Egy késő őszi, vagy téli túránál a legtöbben a rövidebb, könnyebben teljesíthető útvonalakat részesítjük előnyben. A nappalok rövidülnek, és ahogy lemegy a nap, a levegő gyorsan hűlni kezd, érdemes ilyenkor olyan útvonalat választani, ami önmagába tér vissza, így sokkal könnyebb a hazajutás. Ehhez adunk most tippeket.

Tűzgyűrű tanösvény

A 4,6 km-es tanösvény egy igazi „best of Badacsony” útvonal: a Rózsakő parkolójából indul, és a Páholy-kilátón át vezet a Kisfaludy- kilátóhoz, ami a tanúhegy 438 m-s magassági pontjánál épült. Innen a Kő-kapu kőoszlopaihoz juttok, és megcsodálhatjátok a természeti erők eróziós munkája nyomán létrejött hatalmas bazalttornyokat és az itt kialakult kőfolyást. A tanösvény érinti a Klastrom-kutat és a Bujdosók lépcsőjét is, a Tördemici kilátóhelyről és a Ranolder-kereszt alatti Harangozó-bércről is gyönyörködhettek a kilátásban.

Részleteket itt találtok.

Medvehagyma Tanösvény

Ha a Tűzgyűrű a Badacsony legjeihez vezet, a Medvehagyma ugyanezt teszi a Keszthelyi-hegységben. A teljes útvonal 13.5 km-es, de több, önmagába visszatérő hurokból áll, ezért kisebb szakaszokat is teljesíthettek, ha elsőre soknak tűnik ez a teljes táv, és a csomópontokban rátérhettek a Keszthelyi-hegység más túraútvonalaira is. A Vállus határából induló körtúra kitérőt tesz a Láz-hegyi kilátóhoz és a Padkűi kilátóhoz, érinti a Szent Miklós-forrást, és csendes erdőkön, völgyeken vezet át.

Megközelítése: A tanösvény a falu központjából indul. A vállusi temetőtől induló zöld + jelzésen is el lehet indulni (a kilátót nem érdemes ezen megközelíteni, mert nagyon meredek az út).

Bazaltorgonák tanösvény

3-4 millió éve aktív tűzhányó működött itt, amely bazaltsapkával fedte be a hegyet. Ennek nyomai a csodálatos, 30-40 méter magas bazaltorgonák a hegycsúcs peremén, amelyek között sétálva olyan érzésetek támadhat, mintha egy másik világba cseppentetek volna. A két óra alatt bejárható, vadregényes Bazaltorgonák tanösvény a néhai raposkai bányától indul, és oda is tér vissza, de a hegytető több útvonalon is megközelíthető.

További infót ebben a cikkben találtok.

Öreg Bükk tanösvény

Ha nyugodt, erdei kirándulásra vágytok, érdemes kipróbálni a Balaton-felvidék egyik legszebb útvonalát, az Öreg bükk tanösvényt. Ehhez a Veszprémtől induló, 77-es út mellett található Vigántpetend felé kell venni az irányt. A település közeli erdő mélyéről, a csicsói erdei iskolától két, önmagába visszatérő tanösvény is indul. A 3,6 km-es, rövidebb körön haladva az erdő élővilágáról szerezhettek ismereteket. A hosszabb, 6,6 km-es útvonal az erdőgazdálkodásról ad bővebb információt. Mindenképp készüljetek kirándulástervező applikációval, a táblák néha trükkösek!

Kamon-kő tanösvény

A Kamon-kő a vulkanizmus emlékeit őrző sziklavonulat, a róla elnevezett, 6 km hosszú, a katolikus templomtól induló, önmagába visszatérő tanösvény pedig végigvezet a település legszebb látnivalóin. A kék T jelzésű túraútvonal városnéző- és erdőjárószakaszokat is kínál: Szigliget hangulatos utcáin halad, majd bevisz az erdőbe, ahol az egyes állomásokon a Balaton kialakulásáról, állat- és növényvilágáról olvashattok bővebben. A közel 300 méteres szintkülönbség leküzdéséért cserébe olyan látnivalók várnak, mint a Kamon-kő, az Óvári-kilátó, az Avasi templomrom, a Szentháromság-kápolna és persze a szőlőhegyek, valamint a Balaton panorámája. A legjobb választás, ha a társaság egyik része túrázna, a másik része pedig inkább sétálgatna a nádtetős házak között.

Címkék