aktív

gasztró

szerkesztés

Séta a Séd patak mellett, forró leves és disznótoros a belváros szívében: Ezért érdemes télen Veszprémbe látogatni

Szerzők

  • Fülöp Luca

2021. 02. 11. 8:54

Veszprém szerencsés helyzetben van, mivel azon kevés városok egyike, ahol egyszerre élvezhető az éttermek, a múzeumok és a színházak pezsgése és a természet sokszínűsége. Bár a járványhelyzet miatt ezen a télen inkább az utóbbira kerül a hangsúly, így is érdemes ellátogatni a Veszprém–Balaton régió szívébe. Mutatunk 7 programot, amit semmiképp se hagyjatok ki, ha épp erre kirándultok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Túra a Gulya-dombra

1/7

8200 Veszprém, Veszprémvölgyi út

Amíg a Balaton-felvidéken a hegyek várnak meghódításra, addig Veszprémben és környékén inkább kisebb dombok csábítanak túrázásra. A környék egyik legkedveltebb helyszíne a Gulya-domb, ahol a sík terep, az emelkedők és a lejtők izgalmas egymásutánban váltakoznak, a csúcsponton pedig fenséges kilátás vár. Nordicwalkingozásra, terepfutásra vagy kutyasétáltatásra is megfelelő helyszín, ahonnan pillanatok alatt a Séd völgyében találhatjuk magunkat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Séta a Séd patak mellett

2/7

8200 Veszprém, Betekints-völgy (Séd patak mentén)

A Séd-völgy Veszprém egyik legszebb része, ahol kellemes vízcsobogás kíséretében, csodálatos zöldkörnyezetben sétálhatunk, miközben újabb és újabb műemlékek segítségével deríthetünk fényt a város múltjára. Érdemes meglátogatni a Margit-romokat és a jezsuita templomot, ha gyerekekkel jöttök, a Betekints-völgyi játszóteret és a Szerelem-szigetet, közvetlenül a vár tövében.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Street food a Fricskából

3/7

8200 Veszprém, Miklós utca 10.

Címkék

Egy kiadós, Veszprémvölgyben tett sétához nem kell más, mint pár finom falat, amit akár útközben is el lehet majszolni. A romantikus, nyugodt környezetben elhelyezkedő Fricska, bár a járványügyi helyzet miatt sorstársaihoz hasonlóan bezárni kényszerült, igazi sétálómenüvel készült a Veszprémben kirándulóknak. Kapható itt elviteles disznótoros, amit nagyobb méretű pohárban adnak, és a kolbásztól a káposztáig minden finomság megtalálható benne, emellett pedig isteni pulled pork szendvicsek, hamburgerek és mártogatósok várják az éhes szájakat.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Friss péksütemény a Makmoiselle pékségből

4/7

8200 Veszprém, Megyeház tér 2.

Címkék

Beleharapni valamilyen finoman illatozó, frissen sült péksüteménybe egy hideg téli napon, talán az egyik legjobb dolog, ami megtörténhet, pláne, ha egy kiadós túrázás vagy séta után tesszük ezt. A Hangvillától alig néhány lépésre, Veszprém centrumában ínycsiklandó vaníliás csigák, sajttal és karamellával töltött croissant-ok, tojásos tarte-ok és még ezerféle finomság vár a Makmoiselle pékségben, ahonnan mindemellett még többféle kovászos kenyeret, kiflit, zsemlét és kalácsot is hazavihettek.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Helytörténeti időutazás a várnegyedben

5/7

8200 Veszprém, Vár utca

Címkék

A Szent István idejében épült veszprémi vár és a várnegyed épületei egészen a barokk korig repítenek vissza. Igazi művészet- és építészettörténeti csemege a Szent Mihály-székesegyház, az Érseki Palota, a Gizella- és a Szent György-kápolna, valamint a Szentháromság tér, ha pedig már kimerítettük az épületekben rejlő izgalmakat, érdemes kisétálni a vár északi oldalán található Benedek-hegyi kereszthez, ahonnan csodálatos látvány nyílik a városra.

Fotó: Kőrösi Tamás

Sushi és pad thai a Kedvencem Wok & Barból (Bezárt)

6/7

8200 Veszprém, Óváros tér 26.

Címkék

Ha kicsit enyhébb az idő és a nap is kisüt, a kellemes, városi séta közben akár piknikezhettek is egyet a Séd mentén, amihez a Kedvencem Wok & Barból akár sushit, thai tésztákat és forró pho levest is kérhettek elvitelre. A Kedvencemet az Óváros téren találjátok, ezért akár a várnegyed felé is útba ejthetitek, onnan pedig egyenesen rátérhettek a veszprémvölgyi útvonalra.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Könyvritkaságok az Utas és Holdvilág Antikváriumból

7/7

8200 Veszprém, Szabadság tér 13.

Címkék

Séta előtt, közben vagy után érdemes egy kitérőt tenni az Utas és holdvilág Antikvárium felé, ahol a polcokon nemcsak klasszikusokat, de könyvritkaságokat is találhattok, az pedig már csak hab a tortán, hogy a tulajdonos, Molnár Sándor nagyon szívesen mesél is ezekről.
 

Hasonló tartalmak

Admin mode