Balatonszárszó, ahol József Attila élt, halt és cigányzenét hallgatott. Helyszínek, ahol a tragikus sorsú költő emlékét ma is megtalálod. Ne hagyd ki az emlékházat és a József Attila-emlékművet a parton. Fotóriport.

Az egykori Horváth-panzióból indult el József Attila utolsó sétájára 1937. december 3-án. Az épület ma József Attila Emlékház a költőről elnevezett utcában, egy poros tárgyaknál sokkal izgalmasabb, interaktív kiállítással.

Az emlékház kiállítása művei helyett a költő személyét helyezi a középpontba. Kézírásos lapok, falra írt visszaemlékezések, pszichológiai jegyzőkönyvek - József Attila tragikusan nehéz személyiségének lenyomatai.

Az emlékház egy sarka Balatonszárszót is megidézi, ahol József Attila életének utolsó hónapját töltötte. Rokonai éltek az akkoriban már népszerű fürdőhelyen. Hozzájuk jött Szárszóra a költő, aki szinte egész életét vendégségben, ismerőseinél, rokonainál meghúzódva töltötte.

Az ing, amit a költő a halálakor viselt. A háztól csak két perc séta a vasútállomás, amerre sétálni indult halála délutánján. Aznap jókedvűnek látták.

"A hulla helye". A vonatbaleset vizsgálatának személytelen helyszínrajza hasonmás másolatban kézbevehető az emlékházban. Máig sem biztos, hogy véletlen baleset történt, vagy direkt mászott a tehervonat alá a költő.

A baleset helyszíne, a vasúti átkelő ma is ugyanott van. A költő testét Magyarország vasúti hálozatának térképével takarták le, amit az állomás épületéből hoztak ki. A vasútállomás azóta átkerült a kép jobb oldaláról a mai helyére.

A vasúti átkelőnél, a parton áll József Attila megrendítő emlékműve. Mozdonykerekek, verssorok és egy hatalmas sziklatömb. A nézelődő fölé fenyegetően magasodik, de a környező park nyugalma oldja a feszültségét.

A Véndiófa a Balaton híres csárdáinak egyike, Balatonszárszó központjában, a 7-es út mellett. Egy történet szerint Váradi Jenő cigányprímás itt muzsikált József Attilának, aki azt mondta a zenésznek: "Tudod mik vagyunk mi? Aranyak a sárban." A Véndiófa azóta bezárt, újranyitott, kerthelyiségét elbontották. Népszerűsége pedig a 100 méterre lévő Anno Taverna étteremé.

József Attilát először Balatonszárszó régi temetőjébe temették. Bár azóta Budapesten, a Kerepesi úti temetőben nyugszik, szárszói sírhelye ma emlékhely. A temető Balatonszárszó Balatonföldvár felőli végén, a 7-es út mellett található. Az emlékhelyre igyekvőknek táblák mutatják az utat.