Idén néha már tavasszal is volt ilyen érzésünk, mostanra azonban menthetetlenül kitört a nyár. Az évszak, amelyik a délutáni létszükségletnek számító, olaszrizlingből készített hosszúlépésekről, a jeges vödörben hűtött pezsgőkről és a halakra, szezonális zöldségekre, kézműves sajtokra épülő vacsora mellé töltött üde fehérborokról is szól.

1/10

Bujdosó Pincészet - Kék 2017

Ha egy család megtestesítheti a balatoni életérzést, akkor azok Bujdosóék. Lellén és Bogláron művelik szőlőiket és ha éppen nem a pincében dolgoznak, akkor a fivérek, Feri és Zsiga legszívesebben valamelyik balatoni vitorlásversenyen figyelik a szelet, meg persze a többi induló helyzetét. A Kék nevet viselő rozé gyöngyözőboruk idén új fajtából, kékfrankosból készült, de a korábbi évekhez hűen ez a palack is a frissességről, a piros bogyós, gyümölcsös ízekről és a sok buborékról szól.

Mennyibe kerül? 1869 Ft (In Vino Veritas)

2/10

Kreinbacher - Extra Dry NV

Bár a legnagyobb rajongók szerint pezsgőt bármikor lehet inni, szerintünk egy komolyabb, klasszikus eljárással készített változathoz a legjobb a reggel és az este. E palackok tartalmára érdemes odafigyelni, egy pezsgős reggelinél vagy egy nyáresti merengős naplementénél pedig ehhez nem is kell jobb alkalom. Kreinbacherék az utóbbi években komolyan ráfeküdtek a pezsgő-témára, és ehhez szakmai segítséget is kaptak a műfaj otthonának számító Champagne-ból. Ez az évjárat-megjelölés nélküli Extra Dry pezsgő somlói furmintból és chardonnay-ból készül, kifejező sárga húsú, gyümölcsös illat- és ízvilágát selymes buborékok kísérik.

Mennyibe kerül? 4300 Ft (Bortársaság)

3/10

Pálffy Pince - Pinot Noir Rosé Brut Pezsgő 2015

A Balaton-felvidéken dolgozó Pálffy család pezsgője már inkább az underground műfajba sorolható. A felszívódó vegyszerektől mentes, természetközeli szőlőművelésből származó pinot noir szőlőt spontán erjesztették, majd hagyományos technológiával, palackban készítettek belőle pezsgőt. Nem akartak a nemzetközi sztenderdeknek megfelelni, így némileg magasabb alkoholtartalommal és testtel rendelkezik ez az érett piros bogyós gyümölcsöket idéző, a maga útját járó pezsgő.

Mennyibe kerül? 6450 Ft (Bortársaság)

4/10

Káli Balázs - K.B 2017

Megtaláltuk az idei szezon fröccsborát. Nincs benne semmi bonyolult, de olyan, mintha minden részletében erre találták volna ki. Miért is? 1,5 literes palackba töltötték, ami már egy vállalható mennyiség. A könnyed, száraz bor alkoholtartalma mindössze 12%, savai lendületesek. Aromatikájában az olaszrizlingre és a chardonnay-ra a jó értelemben vett visszafogottság a jellemző, ott vannak benne a fehér húsú gyümölcsök, de egészen finoman, ízlésesen, üdítően. Persze azért érdemes tisztán is megkóstolni.

Mennyibe kerül? 1790 Ft (Bortársaság)

5/10

Kislaki Bormanufaktúra - Kislaki Rosé 2017

A nyár nem lehet teljes jó rozék nélkül. A dél-balatoni Légli Géza ehhez a rozéhoz többféle kékszőlőfajtából szüretelt, még mielőtt a vörösboraihoz szedte volna le az alapanyagot. Így a rozé műfaj klasszikus hazai példáihoz hűen könnyed testre, alacsony alkoholtartalomra és arányos savakra épül ez a bor. Ami azonban élénk pink színe mellett igazi örömöt szerez majd a fogyasztójának, az a gyümölcsös zamatcsokor, ami málnára, cseresznyére és szamócára emlékeztet.   

