látnivalók & kultúra

Ahol a püspök borozott a teraszon - kastélyok a Balatonnál, I.

Szerzők

  • We Love Balaton

2013. 10. 16. 2:00

Nyaraló püspök, hóbortos gróf, világhírű festők, és Skócia a Balatonnál. Kastélyok a tó környékén. Elsőként a látnivalók, a következő részben azok, ahol aludni is lehet.

Fotó: Indafoto - Szabalaca67

Festetics-kastély

1/9

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Több infó

A keszthelyi Festetics-kastélyban legalább egy osztálykirándulás erejéig mindenki járt már. Ám ha mégsem, vagy abból az időből csak az idétlen nemezpapucsokra emlékszik, érdemes újabb próbát tenni. A Helikon Kastélymúzeum a főépületben lévő kiállítás, és a pincében lévő Balatoni Borok Háza mellett folyamatosan megújítja a kastélykertet és az ottani épületeket is. Óriásmakettől vadászati és hintókiállításon át a növénygyűjteményig sok minden látható itt. Kalandvágyóbbak felkereshetik a Keszthely határában, Fenékpusztán álló „Kiskastélyt” is. Az egykor szintén Festetics-birtok, ma elég leromlott állapotban van, de a közelben egy római erőd romjai, és egy madárgyűrűző állomás is találhatóak.

2. Kehidakustány – Deák-kúria

2/9

A Balatontól, Keszthelytől és Hévíztől kb. 15 kilométerre található a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, Deák Ferenc egykori kúriája. Hogy miért is ilyen fontos, az mindenki számára kiderül, aki felkeresi. A nemrég felújított kúriában kiállítás mutatja be az egykori politikus életét és szerepét. A kiállításhoz ajánlott még egy séta a kúria parkjában, és egy fürdés a közeli Kehida Termál fürdőjében.

Fotó: Indafoto - Lev53

3. Csopak – Ranolder-villa

3/9

A csopaki olaszrizling védőszentje, Ranolder János püspök nem viccelte el a nyaralás kérdését. A jó borok élvezetéhez egy hatalmas neogótikus nyaralót építtetett magának a csopaki szőlőhegyre. A történelem viharainak következtében a Ranolder-villa teraszán ma már nem igazán lehet borozgatni, mert ma növényvédelmi állomás működik benne. De a szomszédságában lévő Jásdi, vagy Tamás pincéket felkeresve érdemes vetni rá legalább egy pillantást. Elvégre Ranolder püspök nélkül ma jóval kisebb eséllyel lehetne igazán jó borokat iszogatni a csopaki szőlőhegyen.

4. Nádasdladány – Nádasdy-kastély

4/9

Skót kastély a Balaton közelében. Ez nem valami szörnyű gipszdekoros torzszülött, hanem a történelmi magyar kastélyok toplistása. A Nádasdy-család kastélya az 1800-as évek végén épült, a skót-angol kastélyok stílusában. Az izgalmas kialakítású kastély ma múzeum és kulturális központ, így látogatható, de a parkjába belépő nélkül is be lehet menni.

Fotó: Indafoto - Serpentine

5. Nyírlakpuszta – Tarányi-kastély

5/9

Sümeg környéke a sümegieké, pontosabban a sümegi váré, de erre túrázva akad más látványosság is. Például a nyírlakpusztai Tarányi-kastély. A barokkból lett romantikus kastély ma szociális otthon, érdekes formája miatt érdemes itt megállni. Nyírlakpuszta mellett fut el a 84-es főút a Balaton irányába. Lesencetomajnál már majdnem eléred a Balatont, a falu közepén pedig újabb kastélyt találasz. A Nedeczky-kastély szintén szociális otthon, de még mindig jobban járt, mint az egykor ugyanitt állt romantikus Hertelendy-kastély, aminek már csak a nyomait keresheted meg, mert 1945-ben lerombolták.

6. Szigliget – Esterházy-kastély

6/9

Ha kocogó költőkkel és másnapos írókkal találkozol Szigligeten, az nem véletlen. A falut a váráról ismeri mindenki, de a magyar irodalmi élet fontos helyszíne a vár alatt álló Esterházy-kastély. Az ötvenes évek óta Irodalmi Alkotóházként működő Kiskastély elsősorban a művészek kikapcsolódását szolgálja, de a növényritkaságokkal beültetett kastélyparkja bárki által látogatható.

Fotó: Fortepan

7. Balatonboglár-Szőlőskislak – Gaál-kastély

7/9

Ha kell egy kis egészségügyi séta Légli Géza borainak kóstolgatása közben, akkor nem csak Légli Attila fazekasműhelyét érdemes megnézni a Kislaki Bormanufaktúra szomszédságában, hanem a Gaál-kastélyt is, egy sarokkal odébb. A korábban bormúzeumként is funkcionált kastély nem látogatható, de beleshetsz a némiképp tájidegen, hatalmas székelykapu mögött a kastély kertjébe.

8. Zala – Zichy-kúria

8/9

Zala az nem csak egy megye, hanem egy kis falu is Somogyban, Balatonföldvártól délre. Itt született az egyik legnagyobb magyar festő, Zichy Mihály, így családjának egykori kúriája nem is lehetne más, mint emlékmúzeum, a festő monumentális-romantikus képeivel és skicceivel. Ha a világhírű magyar festők és a kúriák rajongója vagy, akkor Somogy megyében amúgy is jó helyen jársz. Zala mellett a Kaposvár közelében lévő Várdán, az egykori Somssich-kastélyban lakott egy másik világszerte ismert festő-géniusz, Szász Endre. Egykori lakhelye szintén múzeum.

9. Balatonszentgyörgy – Csillagvár

9/9

A földesúri hóbortok emlékműve ez a furcsa építmény Balatonszentgyörgyön. A gróf Festetics László által építtetett Csillagvár vadászkastélynak épült, de török kori végvárnak néz ki. Így a belsejében lévő kiállítás is a végvári életet idézi meg, egyebek közt korhű ruhákba öltöztetett viaszfigurákkal, míg a kastély körüli parkban játszótértől a régi használati tárgyak bemutatóján át az állat kifutókig sok minden található.

Hasonló tartalmak