Vannak olyanok, akik már a hatodik napja nyüzsögnek Magyarország legnagyobb összművészeti Völgyében, és műfajidegen módon még mindig programfüzettel a kezükben járják a Kapolcs-Taliándörögd-Vigántpetend háromszöget. Jól is teszik, az augusztus első napjaira vonatkozó hétvégi programajánlónkat inkább azoknak szánjuk, akik a Balaton környéki fő attrakció helyett, mellett másfelé (is) járnak. Boros, gombócos, gyerekes, kerekes, szeles és ecsetes lehetőségek is lesznek. Segítünk, hogy a részletek ismeretében ezen a hétvégén se nyúlj mellé!

Péntek

Balatoni Játszadalom - Zamárdi (július 31. - augusztus 3.)

Zamárdi most még szabadabb! És bár ez a jelző egészen biztosan mást jelent a gyerekek számára, július 31. és augusztus 3. között a szabadstrandon mindent megtesznek, hogy a játék majdnem határok nélkül történhessen. Négy napon keresztül a legizgalmasabb családi- és gyerekprogramok várják a kicsiket, és a szervezők azt is biztosítják, hogy a nagyok se unatkozzanak. 

Badacsonyi Borhetek - Badacsony (július 18. - augusztus 3.)

A Badacsonyi Borheteken neves borászatok termékeihez méltó programok kerülnek színpadra, ráadásul mindezt igyekeznek a gasztronómiai paletta kiemelkedő képviselőivel kiegészíteni. A Badacsonyi Borhetek jó hírét az is alátámasztja, hogy az élményekben dúskáló időtöltés fényét minden este koncertek emelik. A most hétvégi fellépők este kilenctől a megjelenés sorrendjében: a Kistehén Tánczenekar, a Créma de la pop, illetve vasárnap a Szabó Balázs Trió. 

Művészetek Völgye - Kapolcs és környéke (július 25. - augusztus 3.)

Akinek az utolsó napjai itt, azért, aki végre itt lehet, annak azért: a Művészetek Völgyét legalább egy napra mindenkinek érdemes átélni! A programkínálat tényleg olyan gazdag, hogy szinte vétek belőle szemezgetni, az ízelítő inkább hangulatfestő: reggeli tánc Palya Beával, biciklitúra Gryllus Vilmossal, interaktív ének workshop Harcsa Veronikával és Kazai Ágnessel, gitárkurzus Benkő Zsolttal, zenész versimpró Tóth Krisztinával, Lackfi Jánossal és a Misztrál együttessel. Sorolni nehéz, kihagyni vétek. 

Wingsuit Boogie - Nemzetközi Szárnyasruha Fesztivál és Magyar Bajnokság - Siófok (augusztus 1-10.)

Négyszáz méter magasból kiugorva 200 km/órás sebességgel, akár félmeztelenül szállnak majd alá az égből a vállalkozó szellemű extrém sportolók augusztus 1-10. között, Siófokon. Csaknem húsz ország versenyzői csapnak össze a VIII. Wingsuit Boogie Szárnyasruha Nemzetközi Fesztiválon és Magyar Bajnokságon, és a vizuális ingereket kiegészítő programok is színesítik majd a látogatók számára. 

Szombat 

Balaton Bike Fest - Balatonfüred (augusztus 2.)

Akár aznap, a helyszínen is lehet nevezni a Balaton Bike Fest-re mindenkinek, aki elég erőt érez magában ahhoz, hogy teljesítse a 20, 40 vagy 105 km hosszú biciklis maratont! Azoknak is érdekes lehet a füredi program, akik általában leginkább a képernyő előtt ülve értékelik a különböző sporteseményeket, hiszen a célöröm is élőben az igazi!

Gyógyír északi szélre - Balatonboglár (augusztus 2.

Ha az év nyolcadik hónapját Balatonbogláron indítjuk, és semmi kedvünk romantikus hangulatba jönni, akkor augusztus 2-án jó messziről kerüljük el a Szabadtéri Színpadot. A Gyógyír északi szélre című előadást nem azoknak találták ki, akiknek épp elege van a szerelemből, mindenki más viszont ígéretes darabra válhat jegyet!

VIII. Balatonfűzfői Gombócfesztivál - Balatonfűzfő (augusztus 2.) 

“És benne van a kenyér, benne van a víz! Benne van a tudás, benne van az íz!” Tudjuk, ez csak egy dolog lehet: gombóc. De mégis mi köze a szilvás gombócnak a veterán járművekhez? Balatonfűzfő. Itt ugyanis a helyi asszonyok által főzött gombócok mellett, veterán jármű kiállítás is lesz. Sőt a Magyar Fotóművészek Szövetsége vándorkiállításával, művészeti csoportok előadásaival, képző- és iparművészeti résztvevőkkel is találkozhatunk! 

Vasárnap

Sárkányfesztivál - Balatonszárszó (július 26. - augusztus 3.)

Nem téved, aki először Süsüre asszociál a sárkány szó hallatán. Bár a Balaton kapcsán gyakoribb a sárkányrepülő emlegetése, mint a híres egyfejűé, Balatonszárszón Süsü és a gyerekek szórakoztatása jegyében telik el az egész hét. A nagy népszerűségre való tekintettel az idei már a negyedik alkalom, hogy megrendezik a színes programokkal, zenés-táncos műsorokkal fűszerezett fesztivált. 

Keszthelyi Borünnep XXII. Zalai Borcégér - Keszthely (július 30. - augusztus 3.) 

Balatoni borünnepek “számos kulturális és szórakoztató eseménnyel és gasztronómiai különlegességekkel” gazdagítva. Ezt már hallottuk ezerszer, és többször esélyt is szavaztunk ezeknek. Viszont tegye fel a kezét, aki a gombamódra szaporodó Balaton környéki boros rendezvények valamelyikén futott már bele idegesítően zakatoló mulatós zenébe, rossz éjféli hamburgerbe és elviselhetetlen tömegbe. Legújabb reményünk a Keszthelyi Borünnep, ahol szerintünk akár még igényes szórakozási lehetőségek sem teljesen kizártak a 14 kitelepült zalai termelő bora mellé. Gyerekprogramok, színház és látványos kirakodóvásár, ami így leírva nem hangzik rosszul.