Olyan üzemeket és vállalkozókat kerestünk fel a Balaton körül, akik szörpkészítéssel is foglalkoznak. Legyen akár lágy és édes, vagy erőteljes, karakteres aroma, minden vonalat megtaláltok a tesztelt szörpök között. Egy biztos: a kiváló minőség minden vállalkozás esetében garantált, amit nagyon jó volt megtapasztalni. 8 helyet mutatunk, ahol fantasztikus szörpök készülnek.

Számtalanszor találkozhattatok már saját portékákat áruló balatoni kézművesstandokkal, mi pedig reméljük, hogy cikkünk segíthet a választásban, ha legközelebb ilyen helyeken jártok, vagy csak egy kis balatoni finomságot rendelnétek valahonnan. A kóstolás során figyelembe vettük többek között a palackok külcsínétől kezdve az állagot, az ízek intenzitását, a javasolt hígítási arányt és persze a teljesen szubjektív ízlést is. Nem titok, hogy néha egy-egy megosztó termék is került a repertoárba, de minden termékcsalád esetén több olyat is találtunk, ami közös kedvencünkké vált.

Spájz: A könnyed és lágy

A keszthelyi családi manufaktúra 2011 óta készíti a szörpöket. A 16 db-os kínálatban a cukormentes és a fűszeres alapú termékek is helyet kapnak a klasszikusok mellett. A kóstolás során az uborkaszörp íze lett a befutó, aminek már a felirata is kíváncsivá tett minket, megkóstolva pedig egy nagyon könnyed, frissítő italt kaptunk. A Provence fantázianevű szörp nemcsak levendulát, hanem citromfüvet, zsályát és mentát is tartalmaz, amitől a fűszerkertek szárított növényei jutottak eszünkbe. Pluszpont, hogy vannak cukormentes opciók, például a málna esetében egyáltalán nem éreztük az édesítőszereket.

A Spájz weboldalán a legújabb szörpöket is csekkolhatjátok. 

CsupaSzörp: A romantikus

Ahogyan az üvegeket bontogattuk ki, egyből a mesekönyvek illusztrációja és a romantika jutott eszünkbe a 2014-ben Tapolcán indult CsupaSzörp csomagolásairól. Több íz is nagyon tetszett, de egyértelműen az áfonya-levendula kombinációt szavaztuk meg az első helyre, amit egyikünk „sütibombaként” emlegetett, és amiről később tudtuk csak meg, hogy ez a legújabb termékük. Az áfonya friss és selymes ízéhez az enyhe, nem tolakodó levendula jó kiegészítés, bátran megkóstolhatjátok akkor is, ha nem vagytok rajongói a lila virág ízének. A bodza-hibiszkusz párosa pedig egy igazán frissítő szörp, az enyhe virágos érzethez jól passzol a savanykás vonal.

A CsupaSzörp Instagramján pedig azt is megnézhetitek, hogy melyik ízt választanák a Bridgerton szereplői

Kapolcsikum: A stabil

A Kapolcsikum mottója: Palackba zárt nyár. A névadó Kapolcs többhektáros területén számtalan gyümölcs terem, az állandó szörp- és lekvárkínálatot pedig a friss, érett gyümölcsök fagyasztásával tudják egész évben biztosítani. A stabil kifejezés a bodza tesztelése után született, mert egyszerűen minden benne van, ami egy jó bodzaszörptől elvárható. Selymes, édes, de nem émelyítő, ezt a klasszikust választottuk kedvencnek. A másik, ami szintén nagyon tetszett, a Jegestea szirup, amiről a hideg vízzel kortyolva tényleg egy hűsítő tea jutott eszünkbe.

