Van egy hely a Művészetek Völgye közelében, Kapolcs mellett, ahol hihetetlenül mély a csend, szinte harapni lehet a friss levegőt, és ahol természetközeli, feltöltő kikapcsolódásban lehet részünk. Ez a Kapolcsi Sziklák szálláshely, ami nemrég két új, nagyobb beltérrel és saját wellnesspavilonnal rendelkező Szikla Grand kabinházzal gazdagodott. Egy rendhagyó tavaszi napot töltöttünk el itt.

A 77-es útról, a Balaton-felvidék gyönyörű tájakon átvágó főútjáról, Kapolcs és Vigántpetend között kanyarodunk fel a Kapolcsi Szikláknak otthont adó Csóromföldére vezető bekötőútra. Valójában már itt elkezdődik a lelassulás: gyümölcsfák, bodzabokrok, közöttük legelésző juhok mellett vezet az út. A fennsíkra érve kinyílik a táj: mögöttünk a távolban a vigántpetendi templom tornya, előttünk Taliándörögd házai a messzeségben, körülöttünk lágyan hullámzó dombok és szántóföldek. Megérkeztünk.

A kabinházunk ajtajának nyitókódját a recepción kapjuk meg (ezt érdemes megjegyezni és elmenteni a telefonba), és itt az a szabály, hogy kíséret nélkül kell megtalálnunk a sziklát formázó házat – ez is a megérkezés és a felfedezés része. Ez csak egy rövid séta a kabinházakat egymással összekötő fapallókon át, és egy perc múlva már a Szikla Grand teraszán állva csodáljuk a látványt.

Dizájndíjas kabinházak a legelőn

A Művészetek Völgye közelében található Csóromfölde a Hello Wood korábbi építőtáborainak helyszíne volt. Az egykori legelő területére megálmodott, sötétszürke burkolatú kabinházaknál az volt a cél, hogy az épületek teljesen beleolvadjanak a környezetükbe. Formájukat a sziklák ihlették, és a tervezők figyeltek arra, hogy az épületek legmagasabb pontja a lombkorona szintje alatt legyen. Az Építészfórum így írt róluk korábbi cikkében:

„A szabálytalan síkok találkozása rajzolja ki a csiszolt kőzethez hasonló formát, amelyet még karakteresebbé tesz az egyedi árnyalatú, fémes fényű lécburkolat. A szürke héjban feltört geódához hasonlóan tárul fel a terasz és a belső tér aranybarnája.”

A területen először hat, infraszaunával és pezsgőfürdővel felszerelt wellnesskabin épült fel. Ezeket egymástól elfordítva helyezték el úgy, hogy a vendégek teljes nyugalomban töltődhessenek fel, és senki ne lásson rá a teraszra. (A szálláshely 2023 márciusában rangos építészeti díjat kapott: a London Creative Awards (LICC) építészet kategóriájának nyertese lett.)

A nemrég átadott két új, tágasabb Szikla Grand kabinok mérete ugyanaz, mint a többi kabinházé, de azzal, hogy a lépcső a kabin területén kívülre került, több négyzetméternyi hely szabadult fel, így a belső tér tágasabb lett. Kialakítottak egy bárpultot, a konyha egy térelválasztó fal mögé került, a szauna és a zuhanyzó terét pedig egy sötét színű, sejtelmes üvegfelület választja el a központi tértől.

Wellness a mező szélén

A beltéri infraszauna segít felmelegedni – a tavasz talán leghidegebb napját fogtuk ki. A szauna fűtését néhány gombnyomással el tudjuk indítani, és szabályozhatjuk is a hőmérsékletet.

A jakuzzi egy külön pavilonban kapott helyet egy pihenőággyal együtt. Utóbbit a hideg, szeles időjárás miatt nem használjuk – pedig egy nyári, csillagnézős estén, egy pohár borral a kezünkben valószínűleg világmegváltó beszélgetéseket lehet itt folytatni. Így most marad a jakuzzi, wellness a mező szélén és a teljes nyugalom. Szinte furcsa a hatalmas csend, csak a szél – és a buborékok pezsgése – hallatszik. Elképesztő élmény a fedett pavilonban, de gyakorlatilag a természetben ülni a pezsgőfürdőben.

Csak a vacsora gondolata miatt vagyunk hajlandóak kiszállni a meleg vízből. Beburkolózunk a szálláshoz járó köntösökbe, felkapjuk a csomagot, amit időközben a teraszra helyeztek. A vacsorát előre megrendeltük – két húsos és egy vegán összeállítás közül választhattunk (gluténmentes opcióval). Fűszeres, sült húsok, zöldségek, camembert érkezik dióval, hummusz és grissini az esti beszélgetéshez. Borokat is rendelhetünk előre, a pezsgőt a recepciótól kell kérni 16 óráig, és akárcsak egy hotelszobában, külön térítés ellenében a minibárból is kiszolgálhatjuk magunkat, ha nassolnivalóra vagy egy pohár proseccóra vágyunk.

A teraszt és a belső teret elválasztó hatalmas üvegfelületnek köszönhetően bentről, a kellemes melegből is mesés a lassan sötétségbe boruló rét látványa. Még egy kör jakuzzi a sötétben – ez egészen misztikus élmény a szélben hajladozó fák közelében, olyan, mintha megállna az idő.

A cél: teljes feltöltődés

A reggeli pontban 8-kor érkezik a teraszra, egy piknikkosárban. A szomszédos birtok, a Kapolcsikum szörpje, lekvárja került bele, szalámikkal, sajtokkal, vajjal és pékáruval. A helyiekkel való együttműködés különösen fontos a Hello Wood számára – mesélték korábban egy sajtóbejárás alkalmával. A cél, hogy olyan településeket is feltegyenek a térképre, amelyek egyelőre kevésbé ismertek a természetközeli kikapcsolódásra vágyók körében (természetesen előre egyeztetve a helyiekkel). Több helyszín tanulmányozása után választották ki a Haláp posztapokaliptikus hangulatú kráterét is, ami a Builder Summit építőtábornak és a Kráter fesztiválnak ad otthont.

10 órakor elhagyjuk a kabint, és bár egy hetet is simán eltöltenénk itt, ez az egy nap is sokat segített abban, hogy kisimulva, feltöltődve térjünk vissza a hétköznapokba. A hangsúly a feltöltődésen van, gyerekeket nem fogadnak a szálláshelyen, és arra kérik a vendégeket, hogy a házi kedvenceket is hagyják otthon.

Aki több napot is marad – vagy még tervez programokat a környéken –, kirándulni vagy akár e-bike-túrára is indulhat (Kapolcson is nyitott egységet a BalatonBike365), illetve felfedezheti a 77-es út közelében található kilátókat, romokat, vendéglátóhelyeket. És erre talán a tavasz és az ősz a legjobb időpont, ilyenkor a környék is őrzi a Kapolcsi Sziklák időtlen nyugalmát.

(Borítókép: Bujnovszky Tamás – Hello Wood)

Címkék