Szeptember 21-én és 22-én rendezik a Kulturális Örökség Napjait, amikor ingyen lehet részt venni épületbejáráson, kiállításokon és különböző programokon országszerte, így a Balaton környékén is változatos tárlatok várnak. Ajánlónkban 5 helyszínről olvashattok.

Ezen a hétvégén rengeteg kiállítást és épületbejárást találhattok, ahová díjtalan belépést biztosítanak. Öt helyet mutatunk, ahol szuper programokkal várnak.

1. Dég

Látogassatok el a dégi Festetics-kastélyba szeptember 22-én, vasárnap, ahol tematikus sétákkal várnak! A kastély visszafogott klasszicista hangulata, természetközeli parkja igazi meglepetésekkel vár. Megtudhatjátok, hogyan kötődik a Festetics család a Szabadkőművesek titkos társaságához, hol forgatott a Kincsem című fim stábja, és azt is, hogy hogyan született meg Magyarország legszebb és legnagyobb angolkertje.

A Titkok kastélya elnevezésű sétákra érkezési sorrendben a jegypénztárban lehet jelentkezni, maximum 25 fő vehet részt egyszerre. A program díja 1500 Ft, a kastélylátogatás pedig térítésmentes!

2. Sümeg

A Püspöki Palotában különleges tárlatvezetésre invitálják a látogatókat szeptember 22-én, vasárnap két időpontban indulnak séták. 11 órakor egy tematikus tárlatvezetés során ismerhetitek meg a Maulbertsch műhelytitkokat. Franz Anton Maulbertsch egyedülállót alkotott itt a 18. században, a templom tere a freskóktól hatalmas színpaddá változott. Megtudhatjátok, hogyan jött létre és mit jelentett ez az illúzió a 18. században élők számára, de két kedves, kölcsönkapott műtárgytól is búcsúznak. 15 órakor a műemlékileg védett palota épületnek a legsérülékenyebb területeit mutatják meg, a látogatók elől egyébként elzárt szobákban.

A rendezvényen a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat a +36 30 095 7062-es telefonszámon várják.

3. Veszprém

Veszprémben több helyen találhattok izgalmas programokat szombaton és vasárnap is. Érdemes ellátogatni a Várbörtönbe, ami úgy mutatja be a veszprémi büntetéstörténetet, hogy közben megismerkedhettek a korabeli büntetés-végrehajtás szakkifejezéseivel és az elítéltek személyes történeteivel is. A Bunkermúzeumban is várnak, ez a hely biztosította volna a MÁV személyzetének katasztrófahelyzet esetén a vasútállomás működtetését a második világháborúban és az azt követő hidegháborús időszakban. A korhű, üzemképes berendezések, használati tárgyak kipróbálhatók. A Dubniczay-palotában Judit Stowe Formabontás című tárlatát nézhetitek meg. A művész a sokak számára észrevétlen vagy jelentéktelennek tűnő dolgokat keresi a világban, ezeket örökíti meg, majd a témának megfelelő művészi eszközök segítségével fogalmazza át a látványt, interpretálja a tárgyban rejlő üzenetet.

Az időpontokat és a részleteket a Várbörtönről, a Bunkemúzeumról és a kiállításról is megtaláljátok a honlapon.

4. Keszthely

Keszthelyen a 125 esztendő című múzeumtörténeti tárlat azt mutatja be, milyen volt, mivel foglalkozott, hogy maradhatott fenn töretlenül a Balatoni Múzeum az 19. század végétől napjainkig. Olyan tárgyak is megjelennek, amik kitűnnek mind a hazai, mind az európai múzeumokban őrzött tárgyak közül, és amelyekkel évtizedek óta vagy ezidáig még egyáltalán nem találkozhatott a nagyközönség. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely hét kiállítást is megnézhettek, amik többek között a szőlészet és borászat, az állattenyésztés, a növénytermesztés és a cselédek életét is körbejárják.

Részleteket itt és itt találtok.

5. Zalaújlak

Zalaújlak a Zalai-dombság délkeleti részén, a Balatontól fél óra autóútra található. Itt született Egry József, aki a Balaton festőjeként vált ismertté: festményeinek és pasztelljeinek fő témája a tó volt. A művészt Ernst-díjjal, Szinyei Merse Pál Társaság tájképdíjjal, Állami nagydíjjal, Kossuth-díjjal és Magyar Örökség díjjal is kitüntették. A zalaújlaki Egry József Emlékházat egy kirándulás egyik állomásaként is érdemes célbe venni, az épületben Egry munkásságát megidéző kiállítással és helytörténeti anyaggal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az emlékház szombaton és vasárnap 15 és 17 óra között látogatható. Részleteket itt találtok.

A Kulturális Örökség Napjait nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió országaiban és határain túl is megrendezik. Az egységesség érdekében több javaslatot is megfogalmaztak 1991-ben, az Európai Örökségi Napok konferenciáján: a rendezvényt lehetőleg minden ország szeptember harmadik hétvégéjén szervezze, biztosítsák a díjtalan belépést és bármelyik helyszín csatlakozhasson.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék