Kisebb-nagyobb megszakításokkal négy generáció óta alakult szépen lassan Badacsonyörsön a Folly Arborétum. Az első fák ültetése és az arborétum részeként működő borászat alapítása még a dédnagyapához kötődik. Azóta volt szocializmus, volt olyan, hogy államosítás, majd egy rendszerváltás is közbejött, de most ismét a Folly családé a Folly arborétum. Itt a szürke akármennyi árnyalata szóba sem kerül, mert bármerre nézel, zöldet látsz.

A történelem viharos évtizedei után ma már ismét a Folly-család magántulajdonában van a badacsonyörsi Folly Arborétum. Még a dédnagyapa kezdte el a családi birtokon a hazai különleges fafajták és növények telepítését, majd a nagyapa folytatta a munkát.

A kommunizmus alatt a családi házzal együtt a nagy kertet is államosították. Az arborétumot jelenleg Folly Réka üzemelteti, az ő édesapja szerezte vissza az elkobzott családi területeket, és a nyilvánosság számára is megnyitotta az addig csak családi kertként és szőlőültetvényként működő mini arborétumot.

A fák, virágok és szőlő iránti vonzalomtól egyetlen családtag sem menekülhetett. Réka eredetileg fogorvosként képzelte el az életét, de végül csak az arborétum tovább üzemeltetéséért költözött le végül családjával Badacsonyörsre. Már újítják fel a szőlősorok mellett épült nagyszülői házat, és a család hamarosan teljesen beköltözik az arborétumba.

A növényekkel kapcsolatos teendőket Réka, a borászat ügyeit pedig bátyja intézi. Főként fehérborokkal foglalkoznak, szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld és olaszrizling szőlőfajtákból készülnek a Folly-borok.

A lenti házban tartanak borkóstolókat, de egy pohár borral a kézben akár fel is lehet sétálni az arborétum legmagasabb pontjára és hagyni magunkat elveszni a pazar balatoni panorámában.

A Folly-birodalom még az arborétumok között is képes valami szokatlanra, mert valamiért hegyoldalban nem jellemző arborétumot tartani.

A dédapa és a nagypapa még próbálkozott más európai országokból behozott egzotikus fák meghonosításával is, de a klíma és a talaj nem volt alkalmas számukra a túléléshez.

Azért a kínálattal így sincs gond: sétánk során belebotlottunk néhány száz éves cédrusba vagy fenyőbe.

A ház melletti részen a család fűszernövényeket is termeszt, kicsit arrébb pedig faiskolát üzemeltetnek, ahol megvásárolhatók a különböző méretű facsemeték és cserjék.