Beköszöntött a nagybetűs fesztiválszezon, és a Balaton már klasszikusnak számító nagy fesztiváljai mellett egyre több rendezvénysorozatból lehet csemegézni. A színes felhozatalban szinte minden hétre jut olyan esemény, ahol jó zenékre lehet feltöltődni vagy épp kiengedni a gőzt. Nem mindennapi élményben lehet részetek egy régi erőmű falai között, bulizhattok egy elbányászott tanúhegy lábánál, városok és falvak utcáit táncolhatjátok végig, de rockra is rázhatjátok a fejeteket a parton. Ha nyugodtabb vizekre eveznétek, színházi előadásokon, klasszikus zenei koncerteken, tematikus sétákon szippanthatjátok magatokba a kultúrát, vagy önismeretről és tudatosságról tanulhattok egy befogadó közösségben. 15 nyári fesztivált hoztunk.

Buli egy szocialista szállodában, önismeret, színházi előadások, magyar kedvencekre átbulizott éjszakák, cirkuszi hangulat, nomád életérzés egy kis technóval fűszerezve, utcai örömzene, rock a Balaton partján, piknikhangulat vagy hatalmas, együtt táncoló tömeg – hosszasan lehetne sorolni, hogy mennyi mindent tudnak nyújtani az idei fesztiválok, amik között mindenki talál kedvére való programot.

1. Örvényesvölgy Fesztivál

A zalai dombok panorámás völgyében egyedülálló koncertekkel és programokkal vár az Örvényesvölgy a június 28-i hétvégén. A fesztivál szombati napját kifejezetten a soul műfajának szentelve bemutatkozik az Örvényesvölgy Soul Revolution! A jazz, a soul és a blues mellett minőségi programok és családias, egyedülálló hangulat vár rátok! Fellép a holland Steffen Morrison, Los Angelesből Morris Madrone érkezik, de Matteo Bocelli, a világhírű tenor, Andrea Bocelli fia is ellátogat Zalacsányba, a magyar felhozatalban pedig a Belaut, a Yambalayát és Scherer Péter önálló előadását is meghallgathatjátok.

A részletes programokat az Örvényesvölgy Facebook-eseményei között találjátok.

2. Everness Fesztivál

Az Everness szervezői évről évre olyan koncerteket, előadásokat, workshopokat, zenés-mozgásos foglalkozásokat vonultatnak fel Siófokon, amelyek hozzájárulnak a testi-lelki egyensúly kialakításához, egy egészségesebb élet fenntartásához. Több mint 300 programot kínálnak, reggeltől estig életmód, önismeret, tudatosság, környezetvédelem témákban. Barátok, idősek, gyerekek, állatok, tehát tényleg mindenki szívesen látott vendége a közösségnek.

Az Evernessről további infókat itt találtok.

3. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál

A Bondoró Fesztivál idén nyáron is a legbolondosabb fesztivált hozza el nektek Balatonalmádiba, ahol minden pillanat rejteget valami váratlant: jobbról érkezik egy masírbanda, balról pedig a gólyalábasok vidám zászlójátéka kápráztat el. Az Aurevoir., a Csaknekedkislány, az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció, Ohnody X NovaN, a Langaléta Garabonciások, a Quotzosh Cirkusz, a Kövér Béla Bábszínház, a Gipsy Marionettist, a Kreatív Kráter Kör és még sok más szenzációs produkció vár rátok.

A programkavalkád részleteiről a Bondoró oldalán olvashattok.

4. Babar Fesztivál

A Babar világa egy hely Somogybabodnál, ahol sokféle ember fordul meg, akik nyitottak és szabadságra, természetközelségre vágynak. A helyszín természeti sokszínűségéből fakadóan kitűnő, naptól védett sátorhelyek és campspotok vannak, amelyeket mindenki kedvére lakhat be, átadva magát a nomád életérzésnek. Workshopokon is részt vehettek, a Szurdok, a Szurdok Dark, a Katlan és a Dzsumbuj színpadok pedig újult erővel vezetik az arra járót pszichedelikus utazásba, vagy house- és technóvonalon adja a konstans hangulatot. A Freakin′ Disco, Khaos Sektor, Etnotech, a Davoria, Aurafood és sokan mások már biztosan ott lesznek.

