látnivalók & kultúra

Csúnya baba és iPhone 5 a tapolcai lomipiacon - GALÉRIA

Szerzők

  • Budavári Dóra

2013. 09. 23. 2:00

A tapolcai használtcikk-piac, vagy ahogy sokan hívják, lomipiac vagy mutyipiac, nyár után is jó program: lehet nézelődni, szörnyülködni, nosztalgiázni. Alkudni meg nem lehet, hanem kell. Tapolca Ecserijén fotóztunk, ahol az iPhone-ra te mondasz árat, a zsibvásárhangulat pedig hibátlan.

A tapolcai lomipiacon kétféle eset van: vagy utálják a fényképezőgépet, vagy beleállnak és pózolnak. Mondjuk utóbbiból van kevesebb, végül is nem árt az óvatosság: mindenkinek jó így ez a szabad kereskedelem, az „osztrákból való” biciklik különösen jó fogásnak tűnnek például.

Fotó: "engem Is Fotózzon!"- Indulunk Befelé A Piacra. - Budavári Dóra - We Love Balaton

Fotó: Kerémia Panda Vár Szomorúan, 5000 Forintért. - Budavári Dóra / Wlb

Fotó: Bicikli Kezdőára 25 Ezer Forint, "osztrákoktól Van". - Budavári Dóra - We Love Balaton

A piac választékának nagyjából a fele hatalmas – az elején még szépen elrendezett – ruhakupacokból áll, a másik fele pedig egy szinte feldolgozhatatlanul és kategorizálhatatlanul kaotikus választékból. Lomokból.

Fotó: Ruhakupacok, Dél Felé Már Széttúrva. - Budavári Dóra - We Love Balaton

Fotó: Lomok És Elszánt Kincsvadászat, Ameddig A Szem Ellát. - Budavári Dóra - We Love Balaton

Van itt csúnyababa, néger baba, rengeteg porcelán, szomorú, kopott Algida napernyő, mindenféle vezetékek, az árusok által „retrónak” nevezett régi tárgyak, bicskák, kések, fazekak, szobrok, amott egy szobabicikli, emitt egy mini tévé.

Fotó: A Beszélő Hintaló 3000-ről Indul, Itt Éppen Alkalmi Tesztelőjével.  Budavári Dóra - We Love Balaton

Fotó: "Csúnya Baba, Vannak, Akik Direkt Ezt Keresik! 4000 Két Darab, Na Jó, Három." - Budavári Dóra / Wlb

A kevésbé értékes holmik ponyván hevernek, szépen egymás mellé halmozva. Az értékesebbek viszont, mint például az iPhone 5, csak a kiválasztottak számára válnak láthatóvá. Mi annak számítottunk, mondjuk tény, hogy iPhone-al a kezünkben járkáltunk végig a sorok között.

Fotó: "látom Ismered A Márkát! 100 Ezerért Odaadom!" - Budavári Dóra - We Love Balaton

Ott jártunkkor a kerámiakés-készlet volt a sláger, nagyon nem akarták összepakolni, dél fele már – „csak hogy a helypénz legalább meglegyen” – 2500-ért is elvihettük volna az amúgy 8000-ről indult portékát. Általános igazság – ahogy rutinos tapolcai piacra járó ismerősünk mondta –, hogy zárás előtt a jobb árukat is olcsóbban el lehet vinni, érdemes addig várni, ha kinéztünk valami nagyobb tételt.

Fotó: "nem Kell Akvárium? Halat Is Adok Hozzá!" - Budavári Dóra - We Love Balaton

Fotó: "Minitévé, Tök Új, Működik Is. Nem Tévézel? Nem Baj, Dísznek Is Jó." - Budavári Dóra / Wlb

Ugyanő mesélte, hogy a kilátástalanul nagy ruhakupacok között szerencsével és kitartással márkás címkés, vadiúj darabokat is találni. Ehhez nekünk nem volt türelmünk, talán majd máskor. Most elég volt a lomok között elveszni és zsákmányra vadászni.

Fotó: Ez A Tündéri Királylány-ruha 1000 Forintba Kerül, Jó Találat. - Budavári Dóra - We Love Balaton

Fotó: Lehet, Hogy Valakinek Hiányoznak. - Budavári Dóra - We Love Balaton

A lomipiac az évek során sok helyet megjárt, most a Nyárfa utcában lévő nagy placcon kell keresni, beérve a városba balkéz felől azonnal észrevehető. Kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton van piacnap, reggel 6-tól 14 óráig, de a legtöbben már dél fele pakolnak (még várunk a nyitvatartással kapcsolatban egy visszajelzést, mert egymásnak ellentmondó információkat találtunk az interneten).

Fotó: Ezt Zsákmányoltuk 500 Helyett 200 Forintért. Szürreális Műanyag Szarvas. - Budavári Dóra / Wlb

Fotó: Ő Még Vár A Sorára, De Nem Szomorú. - Budavári Dóra - We Love Balaton

Fotó: Csendélet Banános Dobozokkal És Szobabiciklivel.- Budavári Dóra - We Love Balaton

Hasonló tartalmak