Idén néha már tavasszal is volt ilyen érzésünk, mostanra azonban menthetetlenül kitört a nyár. Az évszak, amelyik a délutáni létszükségletnek számító, olaszrizlingből készített hosszúlépésekről, a jeges vödörben hűtött pezsgőkről és a halakra, szezonális zöldségekre, kézműves sajtokra épülő vacsora mellé töltött üde fehérborokról is szól.
1/10
Bujdosó Pincészet - Kék 2017
Ha egy család megtestesítheti a balatoni életérzést, akkor azok Bujdosóék. Lellén és Bogláron művelik szőlőiket és ha éppen nem a pincében dolgoznak, akkor a fivérek, Feri és Zsiga legszívesebben valamelyik balatoni vitorlásversenyen figyelik a szelet, meg persze a többi induló helyzetét. A Kék nevet viselő rozé gyöngyözőboruk idén új fajtából, kékfrankosból készült, de a korábbi évekhez hűen ez a palack is a frissességről, a piros bogyós, gyümölcsös ízekről és a sok buborékról szól.
Mennyibe kerül? 1869 Ft (In Vino Veritas)
2/10
Kreinbacher - Extra Dry NV
Bár a legnagyobb rajongók szerint pezsgőt bármikor lehet inni, szerintünk egy komolyabb, klasszikus eljárással készített változathoz a legjobb a reggel és az este. E palackok tartalmára érdemes odafigyelni, egy pezsgős reggelinél vagy egy nyáresti merengős naplementénél pedig ehhez nem is kell jobb alkalom. Kreinbacherék az utóbbi években komolyan ráfeküdtek a pezsgő-témára, és ehhez szakmai segítséget is kaptak a műfaj otthonának számító Champagne-ból. Ez az évjárat-megjelölés nélküli Extra Dry pezsgő somlói furmintból és chardonnay-ból készül, kifejező sárga húsú, gyümölcsös illat- és ízvilágát selymes buborékok kísérik.
Mennyibe kerül? 4300 Ft (Bortársaság)
3/10
Pálffy Pince - Pinot Noir Rosé Brut Pezsgő 2015
A Balaton-felvidéken dolgozó Pálffy család pezsgője már inkább az underground műfajba sorolható. A felszívódó vegyszerektől mentes, természetközeli szőlőművelésből származó pinot noir szőlőt spontán erjesztették, majd hagyományos technológiával, palackban készítettek belőle pezsgőt. Nem akartak a nemzetközi sztenderdeknek megfelelni, így némileg magasabb alkoholtartalommal és testtel rendelkezik ez az érett piros bogyós gyümölcsöket idéző, a maga útját járó pezsgő.
Mennyibe kerül? 6450 Ft (Bortársaság)
4/10
Káli Balázs - K.B 2017
Megtaláltuk az idei szezon fröccsborát. Nincs benne semmi bonyolult, de olyan, mintha minden részletében erre találták volna ki. Miért is? 1,5 literes palackba töltötték, ami már egy vállalható mennyiség. A könnyed, száraz bor alkoholtartalma mindössze 12%, savai lendületesek. Aromatikájában az olaszrizlingre és a chardonnay-ra a jó értelemben vett visszafogottság a jellemző, ott vannak benne a fehér húsú gyümölcsök, de egészen finoman, ízlésesen, üdítően. Persze azért érdemes tisztán is megkóstolni.
Mennyibe kerül? 1790 Ft (Bortársaság)
5/10
Kislaki Bormanufaktúra - Kislaki Rosé 2017
A nyár nem lehet teljes jó rozék nélkül. A dél-balatoni Légli Géza ehhez a rozéhoz többféle kékszőlőfajtából szüretelt, még mielőtt a vörösboraihoz szedte volna le az alapanyagot. Így a rozé műfaj klasszikus hazai példáihoz hűen könnyed testre, alacsony alkoholtartalomra és arányos savakra épül ez a bor. Ami azonban élénk pink színe mellett igazi örömöt szerez majd a fogyasztójának, az a gyümölcsös zamatcsokor, ami málnára, cseresznyére és szamócára emlékeztet.
Mennyibe kerül? 1643 Ft (Zwack Izabella Borkereskedés)
7/10
Gilvesy Pincészet - Bohém Cuvée 2017
A badacsonyi Gilvesy Pincészet számára a Bohém első körben csak egy házasítás neve volt. Idővel azonban annyira bejött nekik az elnevezés, hogy Bohém Légyottnak keresztelték el a pincészet saját fesztiválját, ami június végén kétnaposra bővül egy borkedvelőknek szóló programmal erősítve. A Bohém Cuvée-t azonban egész nyáron ihatjuk, hiszen jó egyensúlyt alkotnak benne a tartályban és a hordóban érlelt, teljes mértékben finomseprőn tartott szőlőfajták: az olaszrizling, a szürkebarát, a rajnai rizling és a sauvignon blanc.
Mennyibe kerül? 1950 Ft (Bortársaság)