Jó meglepetés szokott lenni, ha egy kirándulás közben spontán belebotlunk valamilyen eseménybe, nyitott fesztiválba. De az sem elvetendő, ha fordítva állunk a dolgokhoz, és egy szimpatikus rendezvény köré/mellé szervezünk utazást. Ebben a cikkben 12 olyan szabadtéri zenés és kulturális programot gyűjtöttünk, melyeken meglehet a spontaneitás élménye, közben pedig remek koncertekre, előadásokra, családi programokra sétálhatunk be.

1. Klassz a pARTon 2024

A Klassz a pARTon egy nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozat, amelyen július 12. és 30. között vehettek részt a Balatonnál és Tatán. Az ingyenes koncerteknek a Balatonnál több település ad otthont, és olyan programokon vehetünk részt, mint Kovács Bálint furulyaművész és a Simplicissimus Ensemble koncertje vagy Érdi Tamás zongoraművész szólóestje, Peter Caelen és David Voncken zongoraművészek koncertje. A szervezők a kicsikre is gondoltak, akik részt vehetnek a Cimbora Trió gyerekprogramjain és a Simplicissimus Ensemble családi programjain.

További infók

2. VeszprémFest 2024

Július 16–20. között színes zenei kínálatból választhatjátok ki a nektek tetsző koncerteket Veszprémben. A História Kertbe érkezik a Milky Chance, Paloma Faith, José Cura, Gregory Porter és a Toto, a Jezsuita Templomkertben pedig Snétberger Ferenc koncertjein vehettek részt. Az eseményhez tartozó ingyenes programsorozat a Rozé, Rizling és Jazz Napok, ami július 12–21. között lesz az Óváros téren.

További infók

3. Művészetek Völgye 2024

A Művészetek Völgyében 33. alkalommal ünnepelik 10 napon át közel 3000 programmal – például irodalommal, színházzal, fotográfiával, képzőművészettel – az alkotás örömét Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

A fesztivál nagyszínpadán, a Panoráma színpadon olyan zenekarokra számíthattok idén, mint például a 30Y, a Bohemian Betyars, a Carson Coma, az Esti Kornél, Beton.Hofi, az Ivan & The Parazol, a Platon Karataev és a Quimby. A Romani Designnál kiállításokat és divatbemutatót nézhettek meg, az Analóg udvarban fotótechnikákkal ismerkedhettek, a fesztivál irodalmi origója pedig ezúttal is a Vecsei H. Miklós vezette POKET zsebkönyvek udvara lesz. Újdonság, hogy ebben az évben több múzeum is csatlakozik a Művészetek Völgyéhez, például a Néprajzi Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ vagy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A számtalan helyszín a „fesztivál a fesztiválban” érzést nyújtja, ahol a hatalmas kulturális kínálat mindenkinek jó lehetőséget biztosít arra, hogy felfedezzen valami újat és izgalmasat a színes programkavalkádban.

További infók

4. Veszprémi Utcazene Fesztivál 2024

Veszprém utcái idén is egy óriási közösségi eseményhelyszínné, színpaddá válnak július 24–27. között. Épp hogy befejeződik a VeszprémFest programsorozata, máris egy újabb fesztiválra látogathattok el, ahol minden sarkon valami friss zenei meglepetés ér benneteket, ha nyitottak vagytok az egyedi hangzásokra. A szervezők május 19-ig várták az akusztikus formában is megszólalni bíró formációk jelentkezését, a fellépők nevét hamarosan közzéteszik.

További infók

5. Paloznaki Jazzpiknik 2024

A Paloznaki Jazzpiknik idén is a balatoni nyár egyik leginkább várt eseménye: augusztus 1-jén két díva, Izo FitzRoy és Anastacia nyitja a háromnapos pikniket, 2-án a funky koronázatlan királya, a The Brand New Heavies lép fel, majd Tony Hadley, a Spandau Ballet egykori énekese Spandau-slágereket idéz, végül a Kraak & Smaak koncertjével zárul az este. Augusztus 3-án a holland popformáció, a Son Mieux lép fel, majd a Morcheeba ad holdfényes koncertet a szőlőhegy oldalában, záróakkordként az MF Robots hangjai búcsúztatják a 12. Paloznaki Jazzpikniket.