Mennyibe kerül? 1643 Ft (Zwack Izabella Borkereskedés)

6/10

Homola Pincészet - 100% Balaton 2017

Nemcsak az augusztus elejére eső Paloznaki Jazzpiknik, hanem a DJ a szőlőben rendezvényeik miatt is a Homola az egyik legbulisabb balatoni borászat. 100% sorozatuknak több tagja is van, ezek közül azonban a 100% Balaton jelenti a kiindulópontot, ami egy ilyen listán szinte kötelező elemnek számít. A 2017-es évjáratban traminiből, szürkebarátból és olaszrizlingből készítette el Homonna Attila ezt a játékos, reduktív, könnyen iható bort.

Mennyibe kerül? 2091 Ft (Zwack Izabella Borkereskedés)

7/10

Gilvesy Pincészet - Bohém Cuvée 2017

badacsonyi Gilvesy Pincészet számára a Bohém első körben csak egy házasítás neve volt. Idővel azonban annyira bejött nekik az elnevezés, hogy Bohém Légyottnak keresztelték el a pincészet saját fesztiválját, ami június végén kétnaposra bővül egy borkedvelőknek szóló programmal erősítve. A Bohém Cuvée-t azonban egész nyáron ihatjuk, hiszen jó egyensúlyt alkotnak benne a tartályban és a hordóban érlelt, teljes mértékben finomseprőn tartott szőlőfajták: az olaszrizling, a szürkebarát, a rajnai rizling és a sauvignon blanc.

Mennyibe kerül? 1950 Ft (Bortársaság)

8/10

Gellavilla - Olaszrizling 2017

A 2010-es évek legfontosabb vívmánya a hazai borásztársadalomban a régiós bortípusok kiválasztása. A Balatont körülvevő borvidékek borászai - akik többségükben legszívesebben egyetlen, a tavat körbeölelő borvidéket alkotnának - is döntésre jutottak ebben a kérdésben, és az olaszrizling mögé sorakoztak fel. A Gellavilla 2017-es olaszrizlingje tökéletes példa arra, miért volt jogos ez a döntés. A jó olaszrizlinget arányosság jellemzi, se túl sok, se nem túl kevés, aromatikája pedig anélkül zamatos és gyümölcsös, hogy túl intenzív lenne.

Mennyibe kerül? 1990 Ft (Bortársaság)

9/10

Pátzay - Rizling 2017

Ahogyan azt az előző részben elmondtuk, mára a legtöbb balatoni borász felesküdött az olaszrizlingre, emellett azonban sokan látnak fantáziát az olaszrizling-rajnai rizling párosításában is. A helyzet pikantériája abból fakad, hogy nem két rokon szőlőfajtáról van szó, az olaszrizlingnek a nevén kívül semmi köze a rajnaihoz, mégis elfogadott gyakorlat, hogy a két fajta jól egészíti ki egymást a palackban. Erre pedig jó példa ez a friss, Pátzay-portfólióba tartozó bor is, amelyben a 70% olaszrizlingalapot 30% rajnai egészíti ki.

Mennyibe kerül? 1885 Ft (In Vino Veritas)

10/10

Béla és Bandi - Pinot Gris 2017

Ahhoz képest, hogy az ültetvényeket tekintve a szürkebarát mekkora területet foglal el a Balaton partján, megosztó bornak számít. Vannak, akik kevéssé rajonganak érte, sokaknak ugyanakkor otthonos, ismerős ízeivel állandóságot jelent. A Béla és Bandi szürkebarátja a Balatonfüred-Csopaki borvidéken belül a balatonszőlősi Málnás-dűlőből származik, az ültetvényt gazdái organikusan művelik. Nagyobb beltartalma érett gyümölcsösséggel párosul, így leginkább a vacsoraasztalon jobb neki helyet keresni.

Mennyibe kerül? 2290 Ft (Bortársaság)