Nagy tó a Balaton és nagy tömeg is gyűlik össze körülötte minden nyáron. Szerencsére vannak a környéken kistestvérek is. Mindegyiknek más a története, bányatavat, víztározót, halastavat és vulkanikus tavat is találunk a környéken. Ezekből szedtünk össze hetet, ha Balaton és a Kis-Balaton után más vízpartra vágynánk.

1/7

Köcsi-tó - Balatonalmádi-Káptalanfüred

Közönséges bányatónak is nevezhetnénk az egykori agyagbánya gödrét, de ennél azért szebb képződményről van szó. A tó régóta érintetlen, így háborítatlan növénytársulások alakultak ki benne és körötte, a mocsári csetkákától a deres szittyón át a bókoló rozsnokig sokféle növény, no meg sok állat lelt itt menedékre. A parkosított, tanösvénnyel ellátott tópartot az Alsóörsi határúton és a Köcsitó utcán át érhetjük el a 71-es főút felől.

2/7

Belső- és Külső-tő - Tihany

Tihany sok mindenről híres az apátsági komplexumtól kezdve a Visszhang-dombig, de e fontos helyszínek sorába illik a Belső-tó is. Ez a vulkáni eredetű kis víztömeg csodás fotólehetőségeket kínál, háttérben a nagy testvérrel, a Balatonnal. Körbesétálható és kutyás fürdőhelye is van (emberi fürdőzésre kevéssé alkalmas). Kistesója, a Külső-tó a hegygerinc túloldalán található, a 71-esről Tihanyba vezető útról megszemlélhető. Ez elmocsarasodott és nem is látogatható, sokkal kisebb a szabad vízfelülete. A nemzeti parki terület egyik, madarakban gazdag gyöngyszeme, amit egyszer már lecsapoltak, de szerencsére helyreállítottak.

3/7

Vászolyi-forrástó

Az egyik legromantikusabb helyszín listánkon, ami lánykérés után kiált. A Pécsely-vidék gyöngyszeme maga a község is, de ennek egyik oka épp a falu szélén található tó, amelybe a Szent Jakab-forrás vize csörgedez. Nyáron rendezvényeket tartanak itt, hisz a tavon tószínpad található, míg a domboldalba padsorokat építettek a közönségnek. A sekély, áttetsző tó vizét patak vezeti el, felette kedves kis fahíd ível át. Sétáljuk körbe, mindenképp andalogva, majd ha kedvünk van, a tóparti kisvendéglőben ehetünk is egyet.

4/7

Kornyi-tó - Káli-medence

Ahogy minden, eddig említett tó jelentősen hozzátett a környékéhez, úgy az is elmondható: a Káli-medence se lenne ugyanaz a Kornyi-tó nélkül. Nem véletlen álmodta meg ide Veszprémi Imre szobrász az Emberi komédia szoborcsoportot, amely egy dombtetőről tekint le a szavannaszerű síkra és a változó vízmagasságú, lefolyástalan tóra (a szobrot követve, letérve a Köveskál-Kővágóörs útról meg is találhatjuk a "Kornyitát").

Több érdekessége is van:
1. Jancsó Miklós több filmjét is itt forgatta (pl. Égi Bárány, Életünket és Vérünket)
2. szélsőségesen száraz időszakokban kiszárad, máskor méteres a vízmélysége
3. amikor pedig víz van benne, akkor szabályos madárparadicsom, méretes fehér kócsagokat is látni itt
4. a környéke szabályos ürgelakótelep nagy alagútrendszerrel.

5/7

Fekete-hegyi tavak

A Káli-medence másik fontos - és a Kornyi-tóhoz hasonlóan időszakos - tóvidéke a Fekete-hegyen található. A hegy évmilliókkal ezelőtt egy hatalmas vulkáni mező része volt, ezért nagyon speciális fennsík alakult ki a tetején. Fura is belegondolni, hogy több száz méterrel a tengerszint felett tavak (mondjuk ki: tengerszemek) hullámzanak. Hat változó méretű tó található a Fekete-hegyen, ezek szintén képesek kiszáradni, mivel a csapadékvízből nyerik vízkészletüket. Amikor azonban van bennük víz, akkor az élővilág pezseg errefelé is. Megközelíthető Szentbékkálla felől a kék, majd sárga jelzésű turistaúton.

6/7

Malom-tó - Tapolca

A pisztráng és a tavasbarlang mellett Tapolca fő "exportcikke" a csodaszép Malom-tó. A barlangrendszerből felbugyogó kristálytiszta víz tölti meg, barátságos lakóházak és éttermek övezik és tele van zsírosra hízott halakkal. A tó egyébként duzzasztásból jött létre, hogy a malmot meghajtsa a kizubogó vize. Ez aztán a vízinövényekkel és halakkal ellátott alsóbb tóba folyik, amit egy másik malom miatt alakítottak ki. Mindkét tó kiépített sétányon járható körbe, sőt a pár éve átadott, fahidakkal tarkított gyalogúton a patak mentén le lehet sétálni egy nagy turista parkolóig is.

7/7

Töreki-tavak - Siófok

Amikor először jártunk a töreki tanösvényen, alig hittük el, hogy a nyáron zsúfolt metropolisszá váló Siófok mellett ennyire édeni hely létezhet. A Cinege-patak völgyében Siófok felől indulva egy nagy mocsárral kezdődik az egész, majd az M7-es alatt áthaladva jönnek sorra a tavak, összesen tizenegy darab, különböző méretben. Nem mindegyiket könnyű megközelíteni, de az említett tanösvény végigvezet a tavak mellett, és még madárlesre is felmászhatunk, hogy a magasból tekinthessünk le erre az ember alkotta természeti csodára. Akinek nem elég errefelé a tavakból, nézze meg a morotva alakú Békás- vagy Csépány-tavat is!