Részletekért látogassatok el a Babar weboldalára vagy a Facebookra.

5. Balaton Sound

A Balaton egyik legnépszerűbb fesztiválja, a Heineken Balaton Sound július 3-tól idén is vár benneteket Zamárdiban. Olyan fellépőkre bulizhattok négy napon át, mint például a Purple Disco Machine, Paul Kalkbrenner, Borgore, Lost Frequencies, Marshmello vagy a Nervo, de érkezik Vintage Culture és Zomboy is. A magyar fellépők táborát többek között Edo Denova, Andrea Lane, a Be Massive-bulikról is jól ismert Metha és Dublic & B′Andre párosa is erősíti. A zenei felhozatal mellett több izgalmas programon részt vehettek, például technójógán, hajós bulikon vagy akár divatbemutatón is.

A pontos részletekért érdemes átpörgetni a Balaton Sound weboldalát.

6. Manas Fesztivál

Különleges helyszínen bulizhatjátok át az éjszakát a Manas Fesztivál hotelbuliján. A Lengyeltótiban lévő szocialista szálloda valaha üdülőparadicsomként létezett, és KISZ-táboroknak is otthonául szolgált. Július 4–7. között az űrhajóformát idéző vasbeton épülettömb környéke partihelyszínné válik, a tóparti tánctéren pedig hajnalig fognak szólni a szuper zenék két színpadon, amihez többek között Asgard, Zyce, Styker, Zvezda Beta és Mankind adja a talpalávalót.

Ha kíváncsiak vagytok a különleges élményre, érdemes csekkolni a jegyeket, ugyanis a szervezők 1000 főben limitálták a létszámot. Részleteket a Manas weboldalán találtok.

7. INOTA Focus: Turbinacsarnok

Július 12–14. között a Turbinacsarnok az ország legnagyobb nem hivatalos technóklubjaként áll majd nyitva előttetek. Nemcsak írásban, de még fotókon is nehéz átadni azokat az audiovizuális installációkat, a látványos fényművészetet és a live szetteket, melyek a fesztivál területén megmutatkoznak. Ezúttal nem az egész Inotai Hőerőmű területét vehetitek be, hanem „csak” a hatezer négyzetméteres, üvegtéglák szegélyezte betonmonstrumot. Pénteken többek között Ben Frost: Scope Neglect AV show ft. Greg Kubacki & Tarik Barri, Khidi Showcase: Schwefelgelb, Ancient Methods, Neux, Frequency Shifter vagy Schacke (Fast Forward Productions) várnak, szombaton pedig például Alpha Tracks (Blue Hour / UTE / Slash), Boston 168 (BPitch Control), DJ Hyperdrive (BCCO) ütemeire táncolhattok.

Az INOTA Focus napijegyeire még lecsaphattok a weboldalon.

8. VeszprémFest

Július 16–20. között színes zenei kínálatból választhatjátok ki a nektek tetsző koncerteket Veszprémben. A História Kertbe érkezik a Milky Chance, Paloma Faith, José Cura, Gregory Porter és a Toto, a Jezsuita Templomkertben pedig Snétberger Ferenc koncertjein vehettek részt. Az eseményhez tartozó ingyenes programsorozat a Rozé, Rizling és Jazz napok, ami július 12–21. között lesz az Óváros téren.

A VeszprémFest weboldalán minden helyszínnél megtaláljátok a további infókat.

9. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgyében 33. alkalommal ünnepelik 10 napon át közel 3000 programmal – például irodalommal, színházzal, fotográfiával, képzőművészettel – az alkotás örömét Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. A fesztivál nagyszínpadán olyan zenekarokra számíthattok idén, mint például a Bohemian Betyars, a Carson Coma, Beton.Hofi, az Ivan & The Parazol és a Platon Karataev. A Romani Designnál kiállításokat és divatbemutatót nézhettek, az Analóg udvarban fotótechnikákkal ismerkedhettek, a fesztivál irodalmi origója pedig ezúttal is a Vecsei H. Miklós vezette POKET Zsebkönyvek Udvara lesz. A számtalan helyszín a „fesztivál a fesztiválban” érzést nyújtja, ahol a hatalmas kulturális kínálat jó lehetőséget biztosít arra, hogy felfedezzetek valami újat és izgalmasat.

