Az északi part látványán túl is van látnivaló a déli parton. Eldugott borászatok, kicsi cukrászdák, dombok közé szorult kis falvak: igazságot szolgáltatunk a déli partnak! I. rész: a Völgyhíd és a Kereki vár.

A déli parton nincsen semmi, csak az északi part látványa. Balatonvilágostól Balatonföldvárig még csak-csak, Siófokot, Zamárdit mindenki ismeri, nade utána! Északon ráadásul a parti sáv mögött egyből ott a „magyar Provance”, a Káli-medence, tágas hegy-völgyekkel, híres túrautakkal, izgalmas őstermelőkkel és felkapott borászatokkal.

Ezt már hallottuk elégszer. Kár is tagadni, hogy az északi part 200 éve vezeti az Észak vs. Dél versenyt. De a déli part leszólása helyett érdemes inkább felkelni a strandokról, és a somogyi dombok közé préselt falvak, kis cukrászdák és ismeretlen borászatok felé venni az irányt. Fognak meglepetések érni.

Nézzük Balatonföldvár hátországát. Egy hatalmas völgyhíd, alatta néhány faluval. De itt van a környék egyetlen várromja, a Kereki vár. A szigligeti vár a "Balaton várának" hívatja magát, azt állítva, hogy az egyetlen megmaradt kővár a Balaton körül. Pedig Fejérkő vára is ott áll, 6 kilométerre a Balaton partjától, Kereki határában. Kicsit kisebb, kicsit déli partibb, mégis hangulatos kirándulócélpont, akár kocsival, akár bringával, vagy gyalog vág neki az ember Balatonföldvár felől.

A kereki várhoz vezető, piros derékszöggel jelölt túraösvény a balatonföldvári hegytetőtől indul, nem messze a város határában, a 7-es főút mellett lévő benzinkúttól. De indulj inkább Kőröshegy felé, a Balatonföldvár központjában, az iskolában szemben lévő „Cuki” cukrászdától. A Cuki nem egy Bergmann, de remek ráhangolódás a túrára, és a rétesük elég jó reggel, frissen.

A cukrászda mellett elhaladó Kőröshegyi út egyenesen a nevezett falu központjába visz. Kőröshegy arról ismert, hogy fölé építettek egy völgyhídat, esetleg a Széchenyi-kastélyról. De a központban két másik nevezetességet is találsz egymással szemben: a gótikus templomot, és a csavaros fagyi-árusító bódét. Mindkettejük jellemzője az állandóság: a gótikus templom több évszázada, a csavaros fagyis több évtizede áll, illetve ül ugyanott, ugyanúgy, törökdúlástól, rendszerváltástól nem megtörve.

A Kőröshegy fölé feszülő völgyhíd hatalmas betonépítménye alulról is körbejárható, több irányból, gyalog és autóval is megközelíthető. Kereki felől egy teraszos kávézó is épült alá, sajnos azonban a nyitvatartásáról csak annyit tudni, hogy „hamarosan”. A völgyhídhoz alkalmanként túrákat is szerveznek, erről érdemes a földvári Tourinform-irodában kérdezősködni. Annál is inkább, mert az irodában az információs füzetke-hegyek mellett a környék boraihoz is hozzá lehet jutni.

Kereki felől érkezve a „Bőrturkáló” nevű tábla jelzi az irányt a várhegy felé. Turistajelzés is van, de az kevésbé feltűnő, pláne autóból elhaladva. A vár egy meredek domboldalon áll, alatta parkolóval. Ráérősöknek körben, sietősöknek nyílegyenesen is vezet fel ösvény. Utóbbit sáros, csúszós időben nem igazán ajánlanánk, és a turistatérkép sem javasolja - de a vár és nem a te testi épséged védelmében.

A Kereki vár falait a török közeledésekor felrobbantották, a maradékát pedig elhordták a kulturális örökségre kevésbé érzékeny korok lakói. Ennek egyetlen előnye, hogy az egykori várudvarról kiváló a panoráma a Balaton irányába.