2024. március végén avatták fel Balatont és Tomajt, a tó eddigi legnagyobb kapacitással rendelkező katamaránjait. 5 dolog következik, amit lehet, hogy nem tudtatok róluk.

2024. március 28-án avatták fel a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) négy új hajóját a balatonfüredi kikötőben. A két új katamarán közül az egyik, a Tomaj első utasai között voltunk, és ebben a cikkben számoltunk be a részletekről, az új kompról készült korábbi beszámolónkat itt olvashatjátok el. Most néhány érdekes adatot és tényt osztunk meg a Balaton új katamaránjairól.

A tó legnagyobb kapacitású katamaránjai

A Tomaj és a Balaton a tó eddigi legnagyobb kapacitással rendelkező katamaránjai. 11 méter szélesek és 35 méter hosszúak, egyszerre 350 utast és 35 kerékpárt tudnak szállítani.

Két évig vártak a szállításra

A két katamarán – a két új komppal együtt – már 2021-ben elkészült a komáromi hajógyárban, a BAHART és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével. A katamaránokat kb. egy éven át építették, majd a járművek két évig vártak a szállításra előkészített állapotban, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a Dunán és a Sió csatornán át vezető, 400 km-es út megtételét (útjukat mi is követtük).

Nem fértek volna el a hidak alatt

Ahhoz, hogy az új hajók elférjenek a Sió csatorna hídjai alatt, ugyanakkor elég mély legyen a víz a haladáshoz, az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársainak szabályozniuk kellett a vízszintet. A szállítás előtt mederkotrást végeztek a Sión. A hajók egyes felépítményelemei így sem fértek el a hidak alatt, ezért szétszerelve, hajón utaztak. A hajók végül 2023 nyarán érkeztek meg Siófokra, visszabontott állapotban. Az új vízi járművek összeszerelése és műszaki rendszereik véglegesítése, beüzemelése a siófoki telephelyen történt.

Az elektromos vezetékek hossza 14 km

Következzen néhány adat: a katamaránokon 14 km hosszú elektromos vezeték húzódik, a gépészeti csövek hajónként 1-1 km-t tesznek ki. A belső utastér a fő fedélzeten 150 négyzetméteres, a nyitott utastér a sétafedélzeten 170 négyzetméteres. A katamaránok utazósebessége 18 km/óra.

A legforgalmasabb útvonalakon találkozhatunk velük

A két katamarán a két legforgalmasabb útvonalon, Fonyód–Badacsony, valamint Siófok–Balatonfüred–Tihany között közlekedik majd. A kompokkal együtt évente várhatóan közel 1 millió utast fognak szállítani.

(Borítókép: BAHART)

Címkék