Bár Siófokról elsőre az önfeledt nyári bulizás, a zsúfolásig telt éjszakai élet és a strandok jutnak eszünkbe, ősszel a konferenciaturizmus veszi át a stafétát. A zsibongás helyett elmélyülés, a mának élés helyett fejlődés, mindez minőségi, nyugodt és persze szép környezetben, ahol a Balaton kékjébe mélyedve nem nehéz a jövőn mélázni.

Munka vs. kikapcsolódás

Az informatika jövőjéért persze ábrándozásnál jóval többet kell tenni. Így gondolták ezt az SAP Forum Hungary résztvevői is, akik szeptember 8-10-ig Siófokon inspirálódtak Magyarország és a régió legrangosabb informatikai eseményén, több mint félszáz előadás keretében. Mi is hivatalosak voltunk! Persze az előadások után nemcsak a Balaton látványa volt az egyetlen kikapcsoló program, esténként bulik, póker, színpadi előadások (köztük az ExperiDance), és természetesen a hotel teljes wellness-részlege várta a megfáradt hallgatóságot. De vegyük szemügyre közelebbről, hogy mi is történik egy ilyen konferencián.

Tempora mutantur, et nos mutamus in illis

„Változnak az idők, és mi is velük változunk.” Ez is lehetne a jelmondata az idei SAP Forum Hungary három napos rendezvényének, amelynek középpontjában az innováció állt. A szervezők idén Tihanyból Siófokra, a déli part egyik legimpozánsabb szállodájába, a négycsillagos Hotel Azúrba tették át a rendezvény székhelyét, ami Kelet- és Közép-Európa legnagyobb informatikai eseményének adott otthont. A szakmai programok fókuszában idén az üzleti intelligencia, a mobileszközök használata, a felhő technológia alkalmazása és a memória-alapú számítástechnika állt.

A konferencián a gazdaság, az informatika, az élsport ismert és elismert képviselői tartottak előadásokat, akiktől újszerű megközelítési módokat is hallottunk. Így került képbe keynote előadóként Benedek Tibor is, aki az immáron világbajnok(!) Magyar Vízilabda Válogatottunk szövetségi kapitánya, de jelen volt Turcsán Tamás, a hazai startup világ előmozdítója és Barcza György gazdasági szakértő is. A főelőadók mellett természetesen felvonult a szakma hazai krémje is, akik elméleti előadásaikban és esettanulmányokban osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal.

De mi is az SAP?

A rövidítés nem egy újabb budapesti kiszabadulós játékot, hanem üzleti szoftvereket takar, a HANA pedig az SAP memória alapú számítástechnikai technológiájának neve. Az új technológia erőssége, hogy a korábban napokat vagy órákat igénylő folyamatokat akár másodpercek alatt is el lehet végezni, amelyek így teljesen valós idejű szolgáltatásokat eredményeznek. Ablonczy Balázstól, az SAP Hungary Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a siker kulcsát többek között ettől a 2010-ben piacra dobott új megoldástól, az SAP HANA-tól is várják. A technológia külföldön már bizonyított, de Magyarországon még csak most várható az igazi áttörés.

Lecsópaprika a metróperonról, okostelefonnal 

De ez kinek és miért hasznos (ha konkrétan nem felső szintű vállalatirányítók vagyunk), merülhet fel jogosan a kérdés. Rengeteg példát találunk a hatalmas adatmennyiség és a mobilitás felhasználási területeire a közigazgatástól kezdve az üzleti világtól a közlekedésen át az egészségügyig.

Ma már valóság, és nem csak fikció, hogy Koreában az emberek ahelyett, hogy munka után elmennének a boltba, a metrókban elhelyezett plakátok QR kódjai és az okostelefonuk segítségével állítják össze a bevásárlólistájukat. Ha ez nem lenne elég, a rendszer arról is gondoskodik, hogy a megrendelt termékeket az otthonukba szállítsa. Ez valós idejű adatfeldolgozás nélkül lehetetlen lenne.

Akárcsak Németországban, ahol a technológia segítségével az emberi DNS elemzésére korábban alkalmazott 3-4 napos metódust 3 percre csökkentették, amit például személyre szabott rákterápiára is lehet használni.

Startup up startup

Láthatjuk, hogy a felhasználási lehetőségeknek csupán a képzelet szab határt és míg korábban csak egy-egy nagyvállalat engedhette meg magának ezt a technológiát, ma már igyekeznek megnyerni mind a közigazgatást, mind a kis- és középvállalatokat, sőt, legújabban a startup vállalkozásokat is, hogy az SAP rendszerét használják. Ehhez kapcsolódóan egy startupokat megcélzó programot is indítanak hamarosan.

Bár a három napos konferencia ára ahhoz talán túl borsos, hogy szimpla érdeklődőként vegyünk részt az eseményen, azok akik mégis beleinvesztálnának a konferenciába, nem fognak csalódni, hiszen megismerhetik a legújabb trendeket, miként növelhetik vállalatuk hatékonyságát, és nem mellesleg a fórum szakmai kapcsolatépítésre is kiváló.

Megfejtés