Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

"Szárszón nem nyaraltam, jön a tehervonat" - József Attila Balatonszárszón

Balatonszárszó, ahol József Attila élt, halt és cigányzenét hallgatott. Helyszínek, ahol a tragikus sorsú költő emlékét ma is megtalálod. Ne hagyd ki az emlékházat és a József Attila-emlékművet a parton. Fotóriport.

Az egykori Horváth-panzióból indult el József Attila utolsó sétájára 1937. december 3-án. Az épület ma József Attila Emlékház a költőről elnevezett utcában, egy poros tárgyaknál sokkal izgalmasabb, interaktív kiállítással.

Az emlékház kiállítása művei helyett a költő személyét helyezi a középpontba. Kézírásos lapok, falra írt visszaemlékezések, pszichológiai jegyzőkönyvek - József Attila tragikusan nehéz személyiségének lenyomatai.

Az emlékház egy sarka Balatonszárszót is megidézi, ahol József Attila életének utolsó hónapját töltötte. Rokonai éltek az akkoriban már népszerű fürdőhelyen. Hozzájuk jött Szárszóra a költő, aki szinte egész életét vendégségben, ismerőseinél, rokonainál meghúzódva töltötte.

Az ing, amit a költő a halálakor viselt. A háztól csak két perc séta a vasútállomás, amerre sétálni indult halála délutánján. Aznap jókedvűnek látták.

"A hulla helye". A vonatbaleset vizsgálatának személytelen helyszínrajza hasonmás másolatban kézbevehető az emlékházban. Máig sem biztos, hogy véletlen baleset történt, vagy direkt mászott a tehervonat alá a költő.

A baleset helyszíne, a vasúti átkelő ma is ugyanott van. A költő testét Magyarország vasúti hálozatának térképével takarták le, amit az állomás épületéből hoztak ki. A vasútállomás azóta átkerült a kép jobb oldaláról a mai helyére.

A vasúti átkelőnél, a parton áll József Attila megrendítő emlékműve. Mozdonykerekek, verssorok és egy hatalmas sziklatömb. A nézelődő fölé fenyegetően magasodik, de a környező park nyugalma oldja a feszültségét.

A Véndiófa a Balaton híres csárdáinak egyike, Balatonszárszó központjában, a 7-es út mellett. Egy történet szerint Váradi Jenő cigányprímás itt muzsikált József Attilának, aki azt mondta a zenésznek: "Tudod mik vagyunk mi? Aranyak a sárban." A Véndiófa azóta bezárt, újranyitott, kerthelyiségét elbontották. Népszerűsége pedig a 100 méterre lévő Anno Taverna étteremé.

József Attilát először Balatonszárszó régi temetőjébe temették. Bár azóta Budapesten, a Kerepesi úti temetőben nyugszik, szárszói sírhelye ma emlékhely. A temető Balatonszárszó Balatonföldvár felőli végén, a 7-es út mellett található. Az emlékhelyre igyekvőknek táblák mutatják az utat.

Hasonló tartalmak

Idén is látogatható Közép-Európa legnagyobb, templomban épített betleheme

?>

A több mint ötven négyzetméteres, Balaton mellett található alkotást idén is megcsodálhatják a látogatók.

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

?>

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Fonyódot már a 19. századi gerillafürdőzők is imádták

?>

A partszakasz adottságait egy itt kiránduló társaság fedezte fel, így idővel Fonyód és Bélatelep lett a jómódú nyaralók egyik bázisa a partszakaszon.

Neked ajánlott

A