A strandok mellett rengeteg olyan hely van a Balaton körül, ahol jól érezhetik magukat a gyerekek. Pancsolhatnak, sétálhatnak érdekes felületeken, érdekes formákat láthatnak, és közben akár veletek együtt is tanulhatnak valami újat. 5 különböző helyet mutatunk, ahol garantált a jó élmény.

A következő helyeken a legkisebbek mellett ti is jót szórakozhattok, ha partnerek vagytok egy kis mókában. Vizesnek vagy koszosnak lenni, mezítláb járkálni, felmászni dolgokra, önfeledten élvezni a gyermekkort a kicsikkel a legjobb élmény érdekében kifejezetten ajánlott. Az meg már csak ráadás, hogy ezeken a helyeken a szabadban, friss levegőn töltitek az időt!

1. Vizek háza élménypark, Siófok

A Vizek háza élménypark Siófok és Zamárdi határán, a Vadkacsa utcában 2022-ben nyitott meg. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) új, ismeretterjesztő komplexumában többek között a Balaton vízgyűjtőjéről, az ivóvízellátásról és a szennyvízkezelésről tanulhattok. A bemutatóteremben szemléletformáló installációk, oktatási anyagok, kis kémikussarok és egy interaktív Balaton-makett várja az érdeklődőket, az udvaron pedig kipróbálhatjátok a vizes játszóteret, vagy végigsétálhattok a „víz útja sétányon″, elindíthatjátok a szökőkutat egy biciklivel, vagy építhettek vízvezetéket is.

2. Mezítkáli, Mindszentkálla

Mindszentkálla egyik csendes udvarában egy „mezítlábas mászkáló” segít egy kicsit lelassulni és élvezni a Káli-medence csendjét. A mezítlábas parkokhoz hasonlóan a cipőt és a stresszt is levethetitek, majd átadhatjátok magatokat a sétának. Közel harmincféle járófelületen lépkedhettek, a lapos kavicsoktól a hűsítő homokon át a borosüvegek talpáig sokféle felület és textúra masszírozza a talpakat, amik egy izgalmas és változatos útvonalat kínálnak. A tágas, zárt kertben sokféle gyerekjáték található, így a gyerekek azután sem fognak unatkozni, ha kimászkálták magukat.

3. Patakparti sétáló, Paloznak

A paloznaki bringaút mellett található ez a kellemes, árnyas pihenőhely és játszópark. Az ügyességi játékok és az egyensúlyozópallók mellett a környék állataival is megismerkedhettek, valamint egy óriási zöld gyík és egy béka szobra is várja a gyerekeket. A mászóelemek minden része más színű festést kapott, ami vidám hangulatot kölcsönöz a picike parknak. Játék közben sok mindent megtudhattok például az itt élő nádirigóról vagy a tőkés récéről, és különböző állatok lábnyomaival is megismerkedhettek. Az árnyékos területen jólesik megpihenni, akár bringával érkeztek, akár átutazóban vagytok.

WLB-tipp: A településen található a hangulatos Sáfránkert Vendéglő, illetve itt rendezik meg minden évben a Paloznaki Jazzpikniket.

4. Kneipp vizes taposó

A balatongyöröki Szépkilátónál a panorámában is gyönyörködhettek, és a hidroterápia jótékony hatásait is megtapasztalhatjátok a vizes és száraz taposóval is ellátott Kneipp Élménysétányon. A vizes taposóba lépés előtt azt javasolják, hogy miután levettük a cipőnket, zokninkat, a szenzorok felőli oldalról induljunk el, hogy a vízmozgás működésbe léphessen. „Minden lépésnél emeljük ki a lábfejünket a vízből, és gólyajárásszerűen lassan lépegessünk” – olvasható a település honlapján. Az itt található vizes taposó a Balaton vizét használja. A sétányon továbbhaladva gyógynövényszigetek találhatók, melyeket meditációs padokkal láttak el, a sétány végén pedig egy szuper játszótér is vár.

5. Toboz játszótér, Balatonfenyves

Az Ilona-malom Műhely már több különleges játszótérrel megörvendeztette a gyerekeket az elmúlt években. A Toboz játszóteret 2020-ban adták át a nagyközönség számára a legnagyobb balatonfenyvesi szabadstrand szomszédságában. Nem volt véletlen a választás, hiszen a különleges, vörösfenyőből készült óriási fatobozok jól illeszkednek nemcsak a település nevéhez, hanem a település arculatát meghatározó fenyőfákhoz is. Az óriás tobozok között köteles mászókákon közlekedhetnek a gyerekek, és akár csúszdákon is lejuthatnak. Balatonfenyves egyébként is gyerekbarát város, érdemes például a kisvasutat is kipróbálni, a Kultkikötő pedig egész nyáron koncertekkel és színházi programokkal vár benneteket.

Korábbi gyűjtéseinkben összeszedtük az északi és a déli parti játszóterek listáját, és a mezítlábas helyeket is.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék