látnivalók & kultúra

szerkesztés

Kincsvadászat és rompiknik a Balatonnál - 1. rész

Szerzők

  • Travellina

2013. 08. 14. 2:00

Ha már unalmas a strand és a lángos, indulhat a kincsvadászat a Balaton környékén - a tó mindkét partján rengeteg romos vár és templom vár felfedezésre, amelyek ráadásul ingyen látogathatóak. Akár plédet és piknikkosarat is magunkkal vihetünk, hogy délben már egy ligetekkel körülvett, csendes rom tövében fogyasszuk el az ebédet. Írásunkban egy csokorra valót válogattunk az északi partról, illetve a Balaton-felvidékről. A lenti romok egy részének és még sok minden másnak a leírása részletesen is megtalálható Balatoni romok blogon, ahonnan további ötleteket meríthettek kirándulásokra. Folyt.köv

Essegvár

1/4

8443 Bánd, Kossuth Lajos utca

Több Infó

Címkék

Ha valaki szereti az olyan várromokat, ahol a madár se jár, annak pont megfelelő Bándon a XIV. századi Essegvár romja. Eredetileg fából építették, feltehetően 1270 körül, majd a XIV. században alakították át kőépületté. A faluból rövid, meredek turistaösvény vezet a várhoz.  Gyönyörű, verőfényes, kora nyári délutánon jártunk arra, de közelben-távolban nem volt más látogató.

Szent Mihály-templom-rom

2/4

8230 Balatonfüred, Balatonszőlős felé vezető úton

Több Infó

Balatonfüred nemcsak a cukrászdáiról nevezetes, de számos múzeuma és egyéb nevezetessége mellett egy templomromot is találunk itt. Papsoka elnevezése egyházi birtoklásra utal, részben itt laktak a tihanyi apátság szolgái. A román templomot többször átépítették, valószínű, hogy a török időkben pusztult el. Balatonszőlős felé haladva, a Vázsonyi útról már meglátjuk a hegyen ágaskodó templom romjait, amihez mindenképp érdemes felkapaszkodni, már csak a kilátás miatt is.

Barlanglakások és templomromok, Tihany

3/4

Tihany a romvadászok egyik kedvenc terepe lehet, itt ugyanis három érdekes rom is van. A barlanglakásokban feltétlenül érdemes tenni egy túrát. Az Árpád utca végén ingyen le lehet parkolni, onnan szűk fél óra alatt a jól jelzett ösvényen elérhetőek a barlangok, amelyek a X-XI. század környékén keletkeztek. A sétaútról pompás kilátás nyílik a tavakra, az azon ringatózó vitorlásokra, az apátság tornyaira és a falura. A romantikus, nyugodt hangulatot a körülöttünk repkedő pillangók és a kabócák zümmögése is erősítette, no meg az erdő végtelen nyugalma. Tihanyban a remetelakokon kívül két Árpád-kori romtemplom is áll: az apáti templomrom és az újlaki templomrom. A XII. századi, román stílusú apáti templomromot a 71-es út sajkodi leágazása közelében találjuk, a gondozott réten jól látható a főútról. Az újlaki templomrom sajnos nem érvényesül olyan szépen, meglehetősen benőtte a növényzet. A Club Tihany Hotel főúttól legtávolabbi parkolójához, a recepció környékére kell menni, és ott, a zöld kerítésen két kapu található: az egyik, az íjászoké általában zárva van, úgyhogy a másikon kell bemenni, ahonnan pár tucat lépcső vezet fel a kis templomhoz.

Szarvaskői vár, Döbrönte

4/4

Az Esterházy család mauzóleumáról nevezetes Gannától pár percre található Döbrönte, egy szépen rendezett kis falu, a szarvaskői vár romjaival. A falu főutcájáról remek látvány nyílik a temető felett elhelyezkedő vár két megmaradt részére: a rondellára és a belső torony egy részletére.

Folytatjuk!

Hasonló tartalmak

Admin mode