A Kapolcsikum kínálata mellett a történetüket is érdemes elolvasni

Zsusska: A nosztalgikus

Zsusskánál kézműves lekvárok és szörpök készülnek hagyományos eljárással, zömében a Hegyestűről híres Monoszlóról. Az üvegeket kibontva a nyaralás emlékei jöttek elő többünkben. A leírás szerint igyekszik megtartani a gyümölcsök valódi ízét, amit a bazsalikomos eperszörp is bizonyít. Az üvegből olyan illat csapott meg minket, mintha tényleg igazi, friss eprek lennének benne, megkóstolva pedig nagyon örültünk, hogy a gyümölcs mellett a bazsalikom íze is egyértelműen érezhető. A szuper párosítás mellett a hibiszkusznak nemcsak a színe gyönyörű, szinte feketés, hanem a lekvárok intenzív illata is körbelengi.

Zsusska oldalán többet is megtudhattok a szörpökről, lekvárokról és persze saját történetéről.

Mamka: A nagymama titka

Idén éppen tíz éve, hogy a Balaton-felvidéki faluban, Barnagon belevágtak a Mamka lekvárok és szörpök készítésébe. A név ténylegesen nagymamai becenévből ered, a kistermelői termékek az egész család munkájának gyümölcse. Zömében gyümölcsszörpöket készítenek, így nem meglepő, hogy kedvencünk is a málnaszörp lett Mamkától. A klasszikus szörp őrzi a nagymama gazdag éléskamrájának emlékét – erre az üveg formája is ráerősít. Se nem túl tömény, se nem túl édes, pont olyan, amilyen igazán jólesik egy nyári délutánon. A Mamka szörpök közt találni gyógy- és fűszernövényekből készült szörpöket is, ajánljuk még a mézédes oregánót.

A szörpöldében személyesen is kóstolhattok. Még több infó itt

Vidéki Kamra: A minimalista újító

A badacsonyi családi manufaktúra talán legújabb szereplői válogatásunknak. Az először 2012-ban készült termékek minimálcímkével és nem szokványos alapanyagokból készülnek. Amit kiemelünk tőlük, egy egészen új tapasztalás volt számunkra: a somcserje gyümölcséből készült szörp selymes frissítő szörp, és elmozdít a már megszokott variációktól. Nagyon egészséges, ugyanis igen magas C-vitamin-tartalmú alapanyag. A szörpök mellett dzsemek, kencék, de saját szálas teáik is kaphatók. Ha még egy szörpöt kóstolnátok, ajánljuk a narancsbodzát!

Még több infót a Vidéki Kamráról és kisboltjukról itt találtok.

Folly Szörp: Az erdő ajándéka

Talán senkinek nem kell bemutatni a badacsonyörsi Folly Arborétumot, a család negyedik generációja által működtetett hatalmas kert terméseiből a borok és teák mellett szörpök is készülnek. Abszolút kedvencünk a fenyők hajtásából készült fenyőrügyszörp, amelyből a megszokottnál talán kicsivel nagyobb mennyiség felhasználása javasolt egy pohárhoz, de ennél kellemesebb és frissítőbb ízvilágot aligha tudunk elképzelni egy nyári szörphöz. Nem mehetünk el még ezenkívül a cukormentes citromfű-menta szirup mellett sem, ami bár többünket megosztott, úgy gondoljuk, sokaknak a tökéletes citrusos mentes itala lehet ebben az évszakban. (Gin-tonik-rajongóknak a Tonik szirup kötelező.)

További infókat a szörpökről és más választékról itt olvashattok

Levendula Porta: A gyógyító

A Káli-medence különleges Portájának története levendulaültetvényekkel kezdődött még 2011-ben. Azóta reggelit, sajtokat, kencéket és természetesen szörpöket is készítenek már. Különlegességük, hogy minden egyes palackról megtudhatjuk, hogy az pontosan mire van jótékony hatással szervezetünkben. Rózsaszörpjük más, mint amit várnánk vagy megszoktunk, mint például egy levendula esetén is, könnyen találkozunk más termékeknél tömény és szinte parfümszerű aromákkal. Itt nem történik ez, finom és jó ízarányú ital készíthető belőle. És hogy mire jó még a rózsaszörp? Például aftára is alkalmazzák.

Bővebb infók a Levendula Portáról itt

(Borítókép: We Love Balaton)

Címkék