Ha egy nagyobb kirándulásra nincs is idő, érdemes felfedezni egy parkot is, gyönyörködni a tájban, különböző képzőművészeti alkotásokat megismerni, miközben a természet vesz minket körül. Az ilyen programok is elősegíthetik a lelassulást és lehet, hogy a közelünkben olyan helyeket fedezünk fel, amik mellett már régóta csak elsétálunk vagy sietve áthaladunk. 5 parkot mutatunk, ahol érdemes megállni egy kis időre.

Séta, játék, panoráma, növények: ezeken a helyeken mindannyian megtalálhatjuk azokat a lehetőségeket, amik feltöltik az energiakészleteinket.

1. Brázay park

Az új parkkal Balatonfüred egy hatalmas zöldterületen kínál tökéletes kikapcsolódási pontot mindenkinek. A gyerekek egy izgalmas játszóparkban kalandozhatnak, az idősebbeknek fitneszeszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy átmozgassák magukat. Padok, hinták, és pihenőágyak is segítik a kikapcsolódást, aki pedig a vízpartban gyönyörködne, a stégre is kisétálhat. Wesselényi Miklós szobra is megtalálható itt, amivel a város a reformkor politikusa előtt tiszteleg: a híres politikus éppen egy napjaink ruhájába öltözött fiatal nőnek nyújtja a kezét. A kézfogás a jelen és múlt találkozásaként írható le.

2. Rózsakert

Siófok megújult Rózsakertjében érdemes egy könnyed sétát tenni és gyönyörködni a gazdag színvilágban, amit az egész miliő nyújt. Előttünk a hosszan benyúló Krúdy sétány, mellettünk a kék és zöld különböző árnyalatait mutató Balaton. A rendezett tér, a gyönyörű rózsák és virágok mellett a hely közösségi térként is funkcionál, és sétaútvonalat is kapott. Itt található Varga Imre, Székelyhídi Szekrényessy Kálmán és Karinthy Frigyes szobra is, de a Halászokkal és a Balatoni sellővel is találkozhatunk.

3. Kézfogás Európa Szoborpark

Balatonalmádiban, a part mellett találjuk az Öregparkot, ahol a ligetes kis ösvényeken kortárs szobrászművészek alkotásai között sétálhatunk. A hazai alkotók művei mellett betekintést kaphatunk a kortárs európai művészek munkáiba is. Minden évben más és más ország került a szabadtéri kiállítás fókuszába, de olyan magyar művészek is helyet kaptak, mint Szabolcs Péter, Vanyúr István, Pogány Gábor Benő. Meixner Etelka és a Herendi Porcelánmanufaktúra együttműködésében készült, Kézfogás címre keresztelt szobrot is itt találjuk.

4. Helikon park

A 17 hektáros park Keszthely legnagyobb zöldterülete. A fő sétányon óriás platánfák kísérik utunkat, de megtalálható itt gesztenye, bükk, hárs, cseresznye, szomorú fűz és tölgy, valamint a tűlevelűek közül tuja, fenyő és közönséges mocsári ciprus is. A Helikoni Ünnepségek emlékére a parkban 1921-ben kupolás emlékművet állítottak, de megtaláljuk itt Kitaibel Pál botanikus, Cholnoky Jenő földrajztudós szobrát, valamint Herman Ottó emlékoszlopát is. Idén már növény- és állatfigurákból épült játszóteret, valamint futópályát is kiépítettek a területen.

5. Kálvária-domb

A Szent Miklós- vagy Kálvária-domb igazi zöld sziget Veszprém szívében, ahol a jelen és a múlt, egy XXI. századi város nyüzsgése és a lelassulás találkozik, ahol a parkban, vagy az akadálymentesített falsétányon sétálva nemcsak az épületek és a terek között, hanem az időben is utazunk. A török dúlás során a templom elpusztult, a romok fölé 1747-ben barokk kálváriát emeltek – innen a Kálvária-domb elnevezés. Azt a területet, ami a mai Laczkó Dezső Múzeum, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Pannon Egyetem közötti részen volt, Szentmiklósszegnek hívták, és a korabeli feljegyzések szerint ezer lépés távolságra esett a várhegytől.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék