Egyszerre hősi megemlékezés, nemes küzdelem sport, csapatmunka és gyönyörű látvány, mindez az ütemet diktáló dobszóval. Sárkányokkal az ősi Kína után most már a Balatonon is találkozhatsz!

Most szombaton rendezik meg a Balaton első sárkányhajós versenyét, az I. Sárkányhajó Gyorsulási Bajnokságot. Az eseményre a balatonföldvári kikötőben kerül majd sor, délelőtt 11 órától és körülbelül délután 3 óráig le is bonyolítják azt.

Ennek apropóján felkerestük a balatonföldvári sárkányhajósokat, részt vettünk egy edzésükön, együtt eveztünk és együtt áztunk el velük.

Saját bőrünkön is megtapasztaltuk, hogy a sárkányhajózás bizony nem tipikus balatoni sport. Ennek ellenére a Balatonföldvári Vízisport és Vitorlás Egyesület heti 6 napra szervez edzéseket, szigorú, de profi trénerrel.

A hajókat nemrégiben vásárolták meg európai uniós támogatás segítségével. Két darab húsz fős, 250 kilogrammos, 13,5 méter hosszú hajóból áll a jelenlegi sárkányhajó flotta, amit elől sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszit.

A sárkányhajózás lényege, hogy a 20 evező csapattag egyszerre hajtsa meg a hajót. A hajó orrában, a legénységgel szemben ül a dobos, az általa diktált ütemre, egy összetartó egységként evez előre a csapat. Ha a csapattagok nem figyelnek a dobszóra és az előttük ülőre, a hajó könnyedén felborulhat. A kormányos a hajó végén foglal helyet.

És hogy miért nem tipikusan balatoni ez a csodálatos hajó? Erre még a hajóba való beszállás előtt választ kaptunk, amint kiértünk a hullámok nyaldosta mólóra. A sárkányhajók nem bírják jól a hullámzást, márpedig a balatonon igenis vannak hullámok, amiken a szörfösök ugyan csak kacagnak, a sárkányhajós legénységet azonban képes beborogatni a vízbe. És ez meg is történik, méghozzá rendszeresen. A vidám csapattagok azonban ezt cseppet sem bánják, sőt, ez talán méginkább összekovácsolja a friss együttest. 

A hivatalos versenyszabályok szerint a táv lehet 250, 500, 1000 vagy 2000 méter. A nyílt osztályban általában csak férfiak versenyeznek, de van külön női és vegyes osztály is. Utóbbiban a legénységben 8-12 nő kell, hogy evezzen. A legénység egyébként 20 főből, valamint 1-1 fő dobosból és kormányosból áll. 

A sárkányhajózás az ősi Kínából származik és több, mint 2000 éves múltra tekint vissza. Kínában minden ötödik holdhónap ötödik napján Qu Yuan kínai államférfire és költőre megemlékezve sárkányhajó ünnepet rendeznek. Az ütemes dobszó, valamint a több száz hajó és több ezer néző adja meg a hangulatát ezeknek az ünnepségeknek.