További infók

6. Krisna-völgyi Búcsú

Somogy megye egyik legnagyobb nyári rendezvényére, a Krisna-völgyi Búcsúra július 26. és 28. között kerül sor. A 29. alkalommal megvalósuló, háromnapos, családbarát élményfesztiválon minden a Krisna-hívők békés életmódjáról és különleges mindennapjairól szól. A búcsú középpontjában a spiritualitás és a békés környezet áll, ezért a családias hangulatú fesztivál kicsiknek és nagyoknak, hívőknek és nem hívőknek is rejtegethet izgalmakat, ha elég nyitottan viszonyultok a Krisna-hit alapértékeihez, ami a szeretet, a szépség, a tradicionális értékek és a spirituális gazdagság és harmónia.

További infók

7. BalatON-koncertek Balatonföldváron

A BalatON-koncertsorozat idén is vár ingyenes eseményekkel a Balaton körül, több helyszínen. Augusztus 2. és 4. között Balatonföldváron csíphettek el több jó zenekart: 2-án az Anna and the Barbies lép fel, másnap a Dirty Slippers, vasárnap pedig a Konyha és a Soulwave koncertezik.

További infók

8. MINE Fesztivál

A salföldi Bánya Kertben negyedik alkalommal rendezik meg a MINE-t, ahol mindennap más zenei csemegével várnak. Augusztus 8-án az Óperentzia zenekar pszichedelikus elektronikával repít el, 9-én Saiid és az Amoebe állnak össze egy nem mindennapi, ritkán hallható hiphop-funk zenekaros kollabra, majd a Slow Village folytatja a napot, 10-én pedig a DJ-k és a live act kerülnek főszerepbe, a Pure Lust és OIEE érkezik.

További infók

9. KRÁTER fesztivál 2024

Idén augusztus 22–24. között (már 3 napon át) bulizhattok a Balaton elbányászott tanúhegyén, Halápon, ugyanis újra összeáll az egyedi épületeiről és installációiról ismert Hello Wood csapata és az elektronikus bulikat szervező KATTT. A KRÁTER fesztivál nagyszínpada, a kifejezetten erre az eseményre épített „lángoló piramisok” land art installáció látomásszerű érzetet nyújt, amit tovább fokoz a két további színpad és az izgalmas fényjáték. A különleges összhatás érdekében a zenéről olyan alternatív elektronikus bulik szervezéséről ismert csapatok gondoskodnak, mint a Blue Sun Radio, a Kamarave, a Nofear vagy a Santsat.

További infók

10. Strand Fesztivál 2024

Augusztusban újra jön Zamárdiba a Strand Fesztivál augusztus 22. és 24. között. Az idei fellépők között van a Chase & Status, Elderbrook, Azahriah, Beton.Hofi, Krúbi, Pogány Induló, a Carson Coma, Dzsúdló, az Analog Balaton, a Hiperkarma és a Platon Karataev. Az igazi strandélményt a vízparti programok, a nyári díszletek és persze a Balaton biztosítja.

További infók

11. XIV. Bujtor István Filmfesztivál

A filmfesztivál augusztus 22–25. között új helyszínen, Keszthelyen várja az érdeklődőket. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat mellett koncertekkel, retró utcabállal, veteránautó-találkozóval, kaszkadőrshow-val, családi programokkal érkezik, Bujtor Istvánt az ismert akcióvígjátékokkal, közönségtalálkozókkal, emlékkiállítással és Csöpi-ételekkel is megelevenítve.

További infók

12. TÁBOR Fesztivál 2024

Augusztus 28–31. között a metál, a punk és a rock veszi át az uralmat Alsóörsön. A négynapos TÁBOR Fesztiválon a FISH! és a Road zenekar is negyed évszázados fennállását ünnepli, a külföldi felhozatalban pedig érkezik a 4 évtizedet ünneplő finn Stratovarius, a 45 éves brit punkegyüttes, a Toy Dolls és a szintén északi folk-metált játszó Korpiklaani. A magyar fellépők között van még többek között a Paddy and the Rats, az AWS, az Alvin és a Mókusok, a Tankcsapda, a Junkies és a Depresszió is.

Ha az esti koncertdömping mellett napközben is lazítanátok, a gasztronómiai felhozatal, a motoros- és a sportprogramok és maga a Balaton-part biztosítja a kikapcsolódást, ha pedig gyerekekkel érkeznétek, számukra is találtok programokat.

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék