mellett áll. Egészen 1914-ig temetkeztek oda, majd – mint a legtöbb településen – itt is egy felekezettől független köztemetőt alakítottak ki. A projekt fő szempontja az építész által bírált linearitással történő szakítás és a szakrális téralkotásra jellemző centralitás megteremtése.

Betekints-völgyi kisvasút

A veszprémi Kolostorok és Kertek Program bővítésére kiírt pályázat célja a Séd-völgyben található Gábriel-malom közösségi házként való rehabilitációja volt. Barta Fruzsina, Butora Tamás, Salacz Ádám, Vadász Balázs, Golda János és Pelényi Margit pályaműve ötvözete a múltidézésnek és a jövő előrevetítésének: a feladatot egyedi módon megoldó projekt gerincét a néhai úttörővasút nyomvonalának visszaállítása képzi egy új épület helyett. A funkciókat a vasúti kocsikban helyeznék el, amelyek a használat végeztével visszaguríthatók az alagútjukba – ahogyan azt zseniális kisfilmjük is bemutatja.

Erdei szerzetesház Pula és Nagyvázsony között

A Nagyvázsony és Pula közötti erdőt átszelő nyiladék egy őshonos fákkal határolt tisztására tervezett szerzetesházat Faragó Ágnes, Gerges Máté és Kazsoki Anikó. A környéken korábban már állt egy pálos kolostor, aminek romjai még ma is láthatók. A tervben szereplő szerzetesi központban helyet kapna egy könyvtár, négy állandó tartózkodásra szolgáló- és egy vendégszoba, vizesblokk, konyha, gépészeti helyiség, valamint egy közösségi tér is – puritán jellegű berendezéssel. A könnyű szerkezetű ház építőanyagai főleg fatermékek és falpanelek volnának.

Tihanyi műemlék-lakóépület és borozó

Kis Péter terveiben egy olyan tihanyi lakóépület kialakítására törekedett, amelyben egy ötfős család napjaink igényeinek megfelelően élhetne. A projekt alapkoncepciója a műemlék-épület sértetlensége, azaz annak eredeti méreteivel, formájával és anyaghasználatával való újjáéledése. Ehhez azonban egy kortárs megfogalmazású, minimalista borozó kialakítása kapcsolódik, amely egy „légies üveg nyaktaggal” kapcsolódna a házhoz. A nádtetejű ház érdekessége a konyha lenne, amiben a kéménybe kötött főzőpultot alakítana ki a tervező.

„Rozsdátlanítás” Siófokon 

Sebestyén Péter és Gyergyák János Siófok központi üdülőterületének fejlesztéséről szóló tervében az "alulhasznosított és kihasználatlan" kikötőterületet a látványosságok veszik át. A kikötő középső részén lévő félsziget turisztikai hasznosítását tűzték ki célul, ami szerintük „nem csak Siófok, de az egész balatoni térség új kulturális, szórakoztatási és gasztronómiai központja lehet”. A központban kapna helyet a Balaton teljes vízi világát bemutató Vízmúzeum, de kiállítótérre, panorámateraszra, gasztronómiai és szórakoztató központra is gondoltak a tervezők.

Káptalanfüredi Fehér Holló Háza

Cserjés Petra diplomamunkájában „még mindig jelentős érzelmi határokat feszegető témával” foglalkozott: egy rehabilitációs tábor, a Fehét Holló Háza létrehozásával szeretné felhívni a figyelmet a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségére. Helyszínválasztása a Balatonalmádi nyugati részén található Káptalanfüredre esett, ahová egyszerű szerkezeti kapcsolatokkal és szűkülő-táguló terekkel rendelkező épületet álmodott. Célja volt, hogy a tábor csak annyiban térjen el a megszokottól, hogy az épületek „szélfogóként használt beharapásai” mind különböző gyümölcsszínűek.

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A