A pontos beosztást, a térképet és a csigabusz menetrendjét is megtaláljátok a Művészetek Völgye weboldalán.

10. Veszprémi Utcazene Fesztivál

Veszprém utcái idén is egy óriási közösségi eseményhelyszínné, színpaddá válnak július 24–27. között. Épp hogy befejeződik a VeszprémFest programsorozata, máris egy újabb fesztiválra látogathattok el, ahol minden sarkon valami friss zenei meglepetés ér benneteket, ha nyitottak vagytok az egyedi hangzásokra. A szervezők május 19-ig várták az akusztikus formában is megszólalni bíró formációkat, a fellépők nevét hamarosan közzéteszik.

Több infót majd az Utcazene oldalán találtok.

11. Paloznaki Jazzpiknik

Augusztus 1–3. között a 12. Jazzpiknik lesz Paloznakon. A Balaton vonzáskörzetének egyik legkedvesebb faluja megőrizte a Balaton-felvidék hagyományos faluképét, autentikusságát. A térség egyik fő tevékenysége a borászat, amihez szuperül passzolnak a jó hangulatú koncertek. Az első napot két díva, Izo FitzRoy és Anastacia indítja, de a piknik fellépői között van a Kraak & Smaak, a Morcheeba, a The Brand New Heavies, az MF Robots és Tony Hadley is.

Infókért érdemes a Jazzpiknik oldalát csekkolni.

12. MINE Fesztivál

A salföldi Bánya Kertben negyedik alkalommal rendezik meg a MINE-t, ahol mindennap más zenei csemegével várnak. Augusztus 8-án az Óperentzia zenekar pszichedelikus elektronikával repít el, 9-én Saiid és az Amoebe állnak össze egy nem mindennapi, ritkán hallható hiphop-funk zenekaros kollabra, majd a Slow Village folytatja a napot, 10-én pedig a DJ-k és a live act kerülnek főszerepbe, a Pure Lust és OIEE érkezik.

Részletek a Facebookon, jegyeket pedig itt találtok.

13. KRÁTER fesztivál

Idén augusztus 22–24. között (már 3 napon) át bulizhattok a Balaton elbányászott tanúhegyén, Halápon, ugyanis újra összeáll az egyedi épületeiről és installációiról ismert Hello Wood csapata és az elektronikus bulikat szervező KATTT. A KRÁTER fesztivál nagyszínpada, a kifejezetten erre az eseményre épített „lángoló piramisok” land art installáció látomásszerű érzetet nyújt, amit tovább fokoz a két további színpad és az izgalmas fényjáték. A különleges összhatás érdekében a zenéről olyan alternatív elektronikus bulik szervezéséről ismert csapatok gondoskodnak, mint a Blue Sun Radio, a Kamarave, a Nofear vagy a Santsat.

Részletes infókat és jegyárakat a KRÁTER Facebook-eseményénél találtok.

14. Strand Fesztivál

Szintén augusztus 22–24. között újra jön Zamárdiba a Strand Fesztivál. Az idei fellépők között van a Chase & Status, Elderbrook, Azahriah, Beton.Hofi, Krúbi, Pogány Induló, a Carson Coma, Dzsúdló, az Analog Balaton, a Hiperkarma és a Platon Karataev. Az igazi strandélményt a vízparti programok, a nyári díszletek és persze a Balaton biztosítja.

A line-upot a Strand weboldalán találjátok.

15. TÁBOR Fesztivál

A metál, a punk és a rock veszi át az uralmat Alsóörsön augusztus 28–31. között. A négynapos TÁBOR Fesztiválon a FISH! és a Road zenekar is negyed évszázados fennállását ünnepli, de külföldről érkezik a 4. évtizedét ünneplő finn Stratovarius, a brit punkegyüttes, a 45 éves Toy Dolls és a szintén északi folk-metált játszó Korpiklaani. A magyar fellépők között van még többek között a Paddy and the Rats, az AWS, az Alvin és a Mókusok, a Tankcsapda, a Junkies és a Depresszió is. Ha napközben is lazítanátok, a gasztronómiai felhozatal, a motoros- és sportprogramok biztosítják a kikapcsolódást, ha pedig gyerekekkel érkeztek, nekik is találtok programokat.

Jegyárakat és infókat a TÁBOR Fesztivál weboldalán találtok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék