Egyre több olyan kerékpárút épül, amely a Balatoni Bringakört és a tó környéki, távolabb eső településeket köti össze, így Veszprémbe, Tapolcára, Marcaliba vagy a Buzsákhoz tartozó Csisztafürdőig is eltekerhetünk, ha kalandoznánk a Balaton-felvidék dombjain vagy felfedeznénk a somogyi tájat, de júliustól Veszprém területén belül is érdemes lesz közbringára váltani. A fejlesztésekről mi is folyamatosan beszámolunk, ebben a cikkben a legújabb kerékpáros-fejlesztéseket gyűjtöttük össze, amelyeknek köszönhetően még izgalmasabb lesz a balatoni tekerés.

1/10

BalatonBike365-állomások és -szervizoszlopok

A Balatonnál három helyen, Balatonföldváron, Balatonfüreden és Keszthelyen is nyílt BalatonBike365 Port. A bringásközpontokban klasszikus és elektromos kerékpárokat lehet bérelni, a kerékpárosok szervizelhetik a saját biciklijüket, információt kaphatnak túráikhoz, Balatonfüreden pedig egy bringáskávézóban is megpihenhetnek. A BalatonBike365-projekt keretében 30 kerékpáros-szervizoszlopot telepítettek a balatoni régióban, amelyek segítségével elvégezhetők a kerékpár apróbb beállításai, javításai, defektjavítás vagy nyolcas megszüntetése. Az oszlopok listáját itt találjátok.

2/10

A Balatoni Bringakör felújítása

2023. április 18-án átadták a Balatoni Bringakör utolsó felújított szakaszát Balatonrendesnél, ezzel a mostani, két kilométeres balatonrendesi szakasszal ért végéhez a fejlesztés, mely 2019 áprilisában kezdődött. Az elmúlt öt évben a 205 kilométeres bringakör több mint fele újult meg, közel 6 milliárd forint értékben. 
 

3/10

Fonyód–Csisztafürdő kerékpárút

Az épülő kerékpárút összeköti majd a Balatoni Bringakört a 2022 tavaszán átadott Buzsák–Somogyvár közötti bicikliúttal. 
A bélatelepi kempingtől kiépülő bringaút – részben kijelöléssel, részben új út megépítésével – köti majd össze a csisztai utat a Balatoni Bringakörrel. Az autópálya feletti felüljárót és a rávezető útszakaszokat két forgalmi sávos, aszfaltburkolatú útpályával, vezetőkorláttal, hídkorláttal építik meg. A kerékpárút-fejlesztés során a Fonyód Fő útjától Csisztáig tartó, 5 kilométeres szakasz 4 méter szélesen a legmagasabb kategóriájú mezőgazdasági útnak megfelelő aszfaltburkolatot kap, hiszen továbbra is biztosítani fogják rajta a mezőgazdasági gépek közlekedését és a gépjárműforgalmat.

4/10

Marcali–Kéthely–Balatonmáriafürdő kerékpárút

Balatonmáriafürdőtől egészen Mesztegnyőig eltekerhetünk, ha tennénk egy kitérőt a déli part kevésbé frekventált településeire. Épül a kerékpárút a somogyi Mesztegnyő és Marcali között, a több mint 10 kilométernyi kerékpárút építése, illetve kerékpársáv kijelölése mellett magában foglalja kerékpárparkolók elhelyezését, valamint járdák, utak felújítását is.
A kerékpárút érinti Kelevíz települést, és csatlakozik a Marcali–Kéthely, valamint a kivitelezés alatt álló Kéthely–Balatonmáriafürdő kerékpárúthoz is, így tehát közvetve a Balatoni Bringakörúthoz is. A beruházás a tervek szerint szeptember végén fejeződik be.

5/10

Balatonberény–Vörs kerékpárút

A kis-balatoni kerékpárút-hálózatot a Balatoni Bringakörrel összekötő, 10,6 kilométeres kerékpárúton Balatonberény, Balatonszentgyörgy és Vörs között tekerhetünk, és akár a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumig is el lehet jutni (Keszthelytől Vörsig végig aszfalton, onnan pedig kiváló minőségű murvás úton).


6/10

Szigliget–Tapolca kerékpárút

kilenc kilométeres, Tapolcát Szigligettel összekötő kerékpárút északról kerüli meg a Szent György-hegyet, majd Raposkán és Hegymagason áthaladva a szigligeti bekötőút közelében csatlakozik a Balatoni Bringakörhöz. A tanúhegy lábánál haladó szakasz kanyargós, és bővelkedik emelkedőkben. Itt írtunk részletesebben az útvonalról. 

Tipp: a kerékpárút Tapolcáról kivezető, első szakaszán körültekintően érdemes közlekedni: egy darabig közúton vezet, ahol felfestés jelzi a kerékpárút nyomvonalát. 

7/10

Vöröskő kerékpárút

Vöröskő kerékpárút egy Veszprémet Alsóörssel összekötő bicikliút, mely a Balatoni Bringakörbe is becsatlakozik. Kb. 200-250 méter szintemelkedéssel kell számolnunk, melynek jelentős része Alsóörstől Felsőörsig tart. A beruházás részeként két nyilvános mosdót is kialakítottak Alsóörsön és Felsőörsön egyaránt, valamint a tavalyi év végén fákat is ültettek az út mentén. A legutóbb átadott, Alsóörs és Felsőörs közötti, 9 km-es szakasz után a kerékpárúthoz most ingyenes térkép és applikáció is készült.

További részletek a Vöröskő kerékpárút weboldalán.

8/10

Bicigliget Balatonalmádi

Bicikliget nevű kerékpáros-megálló a balatonalmádi Véghely Dezső út és Neptun utca találkozásánál található. A helyszín kiválasztásában szerepet játszott a forgalmas bicikliút közelsége, valamint a Balatoni Bringakör 0 kilométerköve is. A pihenőpont közvetlenül a kő mögött található, fedett pihenőhely, biciklitároló, szervizpont és információs tábla áll a bringások és a kirándulók rendelkezésére.

9/10

V-bike veszprémi közbringarendszer

A veszprémi közbringarendszer, a V-bike keretében száz darab pedelecet, vagyis elektromos rásegítésű kerékpárt bérelhetünk Veszprémben. Városszerte tíz állomást és 150 dokkolót telepítenek (az állomások száma a jövőben bővülhet). A kerékpárokat a 10 gyűjtőállomás egyikén lehet kikölcsönözni, majd bármelyik állomáson leadni. A közbringarendszer a tervek szerint júliusban indul.

10/10

BuBa (Budapest–Balaton) kerékpárút

2022 augusztusában elkészült a teljes BudapestBalaton kerékpárút. A Kamaraerdőtől induló, összesen 108,2 kilométeres útvonalon Etyeken át juthatunk el a Velencei-tóig, majd innen Balatonakarattyáig. A Balaton felé nagy szintkülönbségekre kell számítani, kezdő és kevésbé edzett kerékpárosoknak érdemes elektromos biciklivel elindulni.

Címkék